נתניהו: טיוטת ההסכם עם איראן - צעד חיובי
ישראל הטיחה ביקורת חריפה בטיוטת ההסכם עם איראן, אך נאלצת ליישר קו עם ארצות הברית. בפתח פגישה עם השליח ג'ורג' מיטשל, אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי זה "צעד חיובי ראשון" בדרך לעצירת איראן מיכולת גרעינית צבאית
אחרי שהטיחה ביקורת בטיוטת ההסכם עם איראן, וספגה ביקורת מוושינגטון - מתיישרת ישראל עם מדינות המערב ומברכת על ההסכם. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נועד היום (ו') עם השליח המיוחד, ג'ורג' מיטשל, ואמר בפתח הפגישה: "אני מבקש לנצל הזדמנות זו כדי להביע את הערכתי למאמצים המתמשכים של הנשיא לעצור את איראן מלהשיג יכולת גרעינית צבאית".
"אני סגור שהצעת הנשיא בז'נבה שאיראן, לפיה תעביר את האורניום המועשר - או חלק ממנו - אל מחוץ לתחומיה - היא צעד חיובי ראשון בכיוון זה. אני תומך ומעריך את המאמצים המתמשכים של הנשיא לאחד את הקהילה הבינלאומית להתמודדות עם האתגר של מאמצי איראן להפוך למדינה בעלת יכולות גרעיניות צבאיות".
מיטשל הגיע לישראל במסגרת מאמציו לקדם משמא ומתן בין ישראל לפלסטינים. בעניין זה אמר נתניהו: "אני מצפה לדיונים שלנו ולדיונים עם מזכירת המדינה קלינטון, במטרה לנסות ולהניע מחדש את המשא ומתן לשלום בין ישראל לפלסטינים בהקדם האפשרי".
עד כה בישראל, נשמעה ביקורת חריפה על ההסכם המתגבש. שר הביטחון, אהוד ברק הזהיר לפני שבוע שאם ייחתם ההסכם בין איראן למעצמות, הדבר רק יעניק לה לגיטימציה להמשיך ולהעשיר אורניום. לדבריו, יש לקצוב בזמן את הפסקת התוכנית האיראנית ולקבוע סנקציות נגדה. "נדרשת הפסקת ההעשרה באיראן ולא רק הוצאת החומר המועשר", אמר ברק. "דרוש זמן קצר ומוקדם לשיחות וסנקציות חריפות. אנו ממליצים לכל השחקנים בנושא לא להוריד שום אופציה מהשולחן". אחר כך ספג ברק ביקורת חריפה בשיחות עם גורמים אמריקנים רשמיים.
כך או כך, כלל לא ברור אם ייחתם ההסכם עם איראן. "ניו-יורק טיימס" ציטט הבוקר מקורות דיפלומטיים מערביים שאמרו שאיראן דחתה את הצעת ההסכם שגובשה בווינה בשיחות עם המעצמות לפני כשבוע וחצי.
איראן הגישה את תשובתה אתמול, אך פרטיה עדיין לא פורסמו, לא בידי טהרן או הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. האיראנים, כך מסרו אותם מקורות דיפלומטיים, סירבו למרכיב המרכזי בהצעה, והוא הדרישה שטהרן תעביר 75% מהאורניום שברשותה לרוסיה להעשרה נוספת, כדי שזה יוכל לשמש אותה כדלק גרעיני לכור המחקר שלה.
נציג אירופי אמר לעיתון, כי התשובה האיראנית היא "בבסיסה סירוב". לדבריו, האיראנים רוצים לשמור אצלם את כל האורניום, עד שיקנו דלק גרעיני ממדינות המערב בשביל כור המחקר בטהרן. "הנקודה היא שאיראן לא מסכימה לייצא את החומר הבקיע, וזה לא פרט שולי - זו מהות ההסכם", אמר הדיפלומט האירופי.