האם תינוקות חייבים לזחול?
ישנם חוקרים הטוענים כי השקפתנו בנוגע להתפתחות הרצויה לתינוקות היא מערבית ומודרנית מדי. הם מביאים דוגמאות משבטי ציידים לקטים, שבהם התינוקות עוברים ישר ממנשא על גב ההורים לעמידה והליכה על שתי רגליים. האם הזחילה הומצאה יחד עם התפתחות הרצפות בבתים?
מאת: קייט וונג
תינוקות צריכים לזחול לפני שילמדו ללכת, מסכימים הורים ורופאי ילדים. הזחילה נחשבת גם תנאי מוקדם להתקדמות תקינה בהיבטים אחרים של ההתפתחות העצבית והעצבית-שרירית, כמו תיאום יד-עין והתבגרות חברתית. אבל הנה מחקר שעלול לשמוט את הקרקע מתחת רגליה של הדעה הרווחת הזאת.
- ynet מדע: כל הכתבות על ציר הזמן
לדברי האנתרופולוג דייוויד טרייסר מאוניברסיטת קולורדו שבבולדר, תינוקות של ציידים-לקטים בני שבט אאו בפפואה גיניאה החדשה, אינם עוברים את שלב הזחילה כלל. הוריהם ומטפלים אחרים נושאים אותם עד שהם לומדים ללכת. והנה, לא נראה שילדי האאו מושפעים לרעה מן הדילוג על השלב הזה. בהרצאתו לפני האגודה האמריקנית לאנתרופולוגיה פיזיולוגית בשיקגו באפריל 2009, טרייסר אף טען שייתכן שהדילוג על הזחילה טבעי לגמרי ואולי אפילו הסתגלותי.
טרייסר צפה ב-113 צמדים של אימהות וילדיהן ומצא שתינוקות נישאים עד גיל שנה במנשא אנכי במשך 86% מן הזמן. בפעמים המעטות שהאמהות הניחו את תינוקותיהן על הקרקע, הן החזיקו אותם בתנוחת ישיבה, ולא הניחו אותם על הבטן.
מכיוון שפעוטות האאו מבלים רוב הזמן כשהם זקופים הם אינם לומדים לזחול. הם עוברים, עם זאת, שלב של החלקה, שבו הם יושבים זקופים ודוחפים את עצמם בהחלקה על העכוז. טרייסר אומר שבני האאו סבורים שההחלקה הזאת (scooting), ולא הזחילה, היא השלב המקדים להליכה אצל כל בני האדם.
לא רק בני האאו מונעים מילדיהם את הזחילה. טרייסר מזכיר שבעוד חברות מסורתיות, בפרגוואי, במאלי, באינדונזיה ובמקומות אחרים, מגדלים כך את הילדים. יותר מזה, הוא אומר, גם שארי בשרנו הקרובים ביותר, השימפנזה והגורילה, אינם מניחים את עולליהם על הקרקע לעתים קרובות. לפיכך, בהחלט ייתכן שאבותינו ההומינידים גם הם נשאו את התינוקות שלהם ממקום למקום ולא הניחו להם לזחול.
טרייסר מצטט מחקר שנעשה בקרב ילדים בבנגלדש. המחקר הראה שהזחילה מגדילה במידה ניכרת את הסיכוי להידבק בשלשול. הוא מעלה את ההשערה שנשיאת התינוקות מפחיתה את חשיפתם למחוללי מחלות בקרקע וגם מגנה עליהם מטורפים. על כן טוען טרייסר ששלב הזחילה הוא המצאה מאוחרת, נוהג שהתחיל לפני מאה או מאתיים שנה, משהחלו אנשים להתגורר בבתים מרוצפים, המוגבהים מפני הקרקע, ורצפתם נקייה הרבה יותר מעפר.
ונדה טרוות'ן, אנתרופולוגית מאוניברסיטת ניו מקסיקו, סבורה גם היא שבעבר מיעטו להניח תינוקות על הקרקע, ומוסיפה את הגחלים הלוחשות לרשימת המפגעים האפשריים. עבודתו של טרייסר "מבליטה עד כמה צרה הסתכלותנו על התפתחות התינוק", היא מעירה, "ומערערת על הנטייה לשפוט את כל התינוקות בעולם לפי התינוקות של העולם המערבי".
הכתבה התפרסמה בגיליון אוקטובר של המגזין "סיינטיפיק אמריקן - ישראל " בהוצאת אורט