שתף קטע נבחר
 

מסתמן: ישראל תעכב רכישת מטוסי f-35

מקורות במערכת הבטחון מעריכים כי אספקת מטוסי החמקן תידחה לסוף 2016 במטרה להשיג מחיר נמוך יותר. מחירו של כל מטוס עומד כיום על כ-137 מיליון דולר

מתחזקת ההערכה כי ישראל תעכב את החתימה על העסקה לרכישת מטוס הקרב חמקן מדגם  f-35, ותבקש מועדי אספקה מאוחרים יותר כדי לנסות ולהשיג מחיר נמוך יותר. בשלב זה נראה כי אספקת המטוסים תידחה בשנתיים לפחות, עד סוף 2016.

 

מקורות במערכת הבטחון אמרו כי חיל האוויר לא חייב להיות בין הלקוחות הראשונים מחוץ לארה"ב. "לקוחות ראשונים משלמים תמיד יותר, והסיכוי לבעיות במטוסים גדול יותר", אמר אחד המקורות.

 

עד כה נראה היה כי משרד הבטחון מנסה להגיע לחתימה מוקדמת ככל האפשר על העסקה, שכן חיל האוויר אמר כי הוא מעוניין שהמטוס ייכנס לשירות מוקדם ככל האפשר. עתה נראה כי גברה דעתם של אלה שמציעים לחכות עם הרכישה. לדבריהם, אספקה מאוחרת יותר של המטוסים תאפשר לקבל אותם ללא "בעיות ילדות", וגם במחיר נמוך יותר.

 

מחירו של כל מטוס f-35  מתוצרת חברת לוקהיד מרטין האמריקנית עומד כיום על כ-137 מליון דולר. בשלב ראשון מדובר ברכישת 25 מטוסים עם אופציה לרכש נוסף. המחיר כולל את כל השינויים שחיל האוויר רוצה במטוס.

במערכת הבטחון הועלתה האפשרות לרכוש תחילה רק 20 מטוסים, וזאת בשל המחיר הגבוה של כל אחד מהם.

 

הדחייה בחתימה על ההסכם לרכישת המטוס היא שלב נוסף בשרשרת של בעיות שמסבכות את עסקת הענק בשווי של יותר מ-3 מיליארד דולר.

 

חוזים לקבלנות משנה

לאחר עיכובים רבים הצטרפה ישראל בשנת 2002 לפרויקט הרב לאומי של מטוס הקרב החמקן, וזאת במעמד נמוך ביותר. את המטוס פיתחה חברת לוקהיד מרטין, והוא מיועד לחיל האויר, למרינס ולחיל הים האמריקני. שותפות מלאות בפרויקט הן אנגליה, איטליה, הולנד, טורקיה, קנדה, אוסטרליה, דנמרק ונורבגיה.

 

לישראל הוצע להצטרף כשותפה מלאה תמורת סכום של כ-200 מיליון דולר. בהמשך היו מוכנים להוריד את הסכום לכ-50 מיליון, אך גם אז החליט משרד הבטחון להימנע מהשקעת הסכום. שותפות מלאה של ישראל בפרויקט היתה מאפשרת לתעשיות הבטחוניות הישראליות לתכנן חלק מהמערכות ולקבל לאחר מכן את ייצורן עבור כל הלקוחות.

 

בתעשיות הבטחוניות אומרים כי החלטת משרד הביטחון שלא להצטרף לפרויקט במעמד מלא היתה "שגיאה קשה". במגעים על רכישת המטוס מנסה מערכת הבטחון לקבל חוזים לקבלנות משנה עבור תעשיות בטחוניות ישראליות. זאת כדי שיהיה בכוחן לייצר חלקים ומערכות עבור כל המטוסים שירכשו האמריקנים והמדינות האחרות השותפות בפרויקט.

 

דובר חברת לוקהיד מרטין בישראל אמר כי הנושא נתון במשא ומתן בין שתי הממשלות וכי דבר לא סוכם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
F-35 F35 אף-35 לוקהיד מרטין
צילום: לוקהיד מרטין
מומלצים