מדריך: כל מה שצריך לדעת בקניית כתובת אתר
החלטתם להקים אתר? מזל טוב. אבל איזה שם מתחם לבחור? בעברית או באנגלית? וכמה זה יעלה? כל התשובות לכל הדילמות ברכישת מתחם
אחת ההחלטות החשובות כשמקימים אתר אינטרנט, היא שם המתחם (domain), הכתובת שתשמש ותזהה אותנו ברשת ובכל פרסום שבו נרצה לציין את האתר. אז מה צריך לבדוק ואיזה שיקולים צריך להביא בחשבון?
שם מתחם קליט - למה זה חשוב?
מלבד כתובת קליטה שקל לזכור, לשם האתר ומילים הרלוונטיות לתחום העיסוק של האתר, יש השפעה במנועי חיפוש. אז נכון, אפשר למצוא באינטרנט בקלות אחסון אתרים בחינם, עם כתובות מקוצרות - אך חסרות משמעות. יחד עם זאת, אתרים של עסקים, ארגונים או פרוייקטים רציניים, תמיד ישוכנו על מתחם משלהם.
סיבה נוספת לרכוש שם מתחם עבור אתר של ארגון, היא כמובן שמירה על סימני היכר וסימנים מסחריים. לדוגמא, חברה בשם בינג שהתעכבה ברכישת שם המתחם bing.com תובעת כיום את מיקרוסופט על שימוש בסימן מסחרי שהוא שם החברה, ובמקרה, גם שם מנוע החיפוש של מיקרוסופט.
העלות של כתובת מתחם נעה בין שניים למאה דולרים - תלוי ברשם ממנו רוכשים ובסיומת המבוקשת. הכתובת אינה נרכשת לתקופה לא מוגבלת, אלא "מוחכרת" למשך שנה. חשוב רק לא לשכוח לחדש את הבעלות על שם המתחם בזמן, לפני תום השנה, פן יתפסו לכם אותו. רוב חברות הרישום שומרות את הדומיין בזכות ראשונים לבעליו הקודמים למשך תקופה מסויימת גם אחרי שמסתיימת ה"החכרה", אבל לא כדאי להסתמך על כך - ולחדש את הבעלות בזמן.
הסיומת: מקומי או בינלאומי?
נתחיל דווקא מהסוף. הדבר הראשון שיש לבחון בבחירת שם מתחם הוא קהל היעד של האתר. אם האתר מיועד בעיקר לגולשים מישראל ויהיה בעברית, כדי לשקול רכישת דומיין עם סיומת il. שמות המתחם הנגישים לקהל הרחב בסיומת il הם co.il עבור עסקים ו-org.il עבור ארגונים ללא מטרות רווח.
קיימות בישראל גם סיומות נוספות השמורות לתחומים מוגדרים כגון net.il עבור ספקי שירותים מקוונים, ac.il עבור מוסדות חינוך, gov.il עבור מוסדות ממשל, muni.il עבור מועצות מקומיות ועיריות ועוד. חשוב לציין שמיקום אחסון האתר אינו משנה בעת בחירת שם המתחם וניתן לרכוש אחסון בנפרד – אתר המאוחסן למשל, על שרת בקנדה, יכול להיות בסיומת co.il.
לוקחים את זה אישי
אם אתרכם צפוי להיות באנגלית או בשפות מרובות, עדיף לרכוש שם מתחם אמריקני מהרמה העליונה, כשהבחירה האוטומטית היא כמובן .com הפופולרי.
יש לקחת בחשבון שכתובות רבות בסיומת זו כבר תפוסות, אם על ידי אתרים לגיטימיים, או סוחרי שמות מתחם הרוכשים שמות קליטים ומנסים לאחר מכן למכור אותם לכל המרבה במחיר. לעתים שמות מתחם אלו יוגדרו כשמות "פרימיום" באתרי רישום שמות מתחם, ועלותם תהיה גבוהה יותר.
עבור אתר אישי או משפחתי, ניתן לחסוך מעט, ולרכוש אתר עם סיומת .name או .info בעוד אתרים עסקיים יעשו בשכל אם ידבקו בסיומת .com הידועה והקליטה, והמזוהה עם אתרים מסחריים (commercial). אם אין ברירה, אפשר להתפשר במידת הצורך על סיומת net. עליה כבר לא קיימת בעולם הגבלה (בישראל הסיומת net.il. שמורה עדיין עבור ספקי שרותים מקוונים בלבד).
מה בכתובת?
משבחרתם את הסיומת המתאימה לכם ולקהל היעד שלכם, יש לבחור גם מה יהיה שם המתחם עצמו. בעוד ארגון או חברה יבחרו בדרך כלל בשם החברה או מוצר הדגל שלה, יש תחומים בהם ניתן "לשחק" יותר עם השם.
טריקים ידועים לאיתור שמות פנויים הם שימוש במקפים ("-") ומילות תוספת כמו online (לדוגמא, אם האתר www.moshe.com תפוס, אולי משה כהן יוכל לתפוס את mosheoneline או moshe-online עם סיומת .com) ולחליפין, מילות תואר שונות כמו best, top, new וכדומה.
כמובן שהאחרונים לא כל כך מתאימים לשם פרטי או שם של חברה, אבל עבור אתרי קידום מכירות, למשל, זה בהחלט יכול להיות שימושי.
עברית או לועזית?
לא מזמן הכריז ארגון ICANN העולמי המנהל את התקינה בתחום שמות מתחם על תמיכה בשמות מתחם בשפות שאינן לטיניות לרבות עברית. על אף שהאפשרות נתמכת על ידי ספקי אינטרנט ודפדפנים חדשים, עדיין עדיף לבחור בכתובת באותיות לטיניות, גם אם בוחרים לקנות שם מתחם נוסף בעברית מלאה, לעתיד לבוא.
איפה קונים?
קיימים מספר רשמי מתחמים בישראל, מהם ניתן לרכוש שמות מתחם בסיומת il, והרבה רשמים בינלאומיים.
בבחירת הספק יש לקחת בחשבון פרט להפרשי העלות, גם שירותים נוספים המוצעים על ידי רשם כתובות המתחם. חלקם מספקים גם שירותי אירוח אתרים, כלים לבניית וקידום האתר ואף קופונים בעלי ערך כספי המיועדים לפרסום האתר ברשתות כמו Google Adsense. שירותי אירוח אתרים רבים מציעים כתובת מתחם בחינם בהזמנת חבילת אירוח, ולכן מומלץ לבדוק את ספקי האירוח במקביל לרשמי כתובות מתחם.
את רשימת הספקים המקומיים העובדים בשיתוף עם איגוד האינטרנט הישראלי ניתן למצוא באתר האיגוד, לצד פרטים נוספים הקשורים לרכישת שם מתחם עם סיומת il.
כמה זה יעלה לי?
עלויות הרכישה של שם מתחם משתנות בהתאם לסיומת המדינה (אם יש אחת), הספק ממנו מבצעים את הרכישה וכמובן פופולאריות הדומיין. כאמור, חלק מהכתובות נרכשות על ידי חברות ולעתים הרשמים עצמם, בכדי להימכר כ"פרימיום".
כתובת מתחם בסיומת il צפוי שתעלה לכם כ-80 שקלים חדשים והמחירים אצל הרשמים דומים מאוד. בעוד תוכלו לרכוש מרשמים מקומיים אלו דומיין .com בינלאומי במחיר הנע בין 15 ל-20 דולר לשנה, באתר הרשם הגדול בעולם GoDaddy, יעלה לכם דומיין com כעשרה דולרים לשנה בלבד, או אף פחות משבעה דולרים בעת רכישה מרוכזת של מספר כתובות מתחם. כלומר, אם חשקה נפשכם בשם מתחם בינלאומי, תוכלו לחסוך אם תרכשו אותו דרך רשם בינלאומי ולא מקומי.