יש הסדר באפריקה ישראל. מה זה אומר?
מה פשר ההסדר בין אפריקה לבעלי האג"ח? מתי נקבל את הכסף? מדוע הסכימו המשקיעים המוסדיים לפרוס את התשלום, ובאיזו זכות? כמה נדרש לבייב לשלם, ומאיפה הוא יביא את הכסף? ומה יקרה לבעלי סדרת אג"ח ט', שלא הסכימה להסדר ושצריכה לקבל כסף בשבוע הבא? מדריך למשקיע המבולבל
יכול להיות, אבל ממש לא בטוח. ראשית, ההנהלה הגיעה להסכמה רק עם רוב בעלי האג"ח, לא עם כולם. אחת הסדרות, סדרה ט' – שאמורה להיפרע כבר בשבוע הבא - לא שותפה להסדר ולכן, אם למישהו יש אג"ח מסדרה ט' - הבעיה שלו עדיין לא נפתרה.
שנית, כמובן שלאפריקה יש עדיין חובות לבעלי האג"ח. מה שנעשה הוא הסדר פריסת חובות, בהסכמה הדדית, בין הנהלת החברה למנהלי ההשקעות ועורכי הדין המייצגים את בעלי האג"ח - בדומה להסדרי פריסת חובות שעושים בין נושים וחייבים כל הזמן בבנקים, בעסקי נדל"ן, בשוק ובמכולת.
כמו בכל הסדר, מדובר בפשרה שבה כל צד - לב לבייב והמשקיעים - ויתר על חלק מהמגיע לו. האם ההסדר הזה מספק את כל בעלי האג"ח? כמובן שלא. האם הוא צודק? האם הוא ראוי? זה כבר פתוח לפרשנויות.
מה הם פרטי ההסדר?
אג"ח נמכר למשקיעים בסדרות: לכל סדרה יש מועדי פירעון משלה. במסגרת ההסדר, שונו מועדי הפירעון של האג"ח ביחס למועדים המקוריים, ולמעשה, כל סדרות האג"ח הקיימות של אפריקה, חוץ מסדרה ט', בוטלו.
אפריקה חייבת לבעלי האג"ח שלה בסך הכל כ-7.5 מיליארד שקלים. הכסף יוחזר בשלושה מועדי פירעון חדשים: בהיקף של 750 מיליון שקלים ישולמו בהקדם מכסף שבעל השליטה, לב לבייב, יזרים לחברה בזמן הקרוב מהונו האישי. כמיליארד שקלים נוספים יוחזרו למשקיעים בשנת 2011. כ-3.5 מיליארד שקלים נוספים יוחזרו בתשלומים, במהלך השנים 2014-2030. כשני מיליארד נוספים יומרו למניות. בעלי האג"ח יהפכו לבעלי מניות של אפריקה ישראל.
מה יקרה לבעלי סדרת אג"ח ט'? האם הם יקבלו המגיע להם בשבוע הבא?
זה מה שהם דורשים, אבל עדיין לא ברור אם זה מה שיקרה. עקרונית, עשויים לקרות אחד מהשלושה: או שהם יקבלו את כל הכסף כנדרש, או שהם יגיעו להסדר שיכלול דחייה של החוב, כמו שנעשה לסדרות האחרות, או שהם ילכו למשפט ויבקשו את פירוקה של אפריקה. כרגע, כיוון ששני הצדדים מתבצרים בעמדתם - לבייב דורש הסדר פריסה והמשקיעים דורשים תשלום מיידי - נראה שהכיוון הוא מאבק משפטי.
אם בעלי אג"ח ט' יבקשו את פירוק החברה ויקבלו אותו, היא תוכל לבצע את ההסדר ולהחזיר את הכסף לבעלי שאר הסדרות?
היא תידרש להחזיר את הכסף בכל מקרה, אבל ההסדר הנוכחי מבוסס על הנחה שאפריקה תמשיך להתקיים במתכונתה הקיימת ולא תפורק. במקרה של פירוק, ייטרפו כל הקלפים מחדש והכסף יחולק אחרת.
במסגרת ההסדר הנוכחי, איך יחשבו את ההמרה של האג"ח למניות? לפי מספר האג"חים שיש לי, אני יכול לדעת כמה מניות יהיו לי ומה השווי שלהם?
השווי של מניות עולה ויורד בהתאם למצב החברה ומצב הבורסה, ולכן אתה יכול לדעת כמה המניות שלך יהיו שוות כשההסדר יצא לדרך, אבל קשה לדעת מה יקרה להן אחר כך. לפי ההסדר ולפי שווי השוק הנוכחי של אפריקה בבורסה, אפשר להעריך שמי שמחזיק אג"ח ב-1,000 שקלים, יקבל משהו כמו 15% מהם במניות ששוות 350 שקלים.
זה נשמע לא רע, אבל כמה הן יהיו שוות בעתיד?
תלוי את מי שואלים. אם תשב לשיחה עם מקורביו של לבייב הם מן הסתם יגידו לך שהמניות יהיו שוות הרבה, בגלל ההסדר שפתר את בעיות החברה ובגלל שהמשבר הכלכלי נמצא, כנראה, מאחורינו. יהיו אחרים שיגידו לך ההיפך, בין השאר בגלל שהשוק עומד להיות מוצף במניות של אפריקה שלא היו קיימות קודם לכן, כמו המניות שלך, והרבה מבעלי המניות החדשים ינסו למכור אותן, ולפי חוקי ההיצע והביקוש - היצף של היצע גורם לירידה חדה במחיר.
קניתי אג"ח בגלל שזאת השקעה סולידית ובטוחה. העדפתי לקבל תשואה נמוכה ולא לקחת סיכונים. באיזו זכות באים פתאום והופכים לי את האג"ח למניות?
אכן, מהבחינה הזאת פגעו בך וברבבות משקיעים נוספים. אג"ח היא השקעה שחביבה על חוסכים לפנסיה, בגלל הסולידיות שלה, ומהבחינה הזאת יש כאן פגיעה חמורה בעיקרון האחריות של מנהלי ההשקעות ובעלי ההון כלפי החיסכון הפנסיוני. אבל מנסחי ההסדר יגידו לך שהפגיעה בחיסכון שלך היא מזערית, שייתכן שהמניות יעלו ואז תרוויח, ושאם לא היה הסדר ואפריקה הייתה נקלעת לקשיים, המצב היה גרוע בהרבה.
מה לגבי הפריסה? הייתי אמור לקבל את הכסף ב-2013, עכשיו אני מקבל אותו בשנות ה-20. מישהו יפצה אותי על כך? ישלמו לי ריבית?
כן, העיכוב בתשלום נושא ריבית.
למה בכלל צריך להיות עיכוב בתשלום? מה אני אשם שאפריקה שקעה בחובות ושערך הנכסים שלה ירד?
אתה לא אשם, אבל לאפריקה אין כרגע כסף להחזיר לך. מקובל שכאשר מישהו מתקשה להחזיר חוב, פורסים לו אותו בהנחה שיוכל להחזיר אותו בעתיד.
האם ההסדר מיישר את ההדורים בין לבייב והבנקים?
לא. החוב של לבייב לבנקים נותר בעינו. מעבר לכך, הבנקים צריכים לאשר את ההסכם, כיוון שלבייב מישכן את מרבית מניות אפריקה לזכות הבנקים. אבל ההערכה היא שהבנקים יאשרו את ההסדר, כיוון שגם להם יש אינטרס שהשקט התעשייתי יישמר ושאפריקה לא תפורק.
כיצד אני יכול לדעת אם לאפריקה יהיה כסף להחזיר לי בעוד עשר שנים?
אתה לא יכול לדעת. מה שבטוח, זה שאין לה כסף עכשיו. אתה יכול לקוות שכשם שערך הנכסים של לבייב בחו"ל ירד בגלל המשבר הכלכלי, כך הוא יעלה בחזרה כשהמשבר יסתיים.
האם אפריקה מתכוונת למכור את הנכסים שלה כדי לממן את ההסדר?
היא תמכור חלק מהם. בחודשים האחרונים היא מכרה לא מעט נכסים, כמו חלק מהקניונים בישראל, והעמידה למכירה נכסים נוספים, כמו חברות התעשייה בארץ ונכסים באירופה ובארה"ב.
למה מנהלי ההשקעות לא דרשו מלבייב שימכור את הנכסים שלו וחסל? אם הוא ימכור אותם, לא יהיה לו מספיק כסף לתשלום כל חובותיו לאלתר?
לבייב לא הסכים לכך. הוא טוען, אולי בצדק, שלא כדאי למכור את הנכסים עכשיו, בתקופת שפל כלכלי, ובוודאי שלא להעמיד את כולם בבת אחת למכירה באווירה של מכירת חיסול, כיוון שאז הם יימכרו במחיר נמוך, ומי שייפגע מכך יהיו המשקיעים.
לבייב מתכנן למכור חלק מהנכסים שלו אבל להשאיר את רובם בידיו, ולהמשיך להשקיע בפיתוח של חלקם, כמו הקניון במוסקבה, בהנחה שהערך שלהם יחזור בעתיד.
שיקים חברה פרטית וימכור לה את הנכסים. למה אני צריך לקחת את הסיכונים הללו על עצמי? הוא מהמר על כספי הפנסיה שלי! אני רוצה את הכסף שלי כאן ועכשיו, בזמן ובהיקף שבו התחייבו לשלם לי אותו.
אתה צודק, אבל הדרך היחידה לעשות זאת היא ללכת לבית משפט ולבקש את פירוקה של אפריקה, ואת זה המשקיעים המוסדיים חששו לעשות.
מדוע לא לבקש פירוק?
לאפריקה יש חוב של כ-3 מיליארד שקלים לבנקים. הבנקים הם נושה בזכות קדימה, והחשש היה שאם אפריקה הייתה הולכת לפירוק, מימוש הנכסים היה הולך לבנקים ולמשקיעים לא היה נשאר מספיק. בכל מקרה, פירוק הוא תהליך משפטי ותהליכים כאלה, בוודאי בחברה גדולה ומסועפת כמו אפריקה, אורכים הרבה זמן, אולי לא פחות מתהליך ההסדר. ייתכן שבית המשפט היה שולח את שני הצדדים להסדר, ואז היינו מגיעים בשלב מאוחר יותר למצב הקיים היום.
מעבר לכך, מדובר בהסדר פשרה שנועד להציל את אפריקה כפי שהיא. מדובר בחברה יצרנית שמפרנסת עובדים ועד עכשיו צמחה, הצמיחה כסף לבעלי המניות והחזירה את כל חובותיה במועד. איך אומרים הברסלבים: אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן. חוץ מזה: אכן, המשקיעים מפסידים מההסדר, אבל גם לבייב עצמו מפסיד: הוא נדרש להביא הרבה כסף "מהבית".
במקרה של פירוק - אם בעלי אג"ח ט' או הבנקים יתעקשו להכשיל את ההסדר - האם זה אומר שכל העובדים שלבייב מעסיק בחברות הבנות של אפריקה ישראל, כמו, למשל, כביש 6, או נגב קרמיקה יפוטרו, והחברות ייסגרו?
חס וחלילה. חברות הבת של אפריקה בארץ, וחלק מהחברות בחו"ל, הן יצרניות ורווחיות. ייתכן שהיא תיאלץ למכור אותן אבל הן יישארו פעילות.
למה שלבייב לא ימכור את הוילה שלו בסביון ואת הארמון שלו בלונדון ויחזיר את כל החובות שלו?
שני הנכסים גם יחד שווים פחות מ-200 מיליון שקלים, בשעה שאפריקה חייבת 7.5 מיליארד. בהחלט ייתכן שלבייב יאלץ למכור אותם ולעבור לגור במעון צנוע יותר, אבל בכך הוא יממן פחות משליש מהכסף שהוא נדרש להזרים לחברה מכיסו.
מהיכן הוא יביא את שאר הכסף?
זאת תעלומה, אבל ההערכה היא שהוא ימשוך אותם מעסקי היהלומים שלו. לבייב הוא היהלומן הפרטי הגדול בעולם, וההערכה היא שיש לו שם כסף ויהלומים שווי כסף בסכומים גדולים שיספיקו לתשלום החוב.
היו דיבורים על כך שלבייב צריך לוותר על השליטה בחברה לטובת המשקיעים, אם הוא חייב להם כסף.
לבייב נשאר בעל השליטה, אבל המרת האג"ח למניות היא ויתור מצדו על אחוז מסויים מהבעלות על החברה, שהופך למניות, כלומר, לרכוש של בעלי האג"ח.
אה, הפכתי, לבעלים, איזה יופי! איזו השפעה זה נותן לי על המדיניות של אפריקה?
כלום.
אף אחד לא שאל אותי אם אני רוצה להיות חלק מההסדר ולדחות לו תשלומים. מה פתאום חתמו על ההסדר בשמי?
יש רבבות בעלי מניות, ואי אפשר לשאול כל אחד בנפרד מה הוא חושב על ההסדר. אם הסדרים בין חברה לבעלי החוב שלה היו נדרשים להסכמה מקיר לקיר, הם לא היה נחתמים לעולם. אפריקה ערכה אסיפות לבעלי המניות, שבהם הם נתבקשו לבחור לעצמם נציגות. בעלי כל הסדרות הסכימו שתהיה נציגות כזאת, חוץ מבעלי אג"ח ט' שמינו לעצמם נציגות נפרדת.
באופן טבעי, מיוצגים בעלי האג"ח על ידי הגופים המוסדיים - קרנות פנסיה, קופות גמל וחברות ביטוח - שמנהלים את כספי המשקיעים גם בחיי היום-יום.
אותי אף אחד לא שאל. לא הצבעתי, לא מיניתי, לא הייתי שותף להחלטה.
אפריקה הזמינה לאסיפה את כל בעלי המניות, ומי שרצה יכל להגיע. הרוב העדיפו שמנהלי ההשקעות יקבלו את ההחלטות בשבילם.
אז מנהלי ההשקעות קנו בשבילי אג"ח של חברה שנכשלה, ואחר כך הסכימו בשמי על הסדר לפרוס את החוב שהיא חייבת לי.
נכון.
זה לא צודק.
יש צדק בדבריך.