שתף קטע נבחר

 

טהרן תהרס? איראן מחפשת עיר בירה חלופית

גוף חוקתי מרכזי במדינה אישר תוכנית לאיתור בירה חדשה לרפובליקה האיסלאמית, שלא תהיה חשופה לנזקי רעידות אדמה חזקות. האזור המועדף: בין קוֹם לדליג'אן

האם בקרוב תאבד טהרן את מעמדה והאיראנים יאמצו עיר בירה אחרת? לפי דיווח בעיתון הבריטי "גרדיאן", השלטונות באיראן בוחנים אפשרות להעתיק את עיר הבירה בשל חשש מרעידות אדמה בטהרן.

 

אחרי שהיתה עדה לכמה מהאירועים הסוערים ביותר בהיסטוריה של איראן כמו נפילת בית המלוכה, שובו של האייתוללה חומייני והמהפכה האיסלאמית, הבירה טהרן עומדת בפני סוף כהונתה. זאת, בעקבות תוכנית שאישר גוף חוקתי מרכזי במדינה לאיתור בירה חדשה לרפובליקה האיסלאמית, בעקבות אזהרותיהם של סיסמולוגים, המזהירים כי טהרן חשופה לרעידות אדמה חזקות בעתיד הנראה לעין.

 

את הרעיון הציע לא אחר מאשר מנהיגה העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, והגוף החוקתי - המועצה לאבטחת האינטרס של המשטר - נתן את חותמת הגומי שלו. המועצה היא גוף שבין היתר מייעץ למנהיג העליון, והיא למעשה כלי נוסף בו הוא שולט במדינה.  

 

בשלב זה לא ברור האם הכוונה היא לבנות עיר בירה חדשה מן היסוד או למקם אותה בעיר קיימת. לאורך ההיסטוריה היו לאיראן מספר ערי בירה ובהן איספהאן, קזווין, שיראז, משהד והמדאן. משנת 1795 טהרן היא עיר הבירה לאחר שהמלך הקג'ארי אקא מוחמד חאן הכריז עליה כעיר בירתו.

 

התשתיות בעיר הלכו ונשחקו במהלך המאה ה-20 לאחר שחל גידול חד במספר תושבי העיר מ-250 אלף בתחילת המאה עד כ-12 מיליון תושבים בימים אלה. בתקופת השאה, מוחמד רזה פהלווי, זרמו לעיר המוני תושבים מהכפרים והדבר הוביל לתסיסה חברתית שהתפרצה במהפכה האיסלאמית ב-1979.

 

"הבניינים לא ישרדו רעש חזק"

במקביל לגידול בקצב האוכלוסיה, פיתוח בלתי מבוקר יצר עיר הסובלת מזיהום אוויר חמור עקב גודש יתר של כלי רכב. לאחרונה טהרן עמדה במוקד הפגנות הרחוב של האופוזיציה במדינה לאחר הבחירות לנשיאות בחודש יוני בהן נבחר מחדש מחמוד אחמדינג'אד, שמתנגדיו טוענים כי ניצח במרמה.

 

כבר לפני 20 שנה הוכנו תוכניות לעיר בירה חדשה, אולם גורמים רשמיים התייחסו אליהן ברצינות רק אחרי רעידת האדמה ב-2003, שהרסה את העיר באם בדרום-מזרח המדינה, וגרמה למותם של כ-40 אלף בני אדם. מומחים מזהירים שטהרן שוכנת על יותר מ 100 קווי שבר בהם אחד שאורכו כמאה קילומטר וכי רבים מבנייניה לא ישרדו רעידת אדמה חזקה.

 

פרופסור בהראם אקאשה, סיסמולוג ודיקן הפקולטה למדעי היסוד באוניברסיטת אזאד בטהרן, אמר שהעיר נבחרה "בטעות" לבירה וכי פרבריה הצפון-מזרחיים חשופים לרעידת אדמה בעוצמה של 8 בסולם ריכטר. "הזהרתי על כך לפני 40-50 שנה ואם היו מקשיבים לי אז, טהרן לא היתה גדלה לכרך ענקי, אבל כעת אין שליטה על כך. העיר גדלה בכל יום יותר ויותר וכך גם הפרברים העניים סביב לה", הוא אמר ל"גרדיאן".

 

בהראם הוסיף כי עיר הבירה החדשה צריכה להיבנות בין קוֹם, הנחשבת למקום מושבם של בכירי אנשי הדת, לבין דליג'אן, אזור במרכז המדינה שלא היתה בו רעידת אדמה ב-2,000 השנים האחרונות.  


פורסם לראשונה 02/11/2009 00:18

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מונומנט אזאדי בטהרן. יעמוד ברעש?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: איי פי
נזקי הרעידה בבאם. עשרות אלפי הרוגים
צילום: איי פי
מומלצים