פיתוח ישראלי: תרופה שמונעת שכרות
חוקרים ישראלים פיתחו תרופה המבוססת על ויטמין B6 הנלקחת עם שתיית אלכוהול ומונעת ירידה בתפקוד במוטורי ובקוגניטיבי. המשך הפיתוח: בתוך כמה שנים תפותח גלולה שתילקח בפאבים, אחרי שאדם שתה, ותמנע תאונות דרכים כתוצאה משכרות
אתם נמצאים בפאב, שתיתם לא מעט, ואתם חוששים לנהוג. תרופה חדשה שנוסתה בהצלחה תעזור לכם להגיע הביתה בשלום, בלי לחכות שהאלכוהול יתנדף מהדם: חוקרים מ"הדסה" מצאו כי תרופה פרי פיתוח ישראלי הצליחה לעכב את השפעת השכרות של האלכוהול על המוח ולשפר את התפקודים המוטוריים והקוגניטיביים.
המחקר עדיין ראשוני אולם תוצאותיו כבר מבטיחות ומעוררות עניין בעולם. חוקרים, בראשותם של ד"ר מאיר מזרחי וד"ר גדי לאלזר, הציגו אתמול (א') את ממצאיהם בכינוס השנתי של האיגוד האמריקאי ללימוד מחלות הכבד (AASLD) בבוסטון. בכינוס משתתפים למעלה מ-7,000 חוקרים מ-55 מדינות
התרופה החדשה, מטדוקסין, פותחה על ידי חברת אלקוברה הישראלית. מדובר במלח המבוסס על ויטמין B6. ויטמין זה ניתן פעמים רבות לאלכוהוליסטים. בדרך שעדיין אינה ברורה ויטמין B6 ידוע כמפחית את רמת האלכוהול בדם ומעכב את השפעתו על המוח, אלא שהוויטמין מתפנה במהירות מהדם והשפעתו קצרה.
צוות החוקרים מיחידת הכבד ומהמחלקה לפסיכיאטריה בבית החולים האוניברסיטאי הדסה עין-כרם, בדק את מידת היעילות וההשפעה של התרופה החדישה מטדוקסין. בשלב הראשון של המחקר קיבלו שישה משתתפים מנה אחת של התרופה מטדוקסין לאחר ששהו בצום בן 10 שעות.
לאחר מכן שתו הנבדקים 70 מיליליטרים של אלכוהול. במהלך המעקב אחריהם, אשר נמשך 12 שעות, הם עברו בדיקות דם, בדיקת סימולטור נהיגה, מבדקי זכרון, אבחון של רמת הפרעות קשב ומבדקים קוגניטיביים נוספים. כמו-כן מילאו הנבדקים שאלון בנושא רמת ההשתוקקות והדחף שלהם לשתיית אלכוהול.
אצל כל הנבדקים לא אובחנו תופעות לוואי כלשהן. מנגד נמצא כי רמת רמת האלכוהול בדם צנחה, ונרשמו תוצאות חיוביות במבדקים המוטוריים והקוגניטיביים.
החוקרים סבורים כי השימוש במטדוקסין יכול לסייע בטיפול בתופעות הלוואי של שתיית אלכוהול ומתכננים להרחיב את היקף המחקר בשלב הבא, שיתחיל כבר בחודשים הקרובים.
"מטדוקסין מוריד את רמת האלכוהול, אבל בעיקר משפר את התפקוד הקוגניטיבי", אומר ל-ynet פרופ' ירון אילן, מומחה לגסטרואנטרולוגיה מביה"ח הדסה המשתתף עתה בכינוס בבוסטון, "המטדוקסין הוא מאפשר למי ששתה אלכוהול לתפקד באופן טוב הרבה יותר במנגנון שעדיין לא ברור כשהוא נשאר ברמה קבועה בדם. כולנו תקווה שזה יאפשר בעתיד לקחת גלולה אחרי שתיה בפאב, ולנהוג מבלי לגרום לתאונה קטלנית".
לשתות ואחר-כך לנהוג. בקרוב?
צילום: index open
מומלצים