שתף קטע נבחר

ברוורמן קורא לרפורמה בהפרטות הבנקים

בלעדי ל-ynet: השר אבישי ברוורמן מציע לשקול רפורמה והידוק הפיקוח על יושבי ראש הבנקים, כדי למנוע כירסום באמון הציבור. זאת, לנוכח הפרשיות האחרונות בדיסקונט ובפועלים. לדבריו, הקבינט הכלכלי-חברתי יקדיש לסוגיה זו דיון מיוחד בשבוע הבא, לקראת קבלת ההחלטות על הפרטת לאומי ומכירת יתר המניות בדיסקונט

רפורמה בהפרטות הבנקים? השר אבישי ברוורמן מציע לממשלה לשקול לערוך רפורמה בהפרטות ולהדק את הפיקוח על יושבי ראש הבנקים. זאת, כדי למנוע כירסום באמון הציבור, שמסתמן בעקבות הפרשיות האחרונות בבנק הפועלים ובבנק דיסקונט, והליקויים החמורים שהתגלו בהתנהלות ראשי שני הבנקים. ברוורמן אמר את הדברים בשיחה עם כתב ynet.

 

 

לדברי ברוורמן, לשעבר יו"ר ועדת הכספים וכלכלן בכיר בבנק העולמי, הקבינט הכלכלי-חברתי - שהוא חבר בו - יקדיש לסוגיה זו דיון מיוחד בשבוע הבא, בעקבות בקשתו. זאת, ערב קבלת ההחלטות על הפרטת בנק לאומי ומכירת יתרת מניות המדינה בבנק דיסקונט.

 

לדברי השר, "ההתנהלות של בעלי השליטה בדיסקונט היא חמורה, ומאלצת אותנו להתמודד עם המשבר הזה, בטרם הספקנו להתאושש ממשבר דומה שפקד את בנק הפועלים". 

 

ברוורמן התייחס בדבריו לפרשת ניסיון הדחת יו"ר בנק דיסקונט, שלמה זהר, על ידי בעלי השליטה, קבוצת ברונפמן-שראן; וכן לסכסוך שהתגלע בין בעלת השליטה בבנק הפועלים, שרי אריסון, לבין נגיד בנק ישראל סטנלי פישר והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו, בנוגע לדרישתם להדיח את יו"ר הבנק דני דנקנר.

 

"יש לבדוק את כל החלופות לשיטה הקיימת"

לדברי ברוורמן, "הקבינט חייב לדון בדחיפות אם השיטה הנוכחית של הפרטת הבנקים, המבוססת על גרעין שליטה, אכן מתאימה למשק הישראלי. הליקויים שהתגלו בתקופה האחרונה מחייבים את שרי הממשלה לבחון את הנושא.

 

"עלינו לבדוק את כל החלופות לשיטה הקיימת, החל מבעלות עקיפה של הממשלה על הבנקים, וכלה בפיזור המניות בשוק. כמו כן יש לפעול לחיזוק יכולת הפיקוח של בנק ישראל", אמר ברוורמן. 

 

"לצערי, בשתי הפרשיות האחרונות התערבות בנק ישראל היתה לאחר מעשה. התערבות כזאת פוגעת באמון הציבור בבנקים, במיוחד בימים אלו, של אי ודאות כלכלית, שעלולה לסכן את המשק".

 

עוד אמר השר כי "יש להגדיר מחדש את סמכויותיהם ומגבלותיהם של יושבי ראש הבנקים בישראל. ההתנהלות הלא תקינה של חלק מהם לאחרונה, ובפרט של יו"ר מזרחי-טפחות, היא מדאיגה. מצב שבו יו"ר בנק מאשר הלוואה של מיליארד שקל לחברת טלפונים, ולאחר מכן מתמנה לדירקטור בחברה, הוא מצב פסול. המצב הזה מחייב תקנות מחמירות שימנעו מצבים של ניגודי עניינים מסוג זה, והתערבות מאוחרת של בנק ישראל".

 

שר האוצר משנה עמדות?

לדברי ברוורמן, "פניתי לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר יובל שטייניץ, וקיבלתי את הסכמת שר האוצר לקיים דיון רציני בנושא בשבוע הבא. אין בכוונתי לעסוק בנושא לטובת עשיית כותרות, אלא להביא להתערבות ממשלתית אמיתית בסוגייה זו. כאדם מקורב לכלכלת ישראל, אני רואה בכך נושא בעל חשיבות עליונה".

 

ברוורמן מבקש למנוע את הליקויים שהתגלו בהפרטת לאומי ומכירת גרעין השליטה לקבוצת סרברוס האמריקנית והשלכותיה השליליות, שהובילו לחקירת מבקר המדינה, ולתלונה על התערבות ראש הממשלה הקודם אולמרט לטובת אחד מבעלי העניין.

 

המתלונן - החשב הכללי לשעבר ירון זליכה - הציע קודם למכור את מניות לאומי לציבור. ברוורמן ממליץ לחזור לשיטה זו לגבי לאומי, קל וחומר לגבי דיסקונט, שהמדינה עדיין מחזיקה ב-25% ממניותיו. שגם הם, לדבריו, מוטב שיעברו לציבור במקום שיגיעו לידיהם של בעלי השליטה הקיימים.

 

שר האוצר יובל שטייניץ אמר בתחילת השבוע בנוגע לזעזוע בצמרת דיסקונט כי "הממשלה אמנם מחזיקה עדיין ב-25% ממניות הבנק, אבל עכשיו זהו בנק פרטי, ולפי ההסכם, הממשלה מנועה מלהתערב". היום נודע כי השר שטייניץ שינה את עמדתו, ואינו מתנגד עוד להתערבות ממשלתית בפרשה, אך ממשרדו טרם נמסרה תגובה רשמית בעניין.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבישי ברוורמן. מציע רפורמה
צילום: גיא אסיאג
יובל שטייניץ. משנה עמדות
צילום: דודי ועקנין
מומלצים