היסטוריה: צ'כיה חתמה, האמנה האירופית אושרה
אחרי שנתיים וחצי של עליות ומורדות, חתם נשיא צ'כיה על אמנת ליסבון ובכך הסתיים תהליך האישור הארוך ב-27 המדינות. האמנה אמורה לייעל את עבודת נציבות האיחוד ובמסגרתה יוקם תפקיד חדש - הנשיא האירופי. הנציב האירופי: זה היה מרתון מכשולים. האמנה עשויה להיכנס לתוקף בדצמבר
אחרי ויכוחים, משברים, הצבעות חוזרות וחוקה שלא יצאה אל הפועל - אושרה במזל טוב האמנה האירופית הידועה גם בשם "אמנת ליסבון". נשיא צ'כיה, וצלאב קלאוס, חתם הערב (יום ג') על האמנה ובכך הצטרפה ארצו ל-26 מדינות אירופה האחרות שכבר אישרו את הרפורמה במוסדות האיחוד האירופי.
האמנה האירופית אמורה לייעל את עבודת נציבות האיחוד, לאחד את מדינות אירופה מאחורי המדיניות שהוא מתווה ובכך להפוך את אירופה לשחקן מרכזי יותר בזירה הבינלאומית. גולת הכותרת של האמנה היא יצירתו של תפקיד חדש - נשיא האיחוד האירופי - אשר יהיה "הפה" הרשמי של מדינות האיחוד. עם זאת, האמנה הנוכחית אינה כוללת כל אזכור של נושאים סמליים, כגון המנון משותף או דגל.
קלאוס, הנחשב למתנגד של האמנה, התנה את חתימתו עד שתתקבל פסיקת בית המשפט החוקתי בצ'כיה בנוגע למידת החוקיות של האמנה. קלאוס חשש מגל של תביעות נדל"ן של אזרחים ממוצא גרמני, שגורשו אחרי מלחמת העולם השנייה. לפני כמה ימים מסרו דיפלומטים בבריסל כי הצליחו להגיע לפשרה עם קלאוס, אשר תבטיח את חתימתו. הבוקר, פסק בין המשפט הצ'כי כי האמנה אינה נוגדת את החוק ובכך נסללה הדרך לחתימת קלאוס. נשיא צ'כיה אמר כי הוא מכבד את ההחלטה, גם אם אינו מסכים עמה.
נציב האיחוד האירופי, חוסה מנואל בארוסו, אמר מיד לאחר החתימה כי האמנה יכולה להיכנס לתוקף כבר בחודש דצמבר. "הדרך לאמנה היתה מרתון מכשולים, אך המכשול האחרון הוסר כעת", אמר בארוסו בראיון טלוויזיוני. במסגרת האמנה ימונה גם נציב אירופי עליון לענייני חוץ ובמרבית הנושאים ניתן יהיה לקבל הכרעות ברוב רגיל, במקום פה-אחד.
"חתימתו של קלאוס היא רגע חשוב והיסטורי עבור אירופה", אמר ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון. "היום הוא יום שבו אירופה מתבוננת קדימה ומזיזה הצדה שנים של ויכוח על מבנה מוסדותיה". גם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, בירכה על אישור האמנה האירופית ואמרה כי כעת "האיחוד יהפוך לחזק יותר ובעל יכולת גדולה יותר לפעול".
ראש ממשלת שוודיה, פטריק ריינפלדט, שהוא הנשיא התורן של האיחוד האירופי, אמר כי אשרור אמנת ליסבון "לקחה יותר מדי זמן" וכי יש לכנס בדחיפות פסגה אירופית כדי לדון בצעדים הבאים. "האמנה פותחת צהר לאירופה דמוקרטית יותר, שקופה יותר ומואודת יותר".
החוקה שהפכה לאמנה
האמנה האירופית היא תולדה של מהלך שאפתני יותר של האיחוד האירופי לכינונה של חוקה אירופית. ואולם, החוקה נכשלה כבר בשלביה הראשונים, לאחר שנדחתה במשאל עם בהולנד ובצרפת. בעקבות הכישלון החליטו בבריסל לנסות מהלך צנוע יותר לרפורמה בעבודת האיחוד האירופי, אשר תקל בין היתר את הביורוקרטיה המייגעת בהחלפת נשיאה תורנית לאיחוד מדי חצי שנה.
תהליך אישור האמנה התנהל בעצלתיים, תוך שהוא מלווה בהפגנות, סיבוכים משפטיים ואיומים פוליטיים מצד מדינות שונות "לתקוע את התהליך" עד שלא יתקבלו דרישותיהן. בכל מדינה נזקקה האמנה לאישור הפרלמנט ולחתימת הנשיא או ראש הממשלה.
המשבר הגדול הגיע ביוני 2008, כשאירלנד - המדינה היחידה - שביקשה להעמיד את האמנה למשאל עם - הצביעה נגד. בעקבות כך, נדחה טקס חתימת האמנה שתוכנן לינואר 2009 ומנהיגי אירופה יצאו לוועידה בבריסל עם חששות גדולים לפיאסקו נוסף אשר עלול להוביל להתפרקות האיחוד האירופי.
אירלנד, שחששה שהאמנה תפר את הנייטרליות הפוליטית שלה, התרצתה ובלחץ אירופי כבד קיימה בתחילת אוקטובר משאל עם נוסף. בניסיון השני אישרו אזרחי אירלנד את נוסח האמנה והתהליך נע שוב קדימה. תהליך האשרור הגיע הערב כאמור לסיומו עם חתימתו של נשיא צ'כיה על האמנה.