מג"ד וחיילים נחקרו - חלקם על "נוהל שכן" בעזה
ל-ynet נודע כי מצ"ח זימנה לפחות שבעה חיילים וקצינים, אחד מהם בדרגת סגן-אלוף, לחקירה. החיילים חשודים בין היתר בירי לעבר אזורים מאוכלסים ובשימוש ב"נוהל שכן". גורם בצה"ל: "קשה לנבא כמה מהחקירות, אם בכלל יסתיימו בכתב אישום"
בעוד ישראל מנסה לגבש עמדה תחת לחץ בינלאומי באשר לבדיקה של תחקירי "עופרת יצוקה" - צה"ל חוקר לעומק היבטים פליליים של התנהגות לוחמים. המשטרה הצבאית החוקרת החלה לזמן בימים האחרונים חיילים, שלחמו במבצע ברצועת עזה, לחקירות סביב כמה אירועים חריגים - כך נודע ל-ynet.
הערב בעצרת הכללית באו"ם: דיון בדו"ח גולדסטון
בין היתר נחקר גם מפקד אחד הגדודים, קצין בדרגת סגן-אלוף. מדובר בחשדות לעבירות אלימות, שימוש בכוח מופרז,
שימוש באזרחים במסגרת "נוהל שכן" וירי לעבר אזורים מאוכלסים, לרבות אירועים שבהם נפגעו לכאורה אזרחים פלסטינים.
החקירות סביב האירועים, שהתרחשו לכאורה במבצע ברצועת עזה בין דצמבר 2008 לינואר 2009, עולות מדרגה, כאשר לפחות שבעה חיילים וקצינים - חלקם במילואים, נקראו בימים האחרונים לחקירה במתקני מצ"ח. עד כה החליטה הפרקליטות הצבאית לפתוח ב-27 חקירות בשורה של נושאים, זאת לאחר שבחנה הן את התחקירים המבצעיים שביצעו מפקדים בצה"ל והן כ-140 תלונות של אירגונים שונים ופלסטינים. תחילה, נגבו עדויות מכ-50 פלסטינים, חלקם הגדול, באמצעות מפגש שנערך במחסום ארז. לאחר מכן נעשו פעולות על מנת לאתר בכל אירוע את הכוח שפעל במקום.
החיילים, בהם גם מג"ד של אחד מגדודי החי"ר, נשאלו שאלות רבות על תפקודם באירוע, והתבקשו להסביר מדוע בחרו לפעול באופן שבו פעלו ומה היו הפקודות
שקיבלו. איש מהנחקרים לא נעצר לפי שעה, וככל הנראה גם לא צפויים מעצרים. עם זאת, לאחר שהפרקליטות תבחן את העדויות, יתקבלו החלטות בדבר הגשת כתבי אישום נגד החיילים או לחילופין - סגירת התיקים.
בתוך כך, מפרסם ארגון "בצלם", פרטים מתוך חלק מהחקירות שמנהל לכאורה צה"ל בימים אלה. בארבעה מקרים נהרגו
חמישה פלסטינים שאחזו בידם דגל לבן, בהם שלוש ילדות. בשישה מקרים נובספים נהרגו אזרחים מירי של צה"ל, הן באמצעות טנקים והן באמצעים אחרים. מדובר באירועים שתלונות שבעניינן הועברו לצה"ל דרך בצלם ואירגונים אחרים. בארגון טוענים כי לא ניתן להסתפק בחקירות אלה בלבד שכן הן בודקות אירועים ספיצפיים לא את המדיניות הישראלית הכוללת.
גורם צבאי אמר כי בתקופה הקרובה צפויים להיחקר לפחות עשרה חיילים וקצינים נוספים. "החקירות עוסקות במגוון אירועים, הן נמצאות בראשיתן, לפחות מבחינת הנחקרים, וקשה לנבא כמה מהן, אם בכלל יסתיימו בכתב אישום. זימון החיילים הוא הליך שגרתי שמתבצע כאשר בוחנים אירוע מסויים", אמר. "מטבע הדברים, הנושאים כאן רגישים מאוד ונבחנים באופן קפדני שכן לא מדובר בפעילות ביטחון שוטף, אלא במבצע שמתנהל כמו מלחמה שבו אזרחים נמצאים בעל כורחם". גורמים משפטיים בצה"ל הוסיפו כי מוקדם להעריך כיצד יסתיימו החקירות, והדרך לכך עוד ארוכה.