שתף קטע נבחר

 

יצחק זמיר: לדור צודק לחלוטין. פרידמן: שיתפטר

שר המשפטים לשעבר סבור כי המכתב המתוקשר של פרקליט המדינה הוא הוכחה נוספת לריכוז הסמכויות המופרז בידי היועץ המשפטי לממשלה: "הוא והפרקליט חשים שהם מעל הממשלה". לעומתו סבורים השופט בדימוס זמיר והפרקליט הקודם שנדר: לדור היה חייב לנהוג כך

האם פרקליט המדינה חצה את הגבול? ואם כן, הייתכן שנמצא את עצמנו בתוך זמן קצר, במקביל למינויו של יועץ משפטי חדש - גם עם פרקליט חדש? אלו השאלות שטורדות הבוקר (יום ד') את הצמרת המשפטית והפוליטית בישראל, בעקבות ה"טיל" ששיגר אמש משה לדור לעברו של שר המשפטים.

 

היוזמה לפצל את משרת היועץ המשפטי לממשלה "מסוכנת ויש לגנוז אותה", כתב לדור במסמך מתוקשר ששיגר לשר המשפטים, לעובדי המשרד - וגם לתקשורת. פרופ' נאמן נדהם, וצפוי לנזוף בפרקליט מיד עם שובו של האחרון מחו"ל. לדידו, זו חציית קו אדום מצד פקיד, ממש כמו שאלוף ימתח ביקורת פומבית על מדיניותו של שר הביטחון.  

 

קודמו של נאמן, פרופ' דניאל פרידמן, גיבה הבוקר בשיחה עם ynet את

האיש שירש אותו. "העובדה שפקיד מרשה לעצמו להתבטא בצורה כזו ולהפיץ את דבריו ברבים ולצאת בפומבי נגד שר המשפטים, זו תולדה של המצב הבלתי בריא של ריכוז סמכויות מופרז בידי היועץ המשפטי לממשלה", אמר. "ריכוז זה יוצר תחושה, שהיועץ - ובעקבותיו גם פרקליט המדינה - נמצאים מעל שר המשפטים, ואולי גם מעל הממשלה, ולפיכך פרקליט המדינה חופשי למתוח ביקורת על השר תוך ערעור הדמוקרטיה ותוך קריאת תגר על הכללים הבסיסיים של מינהל תקין, דבר שדווקא פרקליט המדינה עצמו היה צריך לתת בו דוגמא אישית".

 

לשאלה מה היה עושה במקומו, והאם היה מהדיח את לדור, השיב פרידמן: "אני הייתי מקיים דיון אצלי בשאלה, מה צריך לעשות בנוגע לכך. אולם בתור דוגמא אישית, לדור היה צריך להתפטר. יש שורה של הליכים לנקוט נגדו, יש צורך להבטיח שהיועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה יהיו כפופים לשלטון החוק ולמינהל תקין, ושהכללים הללו חלים גם עליהם". פרידמן נזכר בפרשה מזמן כהונתו, כאשר מפכ"ל המשטרה מתח ביקורת פומבית בנושא הכשלים בפרשת רמון. "הבאתי את הדברים לדיון בממשלה, והיה ברור למפכ"ל ולמשטרה שהעניין לא יחזור עוד על עצמו".

 

משה נסים, שכיהן בעבר גם הוא כשר המשפטים, תקף את לדור. "פרקליט המדינה, זכאי ואולי אפילו חייב להביע באופן ברור ונחוש את דעתו בסוגיה המאוד חשובה בנושא הפיצול", הוא אמר. "אבל פרקליט המדינה, שצריך להיות מחנך הציבור לדמוקרטיה ושלטון תקין, הפר בצורה בוטה את הכלל החשוב שפקיד, ויהיה הגבוה שבהם, אינו רשאי לתקוף בצורה מזלזלת ובוטה את השר הממונה עליו. זה לא מתיישב עם ערכי הדמוקרטיה ועם המשטר במדינת ישראל, וגם לא מתקבל על הדעת שמי שמאשים את השר בהרס שלטון החוק יישב איתו באותו משרד".

 

נסים, החבר בוועדת האיתור לבחירת היועץ המשפטי הבא, הוסיף: "אם הוא רוצה לתקוף, הוא צריך להתפטר - ומעמדתו החדשה, לתקוף בלא חמלה את השר. אבל זה לא מתקבל על הדעת. עכשיו כל פקיד יוכל לעשות זאת, יש לו רישיון מפרקליט המדינה. עכשיו כולם יוכלו להשפיל את השרים בציבור וימשיכו לעבוד בתפקידם. מי שמרגיש שאיננו יכול לחיות בשלטון, שלטענתו דוגל בהרס שלטון החוק, יואיל בטובו להתפטר ולא לשבת במקום שמייצר הרס וחורבן. איך הוא יכול להמשיך בתפקידו, כאשר לדעתו מה שעושה השר הוא הרס? אם הייתי היום שר המשפטים, לא הייתי משלים עם זה, משום שזו חובה דמוקרטית. הדברים של לדור מהווים איום שבלוני על ציבור, במיוחד בשעה שהצעת שר המשפטים תבצר ותחזק את שלטון החוק". 

  

אין יחסי כפיפות 

וממש כמו פרידמן, גם פרקליט המדינה הקודם מגבה הבוקר את יורשו - מן הכיוון ההפוך. לדברי ערן שנדר, לדור פעל בצורה נכונה כשחיבר כך את מכתבו, ואף כשעשה זאת באופן כה גלוי. גם לשיטתו, פיצול סמכויות היועץ יזיק למערכת אכיפת החוק ולמדינה: "היום הפלילי, האזרחי והמינהלי שלובים זה בזה. העסק משולב, ולפצל אותו זה להכניס לא רק החלשה, אלא בלבול של המערכת, ואנו חוזרים הרבה צעדים אחורה".

 

לעמדתם של שנדר ולדור מצטרף גם יצחק זמיר, מי שכיהן כיועץ משפטי

וכשופט בבית-המשפט העליון. "אני חושב שפרקליט המדינה לא רק היה רשאי לכתוב את מכתבו ולהביע שם את דעתו, אלא היה חייב לעשות כן", הוא אומר ל-ynet. "נאמן גיבש תוכנית, אולם לא הציג אותה בפני אנשי משרד משרד המשפטים - אלא בפני התקשורת".

 

זמיר דוחה את ההשוואה בין מעשה הפרקליט לביקורת מצדו של אלוף בצה"ל: "האלוף והרמטכ"ל נמצאים ביחסים של כפיפות וציות להוראות. ההשוואה שהשר עשה אומרת שגם פרקליט המדינה וגם היועץ כפופים לממשלה. אולם לפי החוק ולפי המסורת, שניהם עצמאיים לחלוטין: פרקליט המדינה אינו כפוף לשר, אלא רק במובן שהוא עובד איתו באותו משרד ומקבל משכורת ממשרד המשפטים".

 

"אני חושב שזה מינהל תקין; שלדור היה חייב להביע את דעתו. מה שלא תקין זה ששר המשפטים לא מוכן להציג את תוכניתו לבדיקה ציבורית, שם פרקליט המדינה ישמיע את דעתו. הוא לא מוסמך לפטר אותו כי הוא לא פקיד שלו. נראה את נאמן ממליץ לממשלה לפטר את לדור - לדור מילא את חובתו, עשה מעשה נכון ואמיץ, ואני לא חושב שצפויה לו סכנה ושאיזה גוף מוסמך יעשה לו משהו", מסכם השופט בדימוס.

 

גם מישאל חשין, מי שהיה משנה לנשיא בית המשפט העליון, מבין את הצעד של לדור. "אין ספק שצורת התגובה שלו היא בלתי שגרתית, אבל זו דרך הטבע, מעשים לא שגרתיים נעשים על הצהרות לא שגרתיות", הוא אמר. "זה אמנם מעשה לא ראוי ולא רצוי בדרך כלל, לכתוב מכתב כזה, אבל

 זהו מקרה בלתי רגיל. מעשהו של השר נאמן איננו שגרתי, לעלות ככה את סוגיית הפיצול מבלי ששמע את בעלי הדבר. לדור היה חייב להשמיע את דעתו, ואם היה דיון מסודר הוא היה משמיע את דעתו בפני השר בצורה ראויה ונורמאלית".

 

לדבריו, פרקליט המדינה איננו פקיד. "אלוף בצה"ל הוא פקיד ופרקליט המדינה הוא עובד מדינה, והשר איננו ממונה עליו כיוון שהוא עצמאי לחלוטין. הריצה המבוהלת הזו של נאמן לממשלה מעוררת מחשבות לא נעימות ומחשבות לא טובות. הדבר מאוד מדאיג, אני חושב שנאמן יעשה טעות אם יפטר את לדור, וצריך לזכור כי כל הפוסל, במומו פוסל. השר נאמן הינו אדם מתון בדרך כלל, ששוקל דברים בנחת וריצת האמוק שלו מדאיגה. הצורה שכל התוכנית שלו נעשתה - מזמינה מכתב של פרקליט המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכתב מחו"ל: לדור
צילום: גיל יוחנן
נראה אותו עושה לו משהו: זמיר
צילום: עטא עוויסאת
הם לא מעל הממשלה: פרידמן
צילום: עופר עמרם
מומלצים