מדינת ניו-יורק נגד אינטל: "נקטה בשוחד וכפיה"
עכשיו זה רשמי: התובע הכללי של מדינת ניו-יורק מאשים את אינטל בניצול כוחה המונופוליסטי כדי לפגוע במתחרה AMD. מומחים מעריכים: צפויות תביעות נוספות
"חברת אינטל עסקה בפעילות לא-חוקית שיטתית בהיקף בינלאומי. במקום להתחרות בהגינות, היא נקטה בדרכי שוחד וכפיה כדי לשמר את אחיזת-החנק שלה בשוק". האשמות קשות מעין אלו הושמעו היום בהצהרה שמסר לעיתונות התובע הכללי של מדינת ניו יורק, אנדרו מ. קומו.
קומו הודיע כי משרדו החליט להגיש תביעה כנגד יצרנית המעבדים הגדולה בעולם, בחשד לעבירות על חוקי ההגבלים העסקיים הפדרליים וחוקי מדינת ניו-יורק. לטענת התובע, אינטל פגעה לא רק במתחרתה אלא גם בצרכנים - כשמנעה מהם לקבל "מוצרים טובים יותר במחיר זול יותר".
הרקע להחלטה ולתביעה הן ראיות מהן משתמע לכאורה כי אינטל הפעילה לחצים, שילמה כסף (או שווה כסף, באמצעות מדיניות החזרים) ואף איימה על יצרניות המחשבים IBM, HP ו-Dell, כדי שלא ישתמשו במעבדים של חברת AMD המתחרה. האיומים נגעו לביטול פרוייקטים משותפים, ביטול הנחות ועוד.
קומו: יש ראיות מוצקות
ממשרד התובע הכללי נמסר כי ההחלטה לתבוע הגיעה אחרי שנתיים של חקירה, בהן נבדקו מיליוני דפים של מסמכים והודעות דואר אלקטרוני ונגבו עדויות מעשרות אנשים.
קומו הציג, בין השאר, תכתובת פנימית של מנהלים בחברות האמורות, מהן משתמע כי ב-IBM, HP ו-Dell חששו להמרות את פיה של אינטל. לטענתו, יש בידיו גם הודעות שנשלחו בין מנהלים באינטל לבין עצמם, מהן משתמע כי הם עצמם חששו כי פעולותיהם עלולות להוות מושא לחקירת הגבלים עסקיים.
בניגוד למקרים קודמים, בהם דובר בעיקר על מעבדים למחשבים אישיים לשוק הצרכני (Consumer), הפעם מתייחסות ההאשמות למעבדים לשרתים ומחשבים לשווקים הארגוניים, פלחי שוק נחשקים במיוחד ובעלי מתח רווחים גבוה.
כמה מהטענות המרכזיות בכתב התביעה נוגעות למעבד לשרתים AMD Opteron שהושק ב-2003. למרות מה שנראה כיתרון טכנולוגי מובהק על מוצרי Xeon המקבילים של אינטל, אותו מעבד דשדש במכירות במשך תקופה ארוכה.
לא החקירה הראשונה
הטענות על "התנהלות דורסנית" ומונעת-תחרות מצד אינטל, אינן חדשות. הן הועלו על-ידי גורמים שונים לכל אורך שנות ה-90', אך מעולם לא הבשילו לכדי מיצוי של הליך משפטי.
בשנת 1993, נסגרה מחוסר ראיות חקירה של נציבות הסחר הפדרלית (FTC) כנגד אינטל. בשנת 1995 הסתיימה תביעה נוספת של AMD נגד אינטל, בפשרה. גם במקרה הנוכחי, ציטטו כלי התקשורת משפטנים ומומחי הגבלים עסקיים, שטוענים שיהיה קשה מאד להוכיח את הטענות שמעלה התובע הכללי.
מכל מקום, קומו, שצפוי להתמודד בשנה הבאה מטעם המפלגה הדמוקרטית על תפקיד מושל מדינת ניו-יורק, נראה בטוח מאד בעצמו.
לדברי עיתון הניו יורק טיימס, שהעניק סיקור נרחב לפרשה, חקירת התובע הכללי נעשתה בשיתוף פעולה הדוק עם רשות ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופאי, ועם נציבות הסחר הפדרלית (FTC), שמקיימת אף היא חקירה מתמשכת נגד אינטל.
רוח גבית לתביעה החדשה
בשבועות האחרונים העריכו מומחים כי ה-FTC צפוי לבצע מהלך דומה ומקביל, של הגשת תביעה נגד אינטל, הפעם ברמה הפדרלית. הניו יורק טיימס מצטט "מקור מקורב לחקירה", שטוען כי קומו וה-FTC פועלים בתיאום מלא, וכי סביר להניח שהאחרון לא היה מודיע על הגשת התביעה, אלמלא היה בטוח שה-FTC עומדת לעשות אותו הדבר.
במקביל, צפוי בית-המשפט המחוזי של דלוור לדון בחודש הבא בתביעה של חברת AMD כנגד אינטל, אחרי ארבע שנים של שימועים והליכים מקדימים אחרים.
התביעה של AMD הוגשה לאחר שרשויות ההגבלים העסקיים של יפן וצפון-קוריאה הגישו תביעות נגד אינטל ב-2005, ובמקביל לחקירת האיחוד האירופי, שהסתיימה במאי השנה בהטלת קנס על אינטל, בסכום חסר תקדים של 1.45 מיליארד דולר.