פרידמן: מזוז מרחיב את סמכויותיו, זה לא תקין
מזוז פתח את הפה נגד יוזמת הפיצול של נאמן - ועורר גלי ביקורת. מקורבי השר: פוליטיזציה? התוכנית דווקא מנתקת מהפוליטיקה. שר המשפטים לשעבר, פרידמן: "מזוז לוקח לעצמו סמכויות, שאף יועץ משפטי לפניו לא טען להן". מנגד, ח"כ יחימוביץ תקפה: "נאמן, שמונה בידי החשוד בפלילים ליברמן, יאפשר לתפוחים רקובים בצמרת להמשיך במעשיהם הפליליים"
תגובות סוערות - מכאן ומכאן - לדבריו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שלראשונה יצא היום (ו') בפומבי נגד תוכניתו של שר המשפטים יעקב נאמן לפצל את סמכויותיו של היועץ, החל מהכהונה הבאה.
הדובר החריף ביותר נגד מזוז היה שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, שניסה בשעתו להוביל כמה רפורמות שהקימו עליו רבים במערכת המשפט.
"אנו עדים כעת לתהליך שבו היועץ המשפטי לממשלה מרחיב את סמכויותיו ואת סמכויות פרקליט המדינה תוך ערעור המנהל התקין, לוקח לעצמו סמכויות, שאף יועץ משפטי לפניו לא טען להן", אמר בשיחה עם ynet.
"מדובר בכך שהיועץ הכריז שגם הוא וגם פרקליט המדינה רשאים למתוח ביקורת על שר המשפטים ועל הממשלה. מוסד היועץ המשפטי לממשלה קיים אצלנו כבר כ-60 שנה והדבר הזה לא היה", אמר פרידמן.
שר המשפטים לשעבר המשיך ותקף את התקדים שבדברי לדור ומזוז: "לא שמעתי שחיים כהן מתח ביקורת על שר המשפטים או על הממשלה, לא שמעתי שאהרן ברק או מאיר שמגר עשו זאת - והנה היועץ לוקח לעצמו ולפרקליט המדינה סמכות שמעולם לא היתה להם, ללא דיון ציבורי וללא ועדה ציבורית. לעומת זאת, כאשר הממשלה בגדר סמכותה מבקשת להסדיר נושא כלשהו השייך לתיפקוד היועץ - מיד נשמעים קולות, לפעמים במקהלה, שאסור להם וצריך ועדה ציבורית".
ומה עם נאמן עצמו, שממשיך למעשה בדרכו של פרדימן בנושא הפיצול? בלשכתו אמרו בתגובה לדברי מזוז כי "עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה ידועה ומעבר לכך לא נתייחס".
עם זאת, מקורבי השר הביעו פליאה החשש שהביע היועץ מ"פוליטיזציה" במקרה של פיצול, שכן לדבריהם בתוכניתו מדגיש השר נאמן שהתובע הכללי ימונה על ידי ועדה בלתי תלויה ומנותקת לחלוטין מהפוליטיקה.
בנוסף אמרו מקורבי נאמן כי התוכנית "מדברת לראשונה על חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה כחוות דעת מחייבת ולא שום דבר אחר - וקשה להבין איך מעמדו של היועץ יישחק כאשר חוות דעתו היא המחייבת את הממשלה על פי החוק".
יו"ר הקואליציה: על מזוז ולדור ללכת הביתה עכשיו
מנגד, התייצבה מאחורי מזוז ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה), שאמרה כי "כאשר בעלי תפקידים מתונים וסולידיים כמזוז ולדור מבהירים כי בכוונת נאמן להחליש את שלטון החוק, יש להאזין להם ברצינות".
"מעבר למילים היפות, נאמן, שמונה בידי החשוד בפלילים איווט ליברמן, מנסה לייצר מצב שבו תפוחים רקובים בצמרת שטונית יוכלו להמשיך במעשיהם הפליליים באין מפריע", האשימה יחימוביץ'.
יו"ר הקואליציה וסיעת הליכוד, זאב אלקין, קרא להתפטרות מזוז ולדור. "היה ראוי אם יתפטרו מתפקידיהם טרם תקפו את שר המשפטים והציגו את עמדותיהם האישיות", אמר. "גם אנשי שלטון החוק אינם מעל החוק והדמוקרטיה, ועליהם לתת לדרג הנבחר לקבוע את המדיניות ולבצעה".
גם שר האוצר יובל שטייניץ הצטרף לתומכים הפומביים בתוכניתו של נאמן. "יש היגיון רב בפיצול תפקיד התובע מתפקיד הפרקליט, דווקא לטובת החוק", טען שטיינית בדברים שנשא במועדון המסחרי-תעשייתי בתל-אביב. "יש לבחון הצעה זו לעומק".
שטייניץ נמנע ממתקפה ישירה על מזוז: "כל האישים המעורבים, שר המשפטים, היועץ המשפטי ופרקליט המדינה, הם אנשים מצוינים, וחבל שגולשים לפסים אישיים". עם זאת, הוא חלק על דבריו: "כל ההאשמות שיש לכאורה איום על שלטון החוק אינן נכונות. אני רוצה לשלוח ליעקב נאמן גיבוי מלא. נאמן הוא משומרי שלטון החוק החשובים בישראל".
מזוז על מחליפו: שלא יפחד מהחלטות קשות
בדברים שנשא בכנס שכותרתו "בין משפט לחברה" בנווה אילן, תקף מזוז בחריפות את הדרך שבה מוביל שר המשפטים את המהלך לפיצול סמכויות היועץ הבא, וקבע כי "הוא לא יכול להיקרא תוכנית". כמו כן, אמר כי כי מי שמבקר את פרקליט המדינה משה לדור בעקבות יציאתו נגד המהלך - "לוקה בחוסר הבנה". עוד הזהיר כי "הפיצול יחליש באופן משמעותי את המאבק בפשיעה ואת המאבק על טוהר המידות".
אגב, לפני נאומו נפגש מזוז עם חברי ועדת האיתור לבחירת היועץ הבא, שייכנס כנראה לתפקידו בפברואר 2010. שם הוא הציג בפני חברי הוועדה את תפקיד היועץ,
משמעותו ואף שטח בפניהם את ה"אני מאמין" הפרטי שלו לגבי דמותו של מחליפו. מזוז הזכיר בדבריו כי היועץ צריך להיות בעל אומץ לב ציבורי ולא להירתע מקבלת החלטות קשות.
בקדימה, אחרי הביקורת בתוך מפלגתה, קיבלה ציפי לבני רוח גבית דווקא מאיש הליכוד, יו"ר הכנסת רובי ריבלין, שהביע תמיכה בתוכניתה לפצל רק באופן חלקי את סמכויות היועץ. ח"כ יואל חסון, שינסה לקדם מטעם לבני את יוזמתה במסגרת הצעת חוק פרטית, אמר בעקבות דברי מזוז היום כי "תמיכת יו"ר הכנסת ביוזמתנו לפצל את תפקיד היועץ המשפטי באופן מצומצם, משפר את סיכויי ההצעה להפוך להיות הפשרה הנכונה שתייעל את עבודת היועמ"ש, ומצד שני לא תעורר מחלוקת קשה מדי מצד המערכת המשפטית בישראל".