חיזבאללה: מצטרפים לממשלת האחדות בלבנון
הארגון השיעי הודיע רשמית על הסכמתו להצטרף לממשלה בראשותו של סעד חרירי, אחרי כמעט חמישה חודשי מו"מ. כעת נראה כי נסללה הדרך לממשלה במדינת הארזים, למרות שבעבר כבר דחו אנשי האופוזיציה "הסכם אחדות" עליו הכריז חרירי
האם אחרי חודשים של מו"מ תקום סוף סוף ממשלה בלבנון? חיזבאללה הודיע הבוקר (שבת) באופן רשמי על הסכמת הארגון להצטרף לממשלה בראשותו של סעד חרירי. זאת, לאחר חמישה חודשים של משא-ומתן. "המשתתפים בשיחות הסכימו על הקמת ממשלת אחדות, תחת הכללים שהוסכמו", נמסר בהודעת חיזבאללה.
פריצת הדרך סביב ההסכמה על הרכב ממשלת לבנון החדשה הושגה מזכות מעורבות איראנית. חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם סיעת הימין "הכוחות הלבנוניים", אנטואן זהרא, אמר בראיון לרשת הטלוויזיה הלבנונית MTV, כי "איראן הסכימה באופן מפתיע על הרכב הממשלה בלבנון לאחר ביקורם של אמיר קטאר ושל שר החוץ הסורי באיראן".
לדבריו, "המעורבות האיראנית ברגע האחרון, היא אשר הכריעה. תמיד הסתמכנו על כך שסוריה תשכנע את איראן להקל במצב. הקלה זו באה לאחר ביקורם של הבכירים הלבנונים, גובראן באסיל וקרים בקראדוני, בסוריה". הוא הוסיף, כי "נעשה שימוש בכל האפשרויות שניתנו כדי להקים את הממשלה, עוד בטרם ביקורו של אסד בצרפת".
גורם לבנוני: ממשלה בתוך ימים
גורם בכיר באופוזיציה הלבנונית אמר מוקדם יותר, כי הושג הסכם בין נציגי הגוש שבראשות חיזבאללה, לבין נציגי ראש הממשלה המיועד, סעד חרירי. הגורם לא מסר את פרטי ההסכם, אך נראה כי אחרי חודשים של משא ומתן, כי ממשלת האחדות בלבנון קרובה מתמיד.
לדברי הגורם, האופוזיציה - שכוללת את חיזבאללה, אמל ומפלגת המארונים בראשות מישל עוון - נענתה להצעותיו של חרירי. הוא הוסיף כי נציגי האופוזיציה צפויים לעדכן את ראש הממשלה המיועד בהחלטתם בהמשך היום וכי ממשלת האחדות הלאומית צפויה לקום בתוך יומיים. דובריו של חרירי טרם התייחסו לדיווח.
חרירי ונסראללה בפגישה. מו"מ של חודשים (צילום ארכיון: AFP)
חרירי, הזוכה לגיבוי אמריקני וסעודי, מונה לראש הממשלה המיועד לאחר שהוביל את הקואליציה האנטי-סורית לניצחון בבחירות הכלליות בחודש יוני. מאז קיים חרירי מגעים עם הגוש בראשות חיזבאללה בניסיון להקים את ממשלת האחדות הלאומית.
"הסכם אחדות" - לא בפעם הראשונה
נראה כי התחממות היחסים בין סוריה לסעודיה - הפטרוניות של שני הגושים - בתקופה האחרונה,
הם שהובילו לפריצת הדרך במגעים. לפני כחודש ביקר עבדאללה מלך סעודיה בדמשק ונועד עם נשיא סוריה, בשאר אסד.
אין זו הפעם הראשונה שמושג "סיכום" על הקמת ממשלת האחדות בלבנון. לפני כחודשיים הודיע חרירי לנשיא, מישל סולימאן, כי הצליח להקים ממשלה שבה יכהנו 30 שרים, בהם עשרה חברי המחנה הפרו-סורי.
בהצעתו של חריר נכתב כי 15 שרים בממשלה החדשה יהיו מהמחנה שבראשו הוא עומד, עשרה שרים ימונו מקרב המפלגות התומכות בחיזבאללה, וחמישה שרים נוספים יהיו אנשי מחנהו של סולימאן. יממה לאחר "ההסכם" הודיעה האופוזיציה הלבנון כי היא דוחה את הצעתו של חרירי.