שתף קטע נבחר

 

הישראלים: החברה אלימה יותר, העונשים קלים מדי

סקר שנערך עבור מכללת אחוה לחינוך מראה כי אזרחי ישראל היהודים מרגישים עליה מדאיגה ברמת האלימות, ואינם סומכים על הרשויות שאמורות לטפל בבעיה. יותר מחצי מהנשאלים מאמינים: אנשים שאינם משרתים בצבא הם פחות ערכיים

הכותרות בעיתונים, הרציחות והפשיעה הגוברת מתחילים לתת את אותותיהם גם ברחשי הציבור בחברה הישראלית. 88 אחוז מהישראלים סבורים כי החברה הישראלית אלימה יותר כיום מאשר לפני עשור - כך עולה מסקר שנערך לקראת "כנס אחוה לערכים" שיתקיים מחר (ג') במכללה. נושא הכנס השנה: "חינוך לאהבת העם והארץ בחברה הטרוגנית".

 

הסקר, שביצע מכון "מותגים" עבור המכללה בקרב מדגם מייצג בקרב אזרחי ישראל היהודים, כולל נתונים מעניינים נוספים לגבי האופן שבו תופסים הישראלים

את החברה שבה הם חיים ואת המוסדות האחראיים למלחמה באלימות ובפשיעה. 83 אחוז מהנשאלים ענו כי פסקי הדין הניתנים לעבריינים הם קלים מדי. רק 6 אחוזים השיבו כי העונשים ראויים, וכ-2 אחוזים אמרו כי הענישה קשה מדי.

 

נראה שחוסר האמון במערכת מחלחל גם לתחום החינוך, שכן כמעט שני שלישים מהנשאלים (62 אחוז) ענו כי החינוך לערכים צריך להיות מופקד בידי ההורים. רק 20 אחוז סבורים כי זהו תפקידה של מערכת החינוך, ו-2.7 אחוזים השיבו כי החינוך לערכים ראוי שיהיה בידי הצבא. ולמרות שרק מיעוט מזערי היו מפקידים את החינוך הערכי של ילדיהם בידי מפקדי צה"ל - יותר ממחצית מהישראלים היהודים (52 אחוז) מאמינים כי אלו שאינם משרתים בצבא פחות ערכיים מהמשרתים.

 

במצבנו - חובה לעסוק בערכים  

רוב גדול מבין הנשאלים רואה קשר בין נושאי הלימוד בבית הספר למצבה המידרדר של החברה. 84 אחוז מהם אמרו כי יש להגביר את החינוך לערכים בבתי הספר - גם על חשבון שעות לימוד. רק 12 אחוז שללו את הרעיון.

 

נשיא מכללת אחוה לחינוך, פרופ' אלי זמסקי, מסביר כי "הציבור תמים דעים בשאלות העקרוניות. הרי ההפקרות הערכית עוברת כל גבול. בעניין הערכים בחינוך,

יש ויכוח האם אפשר לחנך לערכים, ומהם ערכים אוניברסלים. אבל אני מאמין שחייבים לחנך. במצב שבו המדינה נמצאת היום יש חשיבות כפולה ומכופלת לכך".

 

פרופ' זמסקי טוען כי למרות שתלמידי ישראלי מידרדרים בדירוג העולמי, יש חשיבות לעיסוק בערכים במסגרת הבית ספרית. "צריך לגזול זמן מלמידה דיסציפלינארית עבור חינוך. המערכת בלחץ להתמודד ואין זמן לערכים. אני אומר  - עצור. במצבנו חובה לעסוק בערכים לרוחב. אנחנו צועדים במידרון של 'ואיש הישר בעיניו יעשה'. הייתי מצפה שהמשטרה תפעל במקום שבו מערכת החינוך נכשלה, אבל גם היא לא עושה את תפקידה, וכך גם מערכת המשפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החברה אלימה, המשטרה לא מטפלת
צילום: הרצל יוסף
מומלצים