הרמטכ"ל: לא מפקד על צבא של רוצחים ואנסים
רב-אלוף אשכנזי אמר כי הוא מתנגד באופן נחרץ לחקור את פעילות צה"ל במבצע "עופרת יצוקה", בעקבות דו"ח גולדסטון. "ישראל צריכה לתת מענה מקצועי לטענות המופיעות בדו"ח ולא להביע עמדה מתנצלת", הוא אמר. לגבי איראן, הוסיף הרמטכ"ל: איראן מדינה רציונלית, לחץ יעבוד
"אני לא מפקד על צבא של בוזזים, רוצחים ואנסים" - כך אמר הבוקר (יום ג') הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, לחברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת שדנה בממצאי התחקירים שערך צה"ל לאחר מבצע "עופרת יצוקה", בהתייחס לממצאי דו"ח גולדסטון.
הרמטכ"ל התייחס לראשונה גם לדו"ח גולדסטון ולשאלה האם לבצע חקירות בישראל. "אני שולל חקירה חיצונית באופן נחרץ. אסור לשלוח כעת את קציני צה"ל ולוחמיו להופיע בלוויית עורכי דין ולהיות מוזהרים על-ידי פורום חוקר. ישראל צריכה לתת מענה מקצועי לטענות המופיעות בדו"ח ולא להביע עמדה מתנצלת. מותר לנו להגן על החיילים ששלחנו ואני שלחתי. האחריות מוטלת עליי".
הרמטכ"ל אשכנזי והאלוף דן הראל בישיבה (צילום: גיל יוחנן)
בהמשך דבריו הדגיש הרמטכ"ל: "לא מצאנו שום מקרה שחייל שם בין הכוונות בכוונה - נשים, ילדים וחפים מפשע. לא מצאנו ביזה והרג מכוון. אנחנו לא צבא של פושעים". הוא הוסיף כי "בתוך שנה נעמיד גדוד מבצעי ראשון של כיפת ברזל. יהיו שתי סוללות טילים פעילות כבר בשנה הבאה".
יו"ר הועדה, ח"כ צחי הנגבי, אמר בתום הדיון כי הוועדה מאוחדת בהתנגדותה לקיום חקירה חיצונית של ממצאי דו"ח גולדסטון, ותומכת בקיום תחקירים מקצועיים בתוך המערכת הצבאית.
"טילים ל-325 ק"מ לחיזבאללה"
רב-אלוף אשכנזי התייחס בדבריו גם לנושא האיראני. "איראן מצד אחד קיצונית מאוד, אך מצד שני אי אפשר לומר שהיא מדינה לא-רציונלית", הוא אמר. לדבריו, "שינוי מדיניות של הקהילה הבינלאומית כלפי איראן ולחץ יעיל יכולים להביא לשינוי בתוך איראן". לגבי העסקה שמתרקמת בין היראן למערב, שתכלול העברה של רוב האורניום המועשר לרוסיה, אמר הרמטכ"ל: "לא מספיק שיוציאו האורניום מאיראן. יש חשיבות רבה למנוע את הסתובבות הצנטריפוגות. אני מעריך כי עד סוף השנה תהיה הכרעה של הקהילה הבינלאומית לגבי דרכי הפעולה מול איראן. אנו מכינים את כל האופציות, ומקבלי ההחלטות יצטרכו לשקול את כל הדרכים".
לגבי הזירה הלבנונית, ציין הרמטכ"ל כי חיזבאללה מצויד בעשרות אלפי טילים, המגיעים אפילו לדימונה: "חלקם מגיע לטווח של 300 ק"מ ומקצתם לטווח של 325 ק"מ". לדבריו, הטילים כשירים לשימוש. "יש פרדוקס - מצד אחד יש שקט, אך כשאתה מרים הראש מעל הגדר, אתה רואה התעצמות והתחמשות. אם חיזבאללה יבצע פיגוע נקמה על מורניה, זה יחייב את ישראל להגיב וזה יכול להוביל להידרדרות".
סקירתו לגבי סוריה לא חידשה רבות: "אין חדש, יש שקט, ואנו עוקבים בדריכות. הסורים מבצעים תוכנית אימונים רגילה, וממשיכים להצטייד. אנו לא מזהים סימנים ורצון להידרדרות, למרות הצהרת אסד על הגולן השבוע". הוא הזכיר את ההתמיכה ה"בעייתית" של סוריה בחמאס וחיזבאללה, ואת אמצעי הלחימה שהיא מעבירה לארגונים אלה.
בהתייחסו למצב האזורי, אמר כי "יש קרב על המזרח התיכון, בין הרדיקלים והמתונים. זה דוחף את איראן למעשים רדיקליים, ולמימון טרור. אם נראה
נחישות בינלאומית משמעותית שתניח בפני האירנים מחיר כבד עם כוונה לממש, זה לא בלתי הגיוני שהאיראנים ישנו כיוון. לראייה, ב-2003 הם הקפיאו את תוכנית הגרעין לזמן מה".
האיום האיראני עלה גם בפגישת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בבית הלבן. ראש הממשלה הזכיר אמש בנאומו ב-GA את תפיסת ה"פרנקופ" שהובילה נשק מאיראן לחזבאללה, ואת ניסוי הרקטה לטווח 60 ק"מ של חמאס. "למדינה קטנה כמו ישראל זה אומר שגם חמאס וחיזבאללה יכולות להגיע לתל אביב. אנחנו מוכנים לעשות ויתורים גדולים למען שלום. אבל יש משהו שלעולם לא אתפשר עליו וזה ביטחון ישראל", אמר.