הערעור התקבל: תא"ל צ'יקו תמיר לא יורד בדרגה
בית הדין הצבאי לערעורים קיבל את ערעורו של תא"ל משה (צ'יקו) תמיר בפרשת הטרקטורון. השופטים קבעו כי הוא "חטא בנורמות היסוד, דוגמא אישית, משמעת ואמינות" - אך הותירו את הדרגות על כתפיו, והמליצו לעכב קידומו בשנתיים
דרגות התא"ל יישארו על הכתפיים. שופטי בית הדין הצבאי המיוחד לערעורים קיבלו אחר הצהריים (יום ג') את ערעורו של תת-אלוף משה (צ'יקו) תמיר, וקבעו שהוא לא יורד בדרגה בעקבות "פרשת הטרקטורון". עם זאת, הם המליצו לעכב את קידומו בשנתיים - והסוגיה עוברת כעת לשולחנו של הרמטכ"ל.
השופטים קבעו בהכרעת הדין כי תא"ל תמיר "כשל בהפרת ערכי היסוד של דמות המפקד ודמות הקצין. אין המדובר בתקלות שניתן לעבור עליהן לסדר היום". עם זאת, הם הזכירו את נקודות הזכות שצבר בשנים הרבות ששירת בצה"ל.
"אנו סבורים פה אחד כי מעשי המערער מחייבים תגובה שתתן ביטוי הולם ומידתי לחומרתו", אמר ראש הרכב השופטים, האלוף שי יניב, שהסביר כי פה אחד נקבע שהחלטה בערכאה הראשונה היתה מחמירה יתר על המידה ולפיכך יש להטיל על תמיר "עונש הולם יותר".
בגזר הדין הראשוני נקבע שתמיר יורד לדרגת אלוף-משנה, לאחר שהודה והורשע במסגרת הסדר טיעון כי הניח לבנו בן ה-14 לנהוג בטרקטורון צבאי, ולאחר מכן חיפה על תאונה שאירעה. בדיון שנערך לאחר מכן בערעורו, אמר הקצין הבכיר: "אני בטוח שכל אב היה נוהג באופן דומה. אם הייתי יודע שהאמינות שלי תוטל בספק, לא הייתי מסכים להסדר הטיעון".
החברים ליוו את תמיר לדיון (צילום: עופר עמרם)
את תמיר ייצגו בבית הדין אל"מ אודי בן אליעזר, הסנגור הצבאי הראשי ועו"ד משה ישראל, שאמר לאחר דיון כי הצדק הוא שהכריע. לדברי עו"ד ישראל, בית הדין קיבל באופן מלא את טענותיו של תמיר כי לא היה כאן שקר מבחינתו ולא היה מקום להורדה בדרגה. עו"ד ישראל ציין כי אינו יודע בשלב זה לאן מועדות פניו של תא"ל תמיר, "אך המהפך בהחלטה מציג באורח שונה לחלוטין את כל האירוע".
שמואל זכאי: "את זה המפקדים יכלו לעשות לפני שנתיים וחצי"
בעקבות ההחלטה יצטרך כעת הרמטכ"ל לדון בהמלצת השופטים לעכב את קידומו של תמיר למשך שנתיים. אם אכן יעשה כך, כמקובל, ייאלץ תמיר להישאר בצה"ל בתפקיד מטה שאינו פיקודי ושאלת קידומו תדון רק בסוף 2011. בהרכב המיוחד ישבו האלופים במילואים עמרם מצנע וגיורא רום, וכן בכירים לשעבר בפרקליטות הצבאית - האלוף (מיל') אילן שיף ותא"ל (מיל') השופט בדימוס אמנון סטרשנוב.
תא"ל תמיר הגיע לבית הדין המיוחד יחד עם אשתו דקות בודדות לפני הדיון, שם כבר חיכו לו עשרות מחבריו לנשק, רובם יוצאי חטיבת גולני. בין היתר הגיעו לתמוך בו תא"ל (מיל') שמואל זכאי, שהיה אף הוא מפקד אוגדת עזה. "צה"ל קיבל היום בחזרה מפקד מעולה, מהמעלה הראשונה", אמר זכאי. "אין הרבה אנשים בצבא כמו צ'יקו. אני שמח על ההחלטה, מה שעשו היום חמשת השופטים יכלו מפקדיו של צ'יקו לעשות לפני שנתיים וחצי ולסיים כבר מזמן את הסאגה המיותרת הזאת".
חבריו לנשק של הקצין ציינו כי מדובר בהחלטה סבירה, הגיונית, שעשויה להציב את תא"ל תמיר כאלוף במטה הכללי ב-2010 - והוא יוכל לספוג עיכוב שכזה.
פרשת תמיר פתחה גם "תיבת פנדורה" במשטרה הצבאית.
בגזר דינו מתחו השופטים ביקורת קשה על חקירת מצ"ח, שלדבריהם התנהלה, "בעקבות הוראות מגבוה" כחקירה של תאונת דרכים שגרתית, ללא התייחסות למרכיבים הפליליים שבה.
בעקבות הדברים נפתחה חקירה של התנהלות מצ"ח. זו קבעה כי התנהלותו של מפקד מצ"ח דאז, מאיר אוחנה, הייתה ללא רבב - והוא אף קודם באחרונה לדרגת תת-אלוף ומונה לתפקיד קצין משטרה צבאית ראשי. לעומת זאת, מפקד מצ"ח בפיקוד הדרום, סגן-אלוף ששי מגידו, ננזף וקידומו הוקפא - בעקבות כשלים שנמצאו בעבודתו. עם זאת, החקירה לא העלתה כי היה ניסיון ממשי "לטייח" את החקירה.