החקלאות בערבה בתאוצה, ליליות המדבר נעלמות
חוקרים מהמרכז הבינלאומי לצפרות באילת טוענים לאחר מחקר בן שלוש שנים כי התפשטות החקלאות בערבה, הביאה לפלישה של האוח המדברי, על חשבונה של לילית המדבר, דורס לילה נדיר. הם קוראים להגביל את החקלאות בערבה ולהגן על שטחי המחייה של הלילית, כדי להצילה מהכחדה בטבע
התרחבות שטחי החקלאות בערבה מאז שנות ה-90 מושכים אליהם דיירים חדשים, כדוגמת האוח המדברי, אך במקביל, דוחקים את שטחי המחייה של לילית המדבר, דורס לילה הנחשב לנדיר באזור הערבה ומגדילים את האפשרות להכחדתה מהטבע המקומי, כך עולה ממחקר בן שלוש שנים של צוות המרכז הבינלאומי לצפרות באילת בראשותו של פרופ' ראובן יוסף.
"עד תחילת שנות ה-90 ליליות המדבר נצפו בדרום ישראל באופן די רציף. מאז הן נראו במקרים מאוד מועטים ובצורה לא קבועה, דבר שהוביל להשערה כי הן נכחדו". אומר ל-ynet נועם וייס, אחראי על חינוך סביבתי ותיירות במרכז. הערב (יום ו') ירצה וייס על מצבה של לילית המדבר בטבע, במסגרת פסטיבל "ציפורים ואקולוגיה" שהחל אתמול בערבה הדרומית.
(צילום: שחר אלתרמן)
"הדרך הטובה ביותר לעזור ללילית המדבר לשרוד, הוא לשמור על בית הגידול שלה מפני איומים עתידיים ולכן בחרנו שטח מחקר מוגדר בו ניסינו לאפיין את בית הגידול שלה", הוא מספר. לאחר שהתקבל אישור מרשות הטבע והגנים להיכנס לשמורות טבע מוכרזות בכדי לבצע את המחקר בשעות הלילה, חיפשו החוקרים איזורים מצוקיים הדומים לבית הגידול של הלילית, המוכרים בספרות המדעית ועל סמך תצפיות מהעבר.
במהלך המחקר הקפידו החוקרים שלא להטריד את הליליות המקומיות. "הליליות לא סומנו באמצעי כלשהו כדי לזהותן, לא נכנסנו לקינים פעילים ועיקר הפעולות שלנו הסתכמו בסיור באזורים מצוקיים בהם שיערנו כי קיימת אוכלוסיה של ליליות", מגלה וייס.
הסקר התבצע מספר פעמים בכל עונות השנה באמצעות השמעת קולות מוקלטים של ליליות מדבר ותצפיות. לאחר תקופה של כשלוש שנים, נמצאו שמונה מיקומים פעילים של ליליות, מתוכם התגלו ארבעה זוגות קבועים ויציבים. לטענת וייס, אזורים בהם נצפו ליליות בעבר נמצאו נטושים ואוכלסו על ידי אוחים מדבריים.
(צילום: רוני ליבנה)
האוח המדברי מרתיע את הליליות
אחת ההפתעות של החוקרים היתה גילוי של דייר חדש באזור המחקר. "לא ציפינו למצוא אוח מדברי באזור ההררי והעובדה שישנם שני דורסים ליליים באותו אזור, השפיעה בעיקר על החלש מבין השניים וזו לילית המדבר", אומר וייס. "האוחים למעשה מרתיעים את הליליות ויש לנו עדות מוקלטת של אוחים שטורפים לילית. יש להן סיבה מוצדקת לחשוש מהאוחים".
ברגע שזיהו החוקרים כי ישנם שני מיני דורסי לילה באזור ואחד מהם דוחק את השני, הם החלו לבדוק גם את אזורי המחייה של האוח. במהלך הסקר התגלה כי בעונות מסויימות האוחים נמצאים בעיקר באזורי מטעים חקלאיים ובשאר העונות הם מבלים על מצוקים.
לאחר מעקב אחרי צמד אוחים, נמצא כי הטריטוריה שלהם היא כ-15 קמ"ר. הגילוי הוביל למציאת שבעה זוגות של אוחים לאורך הערבה.
"כל הזוגות שמצאנו היו מבוססים ויציבים. הטריטוריות שלהם מעוגנות בשדות חקלאיים נרחבים, ומצד שני, האזור המדברי העצום ששימש להם כטריטוריה, נשק לאזור החקלאי".
החוקרים מיפו את הטריטוריות של האוח ושל לילית המדבר וגילו גבול בלתי עביר בין הטריטוריות של כל מין. וייס מדגיש כי האוח הוא טורף שמנצל כל הזדמנות כדי לצוד את מזונו ויכול להסתדר עם בתי גידול מופרעים כדוגמת שדה חקלאי, דבר שהרחיב את תפוצתו בעקבות התפשטות החקלאות בערבה.
מנגד הוא טוען כי דווקא לילית המדבר, הנחשבת למין גומחה שמתמחה בבתי גידול ספציפיים, נדחקה בעקבות פלישת המין החזק יותר. "האוח והלילית מחלקים ביניהם את השטח - בעוד שהאוחים משתמשים בשטחים שהם זקוקים להם, הליליות משתמשות במה שנותר".
(צילום: עוז חורין)
החוקרים: אפשרות ממשית להכחדת הלילית
וייס מזהיר כי "עתידה של לילית המדבר באזור הערבה מצוי בסכנה. גם אם תוכרזנה שמורות טבע לצד שדה חקלאות באזור המדברי, לילית המדבר מפסידה במערכה נגד דורסי לילה גדולים יותר ונדחקת לשולייים. שמורת הטבע כבר לא תהיה שמורה טהורה, מאחר שבעלי החיים שמשתמשים בשדה הסמוך למציאת מזון, ישתמשו גם בשמורה וישנו את אופיה".
הוא סבור כי ככל שיתרבו שדות החקלאות באזור הערבה, פלישת האוחים המדבריים תהיה עמוקה יותר ותבריח את המקומות המועטים בהן עדיין מקננת הלילית המדברית.
"המחקר למעשה צופה אפשרות של היכחדות ממשית של לילית המדבר, אלא אם כן נדע להגן על בתי הגידול הנוכחיים והסרת האיומים החקלאיים מהאיזור. אנחנו צריכים להגביל את החקלאות בערבה באזורי ההר ובמיוחד באזורים המדבריים", הוא מסכם. "בנוסף, אם תהיה שמירה קפדנית על איזורי המחייה של הלילית מפני מטיילים, נוכל להציל אותה מהכחדה".