נשיא ברזיל לפרס: אומר לאחמדינג'אד לשנות דרכו
בפגישתם בברזיליה, הציע לולה את שירותי מדינתו כמתווכת בין ישראל לפלסטינים. פרס תקף את ברזיל בשל ביקורו הקרוב של נשיא איראן, ולולה השיב: "ברזיל מדברת עם כולם, גם עם סרבני שלום. אנחנו רוצים להגיד לאיראן את האמת בפנים"
נשיא ברזיל, לולה דה-סילבה, הציע היום (ד') לנשיא המדינה שמעון פרס את שירותיה של ברזיל כמתווכת בין ישראל לפלסטינים. השניים קיימו אחר-הצהריים מסיבת עיתונאים משותפת בבירה ברזיליה, שבה אמר לולה כי "מחיר השלום גבוה, אבל אסור לישראלים ולפלסטינים לחשוש מהמחיר. ברזיל תסייע לשני הצדדים להשיג שלום". הוא הוסיף כי יבוא לבקר בישראל, כנראה בחודש מרס.
"ישראל מאוד תשמח לכל ניסיון של קידום תהליך שלום", השיב פרס, אך מיד הוסיף דברי ביקורת, על רקע ביקורו הקרוב של נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד בברזיל: "אני חייב לחרוג מכללי הפרוטוקול, ולהגיד לך שבישראל רואים בעין מאוד לא יפה את ההזמנה שלך לאחמדניג'אד. הוא קרא להשמדת מדינת ישראל, הוא מייצר פצצה גרעינית למטרות הרג והוא מכחיש שואה. בישראל מסתובבים ניצולי שואה רבים שמספר חקוק על הזרוע שלהם. אני לא מבין כיצד ניתן לקבל בן אדם שמתעלם מרצח של שישה מיליוני יהודים בשואה". פרס ביטל את הטענה שאיראן מייצרת אנרגיה גרעינית למטרות שלום: "התשובה לכוונותיו נמצאת בטילים. תסתכל על הטילים".
על כך השיב לולה: "ברזיל מדברת עם כולם. גם עם סרבני שלום. אם לא נדבר איתם, אנחנו הופכים אותם כמו כלב ששמים לו שרשרת סביב הצוואר. הוא הופך להיות תוקפני, הוא נובח ויכול לפגוע. אנחנו לא רוצים לבודד את איראן - אלא להגיד לה את האמת בפנים". לולה הבטיח לפרס שהוא מתכוון לחזור על הגינוי החריף של ברזיל נגד הכחשת שואה גם בביקור של אחמדינג'אד, וכן יתבטא נגד שימוש בנשק גרעיני להשמדה המונית. "אני אומר לו שהוא חייב לשנות את דרכיו", אמר לולה לפרס.
"אני מברך על עמדת לולה", אמר פרס. "אם אתה תגיד לאחמדניג'אד מה שאמרת לי עכשיו, ותגיד לו שהכחשת השואה והשמדת עם זה פשע - ותקיים איתו שיחה קשה - אני מברך על כך שברזיל תהווה גשר ותגיד את האמת בפרצוף".
לולה: אדבר עם חמאס. פרס: אין מה לדבר איתם
במישור הפלסטיני, אמר פרס ללולה כי ישראל לא תהיה מוכנה לצעדים חד-צדדיים נוספים, כדוגמת ההתנתקות. "לא נפנה שטחים כמו שעשינו בעזה, ונחטוף טילים גם מהגדה", אמר. "אבל ישראל מוכנה, תמורת שלום אמיתי, לבצע גם צעדים כואבים. החזרנו למצרים וירדן את כל השטח, ונהיה מוכנים גם ללכת כברת דרך לפלסטינים". עם זאת, הבהיר כי ישראלי אינה מוכנה ל"שום דיאלוג עם החמאס, שרוצה רק שפיכות דמים". בלשכת פרס אמרו כי הדברים מתואמים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
לולה אמר כי עוד כי לפני אחמדינג'אד, יגיע לברזיל נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן. לדבריו, הוא ינסה לשכנע אותו לחזור בו מפרישתו. לגבי הגעתו הקרובה לארץ, הוסיף כי היא תבוא במסגרת סבב ביקורים שיכלול גם את ירדן, הרשות הפלסטינית וסוריה. הוא הוסיף שחשוב לו לדבר עם החאמס. על כך השיב פרס: "אין מה לדבר עם החמאס. חמאס היא לא תנועה פוליטית, היא תנועה דתית קיצונית ופנאטית".
"לא בונים שלום במזרח התיכון אם אתה לא מדבר עם כל הצדדים", אמר לולה במסיבת העיתנאים. "גם אלה שרוצים שלום וגם אלה שמתנגדים לו. אחרת זה הולך למועדון חברים שבו חברים רק אלה שמסכימים. ומי שלא מסכים לעשות שלום נותר בחוץ. ביקרתי בעבר בישראל, אחר כך נפגשתי עם ערפאת. אם היה סיכוי לשלום במזרח התיכון זה בזכות ערפאת ופרס. אנו חייבים למצוא אנשים שמוכנים לדבר שלום. שלום במזרח התיכון הוא תקווה של כולם. הפתרונות ידועים: דיאלוג ומו"מ. ישראל והפלסטינים יכולים לסמוך על ברזיל שתסייע בתהליך השלום".
פרס אמר בעניין זה כי רוב הישראלים תומכים במדינה פלסטינית לצד ישראל. "אנחנו לא רוצים לשלוט על עם אחר", אמר. עם זאת, הוא הציג גם סייגים: "ישראל נתנה את כל השטח למצרים ולבנון, ואני לא בטוח שקיבלנו את כל השלום. זה הביא דם ודמעות. הפלסטינים יודעים שהעם בישראל והממשלה תומכים בשתי מדינות. אנחנו לא מבקשים דבר מלבד ביטחוננו. בנושא ההתנחלויות עמדתנו ברורה - נתניהו אמר שלא יהיו יותר התנחלויות חדשות, לא תהיה הרחבת התנחלויות, ונפנה התנחלויות לא חוקיות. יש אלפי מתנחלים, הם בנו בתים, הקימו משפחות - ואי אפשר להזיז אותם ככה. בפינוי עזה שילמנו מחיר כבד - רבים עדיין סובלים. אנחנו קוראים לכל המתנחלים לשוב הביתה. אפשר לפתור את זה".
פרס התייחס במסיבת העיתונאים גם לדו"ח גולדסטון: "המדיניות שהצביעו בעד הדו"ח עשו טעות. החקירה שצריך לעשות בעניין דו"ח גולדסטון היא על העומד בראשה. מדובר בטכנוקרט קטן, אדם שאין לו שום חוש של צדק, והוא בא בצורה חד צדדית כדי לפגוע בישראל". לגבי הדרישה לקיים חקירה של ממצאי הדו"ח, אמר פרס: "ישראל בודקת את עצמה וחוקרת את עצמה אחרי כל מלחמה".
"הייתה פגישה טובה", סיכם פרס. "אני מעריך את זה שהנשיא אמר שברזיל היא נגד טרור, ונגד הניסיון להרוג חפים מפשע. אני רואה בנשיא ברזיל את נשיא העתיד. בוא ותאיר נר במזרח התיכון".
הסכם הסגרה ועסקת מל"טים
במסגרת ביקורו של פרס נחתמו הסכם הסגרה בין ישראל לברזיל ועסקה למכירת 14 מטוסים ללא טייס, שישמשו את ברזיל בלחימה בפשיעה לקראת אליפות העולם בכדורגל והמשחקים האולימפיים שיתקיימו במדינה במהלך העשור הקרוב.
אתמול נאם פרס בפני הסנאט בברזיליה.
פרס קרא בנאומו לנשיא סוריה בשאר אל-אסד לפתוח ב"משא ומתן ישיר ומיידי, ללא מתווכים, ללא תנאים וללא דחיות". כן הבהיר שישראל מכירה בזכותו של העם הפלסטיני למדינה עצמאית.
הנשיא פתח את דבריו בשלל מחמאות ליופיה של ברזיל ולמדיניות הסוציאליסטית של הנשיא לולה, ש"מגשים את חלומו לבנות מדינה שבה הכלכלה כפופה לחברה הנאבקת בעוני, בבורות, בחולי, בקיפוח ובצרות-מוחין".
הנשיא עומד בראש משלחת הכוללת גם את שר התיירות, 40 מנכ"לים של החברות המובילות במשק וראשי התעשיות הביטחוניות. זהו ביקור ראשון של נשיא ישראלי זה 40 שנה בברזיל.