מסר לרשות: ישראל החליטה להתמקד בסוריה
הפלסטינים קיבלו מסרים ממדינות ערביות ומאירופה שישראל מעדיפה כעת לדבר עם דמשק. בירושלים מכחישים. הנשיא סרקוזי, שנועד עם נתניהו, ייפגש היום עם הנשיא אסד
אחרי שאבו מאזן התלונן שהוא
כבר לא ממש יודע מה ישראל רוצה , הפלסטינים חושבים שפענחו את הכוונות הישראליות. על אף שישראל הכחישה כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, העביר בחשאי מסר פייסני לנשיא סוריה, בשאר אסד, ברשות משוכנעים שמשהו השתנה בגישה הישראלית, וכעת ירושלים מתכוונת להתמקד בחידוש המשא ומתן עם דמשק. רצינות הכוונות הללו תיבחן היום (ו') בפריז, כשאסד ייפגש עם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי.
גורם ברשות אמר ל-ynet כי הפלסטינים קיבלו משתי מדינות ערביות ומגורמים אירופים מידע, לפיו ישראל הגיעה להבנות עם הממשל האמריקני שבתקופה הקרובה יתמקד המאמץ המדיני בהחייאת המסלול הישראלי-סורי. המקור אמר כי לא מדובר כנראה בעוד ניסיון ישראלי לתמרן בין הערוצים השונים, אלא בהחלטה אסטרטגית של ישראל למקד את מאמציה המדיניים במסלול הסורי.
"הבנו שהפעם הישראלים נחושים למצות את המשא ומתן במסלול הסורי, לאחר שהבינו שההנהגה הפלסטינית אינה מוכנה לדון בשום אפשרות של נוסחה של מדינה פלסטינית זמנית", אמר אותו גורם פלסטיני. לפחות כלפי חוץ, משתמע מדבריו, ברשות לא מוטרדים מהמשא ומתן בין ישראל לשכנה מצפון. "לא המשא ומתן הוא שמטריד, אלא העובדה שנתניהו ימכור אותו לקהילה הבינלאומית, וינופף בו לכל אלה שידרשו ממנו לחדש את המשא ומתן איתנו".
נתניהו וסרקוזי השבוע. צרפת מוכנה לתת יד (צילום: רויטרס)
מקור בפתח אמר ל-ynet כי הפנייה לכיוון הסורי, אם תתברר כמשמעותית, והעובדה שהאמריקנים אינם מצליחים ללחוץ על ישראל בסוגיית הקפאת ההתנחלויות, "יובילו אותנו לשקול מחדש את כל תפישת התהליך המדיני ואת אופי הרשות הפלסטינית ומהותה. בשלב הזה, אף שזה נשמע נחמד, לא תהיה הכוונה של ההמונים לעבר אינתיפאדה עממית, אך כן תהיה התמקדות בבניית מערכת יחסים בינלאומיים שאינה תלויה במשא ומתן המדיני, ושמטרתה לגייס את מירב התמיכה בצעדים שלנו, כמו למשל הכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית".
"איש לא מדבר על ירידה מהגולן"
הגורם הפלסטיני אמר כי ברשות לא מעריכים שהאמריקנים יטילו וטו על הצבעה בסוגיית המדינה, אך סבורים שאלה ינסו לדחוף מדינות מסוימות, בעיקר מערביות וערביות, "לשכנע אותנו לוותר על העניין".
בירושלים, בינתיים, דוחים באופן רשמי את הטענות הפלסטיניות כאילו יש החלטה אסטרטגית להתמקד במשא ומתן מול סוריה, על רקע המבוי הסתום מולם. "ראש הממשלה הבהיר לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, ולנשיא צרפת, ניקולא סרקוזי,
שהוא רואה חשיבות עליונה בפתיחת הדיאלוג מול הפלסטינים בלי תנאים מוקדמים", אמרו בסביבת נתניהו. "זו אבן יסוד במדיניות שלו, כפי שעלתה בנאום בר-אילן ובנאום שנשא בפני הפדרציות היהודיות ביום שני בוושינגטון".
"עם זאת", מאשרים מקורות בכירים בירושלים, "אין לפסול את הטענה שהעיתוי האחיד שבו נתניהו, פרס וברק העלו את הנושא הסורי על השולחן יוצר לחץ על הפלסטינים. לאבו מאזן צריך להיות ברור שהנושא הסורי עשוי לעלות על השולחן אם אסד יקבל את התביעה הישראלית למשא ומתן בלי תנאים מוקדמים, ולהסיט את תשומת הלב של העולם מהנושא הפלסטיני", הסבירו. "אם זה יהיה אמצעי להניע את הפלסטינים להיכנס למשא ומתן, הרי ששני הצדדים זכו".
כך או כך, מבהירים בסביבת ראש הממשלה, העלאת הנושא הסורי נבעה מצרוף של נסיבות, ובראשן עידודו של נשיא צרפת סרקוזי. "יום לפני כן ביקרה אצלו קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ואתמול הגיע לשם נשיא סוריה", הסבירו. "סרקוזי שאל מה המסר של ראש הממשלה לאסד, וזה הבהיר שאין לו כל מניעה להיכנס למשא ומתן עם סוריה מיד וללא תנאים מוקדמים. זה עדיין לא אומר שמחר מדברים עם דמשק, ובוודאי שאף אחד אינו מדבר על ירידה מהגולן", הדגישו.
ערב בואו לפריז אמר אסד ליומון הצרפתי "לה פיגארו" כי ארה"ב היא החוליה החלשה במאמצי השלום במזרח התיכון, וכי עליה לפעול ביתר שאת כדי לחדש את התהליך. הוא קרא לאובמה להציג תוכנית פעולה לחידוש השיחות, ואמר כי "עדיין איננו רואים אמון מחודש בין סוריה לארה"ב", למרות סדרת הפגישות שנערכו בין נציגים אמריקנים וסורים מאז מרס.
סרקוזי: מוכנים לעזור, דבקים בביטחון ישראל
גורמים מדיניים בכירים בירושלים הדגישו כי לפי שעה סוריה עדיין מחוברת בטבורה לציר הרשע, ולראיה ציינו את ספינת הנשק "פרנקופ", את המשך חימוש חיזבאללה ואת הצהרותיו הלוחמניות של אסד.
סרקוזי הדגיש כי צרפת מוכנה לסייע במאמצי השלום באזור. בראיון שהעניק לעיתון הסורי "אל-ווטן" אמר נשיא
צרפת כי הוא שמח לארח את אסד, וכי כולם יודעים מהו מעמדה של סוריה באזור. "למרות מוקדי המתיחות יש הזדמנות להתניע את המשא ומתן בערוצים השונים: הפלסטיני, הסורי והלבנוני, על בסיס ההחלטות הבינלאומיות הרלוונטיות ויוזמת השלום הערבית", אמר סרקוזי.
"בנוגע להמשך המאמצים שבהם החלה טורקיה בשנה שעברה כדי לתת חסות לשיחות הבלתי ישירות בין ישראל לבין סוריה, אני שב ואומר את מה שאמרתי בעבר - צרפת מוכנה להשתתף בכך בעיתוי המתאים", הדגיש סרקוזי. "לצרפת יש קשרים טובים ואמינים עם סוריה וישראל, והניסיון להביא להתקרבות ביניהן נעשה מתוך רצון שלי", הוסיף. הוא ציין כי צרפת תומכת בדבקות בביטחון ישראל ובזכותה להתקיים, "וכמו סוריה היא סבורה כי שהשלום צריך להיות צודק וכולל כדי שיהיה בר-קיימא".