העניים יתייבשו: בעיית היגיינה בגלל ייקור המים
הסיכום על התייקרות של 40% במחירי המים מדיר שינה מעיניהם של העמותות המטפלות בעניים, של העובדים הסוציאליים ושל ראשי הערים החלשות. שר הרווחה הבטיח בשיחה עם ynet כי ייאבק נגד ההתייקרות. יושב ראש ארגון העובדים הסוציאלים: "אין לנו כלים להתמודד עם הבעיה"
ראש עיריית דימונה, מאיר כהן, הוא אחד מראשי הרשויות שיצטרכו להתמודד בפועל עם אזרחים שיתקשו לשלם את החשבונות. יחד עם מרכז השלטון המקומי, הוא מתכוון לצאת למאבק. בשיחה עם ynet, אמר: "לייקר את המים זו אחת ההחלטות המטורפות של הממשלה, מים זאת זכות בסיסית של כל אזרח ועליית התעריפים זאת שלילת הזכות הבסיסית של בני אדם".
הוא סיפר שבאחרונה באים ללשכתו אזרחים מודאגים ושואלים איך יסתדרו עם החשבונות שיתפחו באופן משמעותי. "אם אשה קשישה, שמקבלת 1,200 שקל מביטוח לאומי, תצטרך לשלם עבור המים עוד 100 שקלים נוספים, זה פשוט אבסורד. הפגיעה בשכבות החלשות תהיה משמעותית. כשאני שומע מהקשישים שהם ייקחו כסף מהתרופות כדי לשלם על מים זה פשוט כואב. אני מקווה שהשלטון המקומי יחריף את המאבק".
שר הרווחה, יצחק הרצוג, מודאג מההתייקרות הצפויה בתעריפים. בשיחה עם ynet, אמר: "הנפגעים הראשונים הן המשפחות החלשות ומעוטות היכולת, משפחות ברוכות ילדים וקשישים. מים זה מצרך חיוני שנועד לצרכים יומיומיים ויש לנקוט ברגישות ולהפגין סולידריות חברתית. אני מאמין שבקרב רבים קיימת מודעות לחיסכון במים, לכן יש לעשות מאמץ מירבי כדי למנוע פגיעה נוספת באוכלוסיות החלשות שמבחינתן התייקרות המים זה דבר בלתי אפשרי".
הוא הבטיח שיתנגד לגזרות חברתיות חדשות: "איאבק בכל כוח כדי למנוע פגיעה נוספת בחלשים, אין ספק שהדבר יכול להוביל להעמקת העוני אצל אזרחים הנמצאים בתוך מעגל העוני".
חשבונות מים הוכפלו בקריית גת
עמותת "ידיד" פנתה במכתב לראש הממשלה, לשר האוצר, לשר הרווחה וליושב ראש ועדת הכספים: "ממדי העוני יתפחו ב-2010 בצורה משמעותית". במכתב ששלחו מנכ"ל הארגון, שרי רבקין, וסמנכ"ל העמותה, רן מלמד, "תושבים רבים מגיעים למרכזי הזכויות ומבקשים למחות על חשבונות המים הגבוהים בעשרות ובמאות אחוזים מהממוצע ששילמו עד היום. ככל הנראה כתוצאה מהיטל הבצורת. מבלי להיכנס לשאלה האם הדרך בה החליטה הממשלה על המס, שנדמה לנו שיותר נכון להגדירו כקנס, הרי שנדמה כי כשלה הממשלה הן בהסברת משמעות הקנס והחשיבות בחסכון במים והן בהטלת הקנס בצורה לא פרוגרסיבית על השכבות המוחלשות המתקשות גם כך".
הם מציינים כדוגמה את תושבת חצור הגלילית, הסובלת ממצוקה כלכלית קשה, שחשבון המים שלה הוכפל ותפח לכדי 500 שקלים. תושבת קריית גת, המתגוררת בדירת קרקע, ללא גינה, קיבלה חשבון על סך 1,600 שקלים לעומת כ-600 שקלים לחודשיים. נתונים דומים הגיעו גם מקריית מלאכי, שדרות וירושלים. בעמותת "ידיד" אומרים שניתן היה לקבוע שההתייקרות תפסח על כל מקבלי קצבאות הבטחת הכנסה וקצבאות הזקנה המשולבות בהשלמת הכנסה: "מדובר באוכלוסייה חלשה ביותר, שאין שום דרך שתוכל לעמוד עם התשלום".
ב"ידיד" מבקשים גם לקבוע ועדת חריגים שתאפשר הפחתת הקנסות או ביטולם על בסיס הומניטרי ואישי. "אנו מזהירים כי ייקור המים הצפוי בתחילת שנת 2010 יביא להתפרצות עזה של מצוקה כלכלית. המשק עדיין מצוי במשבר כלכלי ורמות האבטלה רק עולות מדי חודש".
העניים החדשים וגם הוותיקים, שייפגעו מההתייקרות יתדפקו בסופו של יום על דלתות לשכות הרווחה, אך שם יגלו שאין מענה לצרה החדשה. יו"ר ארגון העובדים הסוציאלים, איציק פרי, הזהיר כי ללשכות אין כלים להתמודד עם הבעיה הזו. "העניים יצטרכו להקדיש חלק גדול יותר מהכנסותיהם לנושא המים, זה עלול לגרום לפגיעה בהיגיינה של המשפחות העניות או לדרדר אותן למקום יותר נמוך מהמקום שהם נמצאים בו היום. מבחינת ממשלת ישראל אין שום פיתרון לנושא הזה ואותן משפחות ימצאו עצמן שוב פונות ללשכות הרווחה בניסיון למצוא פיתרון וזה יגרור העמסה נוספת. לנו אין תשובה לייקור המים".
ממשרד האוצר נמסר כי "ההחלטה היא של רשות המים ומשרד האוצר מסכים איתה". פנינו גם ללשכת ראש הממשלה בניסיון לקבל תגובה להשלכות ההתייקרות על העניים, אך תגובה אין.