האחראי לפיגוע בתאומים בדרך למשפט בניו-יורק
חאליד שייח מוחמד, בכיר עצירי אל-קאעידה, יישפט על אדמת ארצות הברית בגין מעורבותו בטרור יחד עם ארבעה חשודים נוספים במעורבות ב-11 בספטמבר. התובע הכללי: נבקש להטיל עליהם עונש מוות. משוכנע שההליך המשפטי יסתיים "בהצלחה"
גורם רשמי בארה"ב הודיע הבוקר (יום ו') כי הנאשם העיקרי בתכנון פיגועי 11 בספטמבר, חאליד שייח מוחמד, ועוד ארבעה עצירים ממחנה גואנטנמו, יועברו לניו יורק, שם יעמדו למשפט אזרחי בגין מעורבותם בטרור. חאליד שייח מוחמד, בכיר עצירי אל-קאעידה, הודה בחקירתו במרס 2007 באחריות לפיגועים הללו ובתכנון 28 פיגועים נוספים.
התובע הכללי האמריקני, אריק הולדר, אמר במסיבת עיתונאים בוושינגטון כי הרשויות המשפטיות יבקשו להטיל על החמישה עונש מוות. הולדר הוסיף כי הוא "סמוך ובטוח" שהההליך המשפטי יסתיים "בהצלחה" וכי הנאשמים יזכו למשפט הוגן. פרשנים מעריכים שמשפטם של החמישה עלול להימשך כעשר שנים, בין השאר בשל הקושי למצוא 12 מושבעים "בלתי משוחדים", שלא נשטפו במידע שפורסם בכלי התקשורת מאז הפיגועים ב-2001.
מתקפת הטרור במרכז הסחר העולמי ב-2001 (צילום: רויטרס)
ככל הידוע, חוקריו של מוחמד עינו אותו במהלך ישיבתו בכלא, אך לטענת גורמים משפטיים הודאתו נגבתה לפני העינויים. ככל הנראה מוחמד עונה 183 פעמים בטכניקה של הטבעה במים, כדי לחלץ ממנו מידע. בין היתר, הוא יואשם בתכנון בפיגועים ב-12 מטוסים בשמי האוקיאנוס האטלנטי.
בנוסף למוחמד, יועברו מכלא גוונטנאמו לניו-יורק הטרוריסטים וליד בין עטאש, רמזי בן אלשיב, עלי עבדול עזיז עלי ומוסטפה אל עשווי, שיואשמו גם הם בקשר לפיגועי 11 בספטמבר. הם יישפטו בבית המשפט בדרום מנהטן, בקרבת המקום בו שכנו מגדלי התאומים. טרוריסט אחר, עבד אל-רחים אל-נשירי, החשוד בתכנון הפיגוע במשחתת האמריקנית "קול" בשנת 2000, יישפט בבית דין צבאי, כנראה בדרום קרוליינה. ארבעה עצורים נוספים יישפטו בבתי משפט צבאיים.
מבחן למדיניות אובמה
הבאתם של הנאשמים למשפט על אדמת ארצות הברית מהווה צעד חשוב בתוכניתו של הנשיא ברק אובמה, לסגור את מחנה המעצר בקובה. אובמה תכנן לסגור את מפרץ גואנטנמו עד 22 בינואר, אך נראה כי הממשל לא יעמוד בתאריך היעד שהציב. גאג קריג, היועץ המשפטי שהיה אחראי מטעם הנשיא אובמה להמליץ על דרכים לסגירת כלא גואנטנמו, הודיע על התפטרותו.
ההודעה האמריקנית באה בעקבות עתירה של העצורים לבית המשפט, בטענה שהם מוחזקים בכלא שנים ללא משפט.
היכולת של מערכת המשפט האמריקנית להוכיח ולהרשיע את הטרוריסטים בבית משפט פלילי, תהיה מבחן גדול למדיניות של אובמה. הנשיא לשעבר בוש העדיף להשאיר את חשודי הטרור מחוץ לאדמת ארה"ב ולא לנהוג בהם כמי שראויים לעמוד למשפט פלילי.
הנשיא אובמה המבקר ביפן, התייחס לנושא ואמר כי בכוונתו להתעקש שהנאשמים יועמדו לדין. "אני משוכנע שחאליד שייח מוחמד יישפט. העם האמריקני ידרוש זאת. הממשל שלי ידרוש זאת".
כ-3,000 נהרגו בפיגוע המשולב
חאליד שייח מוחמד נעצר במרס 2003 בפקיסטן ולאחר מכן הועבר לארצות הברית.
הוא נכלל בין 14 עצירים שהוגדרו על ידי רשויות ארה"ב כחשודים בטרור "בעלי ערך גבוה", אשר הועברו למתקן המעצר בגואנטנמו מבתי כלא סודיים של סוכנון הביון המרכזית (ה-CIA) בעולם.
ווליד בין עטאש, הוא תימני שניהל את מחנה האימונים של אל קאעידה באפגניסטן,
שבו התאמנו שניים מחוטפי המטוסים ב-2001. רמזי בן אלשיב גם הוא תימני נכנס לארה"ב כדי להכין את התשתית הכספית לקראת בואם של החוטפים ולמצוא להם בית ספר לטיסה. עלי עלי, יליד פקיסטן, סייע לתשעה מהחוטפים להיכנס לארה"ב וסייע למימון שהייתם. מוסטפה אל עשווי הסעודי היה מעורב בסיוע לוגיסטי לחוטפי המטוסים.
כ-3,000 בני אדם, בהם חמישה ישראלים, נספו בפיגועי 11 בספטמבר. בפעולה שתוכננה במשך זמן רב, השתלטו 19 פעילי אל-קאעידה על ארבעה מטוסי נוסעים בארה"ב. שניים מהמטוסים רוסקו אל תוך בנייני התאומים בניו יורק וגרמו לקריסתם. מטוס שלישי הוטס אל תוך בניין הפנטגון והמטוס האחרון התרסק בשטח פתוח בפנסילבניה, לאחר שהנוסעים הצליחו להשתלט על החוטפים ולמנוע ממנו להגיע למטרתו - הבית הלבן.