אובמה לצפון-קוריאה: איומים לא יפחידו אותנו
נשיא ארה"ב שנמצא ביפן שטח את מדיניות ממשלו במזרח הרחוק. הוא קרא לפיונגיאנג לחזור לשיחות על פירוקה מהגרעין, וטען כי על סין לשתף פעולה עם המערב, ולהרחיב את זכויות האדם. הוא הטיף גם למיאנמר, ורק לטיבט התייחס במעורפל
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, קרא לפנות בוקר (שבת) לצפון-קוריאה לשוב לשיחות הרב-צדדיות על פירוקה מנשק גרעיני. בנאום שנשא בטוקיו בפתח היום השני לסיורו המסוקר באסיה, ניסה אובמה "לעשות שרירים" מול פיונגיאנג, והבהיר כי "איומים לא יפחידו את ארה"ב".
"נמשיך לשלוח מסר ברור באמצעות מעשינו, ואלה לא רק מילים - סירובה של צפון-קוריאה לעמוד בהתחייבויותיה
הבינלאומיות יוריד את רמת הביטחון, לא יעלה אותה", אמר אובמה. עם זאת, הוא ציין שוושינגטון מוכנה להציע לפיונגיאנג עתיד שונה, "עתיד של שילוב בינלאומי, של אפשרויות כלכליות, של ביטחון רב יותר וכבוד".
בנאומו ביפן, התחנה הראשונה בביקורו במזרח הרחוק, קרא נשיא ארה"ב גם לסין לשתף פעולה עם אמריקה, "כדי שנוכל להתמודד טוב יותר עם אתגרי המאה ה-21". אובמה אמר כי ארה"ב מקדמת בברכה את עוצמתה של סין בזירה הבינלאומית, אבל הדגיש כי על כל המדינות לכבד את זכויות האדם, ובכללן את חופש הדת.
"איננו מבקשים להגביל את סין. להפך, עלייתה של סין חזקה ומשגשגת תהיה מקור עוצמה לקהילה הבינלאומית. יחד עם זאת, תמיכה בזכויות אדם תספק ביטחון בר-קיימא, שאי אפשר להשיג בדרכים אחרות. זהו המקרה בדמוקרטיה היפנית, וגם בצורת המשטר בארה"ב", אמר אובמה.
הנשיא האמריקני לא התייחס באופן ספציפי למאבק הלאומי בטיבט, אבל אמר שכל בני האדם רוצים לומר את שעל לבם, לבחור את מנהיגיהם, לקבל גישה למידע, וליהנות מחופש פולחן.
"לשחרר את האסירים הפוליטים במיאנמר"
אובמה התייחס גם למדיניות החדשה של ממשלו בנוגע למשטר הצבאי במיאנמר (בורמה לשעבר), שבמסגרתה נפגשו נציגים אמריקנים עם אנשי החונטה הצבאית השלטת במדינה האסיאתית. לטענתו, השינוי במדיניות בא לאחר שנוכח לראות כי העיצומים האמריקניים לא השפיעו על דרך התנהגותה של ההנהגה במיאנמר.
הוא קרא לחונטה הצבאית לנקוט צעדים לשחרורם של מנהיגת האופוזיציה הדמוקרטית, אאונג סן סו-צ'י, וכל האסירים
הפוליטים במדינה ללא תנאים. לדבריו, רפורמות בתחום זכויות האדם יביאו למיאנמר ביטחון אמיתי ושגשוג.
"למרות שנים של כוונות טובות, לא עיצומים מצדנו או הידברות מצד גורמים אחרים הצליחו לשפר את חיי העם הבורמזי. לכן אנחנו נמצאים בקשר ישיר עם ההנהגה, כדי להבהיר לה שהעיצומים יישארו על כנם, כך שיינקטו צעדים ברורים לעבר הדמוקרטיה", סיכם אובמה.
עם תחילת ביקורו ביבשת אתמול, נפגש אובמה עם ראש ממשלת יפן החדש, יוקיו הטויאמה, ושוחח עמו על הנשק הגרעיני ומדיניות האי-הפצה שהוא מבקש לקדם. בהצהרות ראשונות על אדמת המדינה היחידה שהופצצה בנשק גרעיני - על-ידי ארה"ב - אמר אובמה כי "אנחנו חולקים חזון של עולם ללא נשק גרעיני", אך הבהיר: "כנראה שלא נגיע לכך בימי חיינו".