שתף קטע נבחר

 

הסכם גוגל והסופרים: פחות שליטה לתאגיד

הסכם הפשרה המתוקן בין גוגל והסופרים והמוציאים לאור בארצות הברית הוגש אתמול (ו') לבית המשפט הפדרלי בניו יורק. ההסכם החדש אמור למנוע השתלטות של גוגל על שוק הספרים האלקטרוניים הצומח ולהעביר הכנסות מ"יצירות יתומות" לצדקה - אם לא ימצאו בעליהן

ענקית החיפוש הגוגל תפחית את שליטתה על מיליוני ספרים המוגנים בזכויות יוצרים, המהווים חלק מהספריה הדיגיטלית שהיא יוצרת, אם בית המשפט יאשר את הסכם הפשרה בינה לבין הוצאות הספרים, ששונה לאחר התנגדויות של גורמי ההגבלים העסקיים הממשלתיים בארצות הברית.

 

ההסכם, שהוגש אתמול (ו') לבית המשפט הפדרלי בניו יורק הוא ההתפתחות האחרונה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד גוגל לפני ארבע שנים, בידי קבוצות המייצגות את האינטרסים של הסופרים והמוציאים לאור בארצות הברית. התביעה האשימה אז את השאיפה של גוגל לייצר עותקים דיגיטליים של כל הספרים בעולם – בפגיעה בקניין הרוחני שלהם.

 

תקציר הפרקים הקודמים

לפני כשנה, גוגל הגיעה לפשרה הכוללת פיצוי בשווי של 125 מיליון דולר – שספגה ביקורת קשה, שאף הוגשה לשופט הפדרלי המחוזי דני צ'ין. התנאים הפיננסיים של ההסכם, אגב, נותרו על כנם גם בהסכם הנוכחי: העברה של 63 אחוזים מההכנסות לידי ההוצאות והסופרים המשתתפים, מלבד הפיצוי הנוסף.

 

ההצעה מוגשת חודשיים לאחר שמשרד המשפטים דחה את ההסכם המתגבש בין גוגל למחברים והמוציאים לאור, בטענה שההסכם עשוי יותר להזיק מאשר להועיל לשוק המתפתח של ספרים אלקטרוניים.

 

בין שאר התלונות שהוגשו ביחס להסכם, טען משרד המשפטים כי ההסכם בעצם יהפוך את גוגל לקרטל, המסוגל לקבוע ולהתערב במחיריהם של ספרים אלקטרוניים, פורמט הצפוי לצבור תאוצה בשנים הקרובות.

 

מה דינן של "יצירות יתומות"?

גוגול מקווה לשמר את ההסכם, שכעת מכיל שורה של מגבלות. בין השאר, ההסכם המתוקן מאפשר גמישות בהצעת הנחות על ספרים אלקטרוניים והבטחה לגישה לאחרים למכור קטלוג ספרים דיגיטלי, כמו זה המוצע בהסכם.

 

עוד בהסכם, בעלי הזכויות צריכים לאשר מפורשות מכירה של העותק הדיגיטלי – אם הספר זמין בצורה אחרת ברחבי העולם. משרד המשפטים הזהיר בזמנו, כי ההסכם המקורי היה מנוגד לחוקים שנועדו לשמר את התחרות ולהגן על בעלי הזכויות – גם אם לא ניתן לאתרם.

 

זה גם היה הוויכוח העיקרי: מה יהיה דינן של "יצירות יתומות" שכבר אינן יוצאות בדפוס, ושלא ניתן לאתר את בעליהן או יורשיהם, והאם גוגל תקבל זכויות מונופוליסטיות עליהן. בהסכם המקורי, ההכנסות מיצירות כאלה היה מגיע בסופו של דבר לידי גוגל ולכלל הסופרים מתוך קופה משותפת, אך בהסכם המתוקן יועברו ההכנסות הללו לידי נאמנות צד שלישי – ואם לא יתקבלו תביעות לגביהן במהלך עשר שנים – הן יועברו לצדקה.

 

המתנגדים: "זוהי אחיזת עיניים"

אך ברית “הספר הפתוח”, ה-Open Book Alliance, שכוללת מתחרות ישירות של גוגל כמו מיקרוסופט, יאהו ואמזון, אינה מרוצה מההסכם.

 

"מבדיקה ראשונית של ההצעה החדשה, עולה כי גוגל ושותפיה מבצעים אחיזת עיניים", אמר פטר ברנטלי, יושב ראש משותף של הברית. “באופן בסיסי, ההסכם הזה עוצב כדי לשרת את האינטרסים המסחריים הפרטיים של גוגל ושותפיה".

 

גורמים רשמיים בגרמניה ובצרפת הביעו אף הם התנגדות להסכם, בטענה כי בהיותו כה רחב היקף, הוא עלול לפגוע בזכויות יוצרים ובקניין הרוחני בארצותיהם., על אף שההסכם המתוקן תקף רק לספרים הרשומים במשרד זכויות היוצרים האמריקני, או שפורסמו בקנדה, בממלכה המאוחדת או אוסטרליה.

 

משרד המשפטים האמריקני יוכל להגיש את חוות דעתו על ההסכם החדש עד הארבעה בפברואר 2010. הדיון המסכם נקבע ל-18 באותו החודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישפיע על שוק הספרים האלקטרוניים. קינדל
מומלצים