שירת טבע: ריאה ירוקה בלב קמפוס אורנים
הגן הבוטני במכללה שבעמק הוקם כחלקת איקלום לעצים מחו"ל ב1958-. במכללה החליטו להפוך את הגן הוותיק - שבו כ900- מיני צמחים - לחגיגה של שירה, פרחים ואווירה, כפי שפורסם במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"
פינות חמד אמיתיות אף פעם לא נעלמות לגמרי. לפתע, אחרי שנשכחו במשך שנים ארוכות, הן מציצות ומתעוררות לחיים. זה בדיוק מה שקורה כעת בגן הבוטני החבוי במכללת אורנים, סמוך לטבעון.
המכללה הרגועה והיפהפיה הזו, שעושה חשק להיות סטודנט, נמצאת בנקודת המפגש של הר הכרמל, עמק יזרעאל וגבעות אלונים, מול הרים ועמקים. בלב המכללה המוריקה שוכן גן בוטני קסום, היחיד באזור הצפון.
הגן הוקם ב1958- על ידי הקרן הקיימת לישראל, כחלקת איקלום לעצים שהובאו מרחבי העולם (מה שמכונה בשפה המקצועית ארבורטום.( סביב חלקת האיקלום צמח גן לתפארת, המשתרע היום על 40 דונם ומכיל לא פחות מ900- מינים של צמחים.
במשך עשרות שנים היה הגן שומם ומוכר רק למתי מעט. עד לאותו רגע מכונן לפני כשנה, כאשר הגן זכה בהכרה ממשלתית מטעם מועצת הגנים הבוטניים, ובעקבות כך גם זכה בתקציב. "העובדה שהגן שלנו זכה בהכרה מעידה על ערכו," אומרת ד"ר מיכל (מוקי) גרוס, המנהלת הנמרצת של הגן. "מדובר לא רק בריאה ירוקה בלב הקמפוס, אלא גם באתר למחקר בנושאי טבע, מדע וסביבה."
גרוס גאה בבייבי שלה ומספרת על קפיצת הגדילה שעשה בשנתיים האחרונות. "היום הגן משרת לא רק את הסטודנטים שלומדים טבע וביולוגיה, אלא גם את הסטודנטים לאמנות, בשיעורי ציור ורישום, את הילדים מחוגי המחוננים שמגיעים אחת לשבוע למכללה, את ילדי הקייטנות בחודשי הקיץ, את תלמידי הגנים ובתי הספר, וגם סקרנים, בקבוצות ובודדים, שמגיעים לכאן."
חוויה של התחדשות
הקבוצות והבודדים, בעיקר הרומנטיים שביניהם, מקבלים עכשיו בגן צ'ופר מקורי: 19 תחנות שירה. בין העצים, השיחים והפרחים נטעו כאן שירים עבריים ומתורגמים, פרי עטם של משוררים ומשוררות מתקופות שונות. מיקומם של הטקסטים נבחר בקפידה והם נחקקו בחומרים המתאימים גם לרוח הטקסט וגם לצמחייה מסביב (אבן, עץ, זכוכית ומתכת.( כך הפך "שביל השירה" את הגן לא רק לחוויה מדעית ואסתטית - אלא גם לחוויה רוחנית.
לצד מילותיו של טאגור, המשורר הפילוסוף יליד כלכותה, ניצבים סטיבנס האמריקאי ורילקה היהודי-גרמני. ליד אלתרמן אפשר למצוא את עמיחי ואת לאה גולדברג, את זלדה ואת דן פגיס.
"ההחלטה הראשונה שקיבלתי בפרויקט הייתה לשמור על רוח הגן, לקבל עליי את חוקיו ולשמש כמעין גננת מילים," מספרת יעל גלוברמן מהחוג לספרות, שבחרה את השירים.
ד"ר גרוס (משמאל) עם מבקרת בגן הבוטני. הגן זכה בהכרה ממשלתית
"כל אחד מהטקסטים נשתל לתוך מקום, ויוצר דיאלוג," אומרת טלי גיל מהמכון לאמנות, האחראית על העיצוב הסביבתי של השירים. "השירה ניטעה באהבה בינות לעצים ולצמחים," מוסיף ד"ר משה יצחקי, ראש החוג לספרות ומבע יצירתי. הפרויקט, לפיכך, הוא עשייה משולבת ואוהבת של אנשי המכללה מתחומים שונים.
כאשר הגענו לסייר בגן ולהתייחד עם שיריו, עשה הגשם הראשון הפוגה קלה. העצים המרהיבים עלצו, השיחים היו חפופי ראש, חיפושיות ורמשים טיילו בחדווה על עלי השלכת, שנחו ספוגי מים על האדמה. ואילו ב"שביל השירה" זהרו מילות השירים על האבנים ושלטי המתכת עליהם נחקקו. זו הייתה חוויה של התחדשות, שרק בישרה את היופי שהולך להיות כאן בחורף ובאביב.
נוכחות הטקסטים בגן צנועה במתכוון, והם אינם משתלטים על הצמחייה ונותנים לה את הכבוד הראוי. "רוב השירים מתגלים בהפתעה, כשהם משמרים את תחושת השיטוט והגילוי, שאופייניים לכל גן ומעצבים את חוויית המטייל," לדברי יעל גלוברמן. "כמו כל גן, גם גן זה הינו מעשה ידי אדם, אך גם סמל וגעגוע לגן העדן האבוד," מתפייטת המעצבת טלי גיל. "בהיותו משאת נפש הוא הוביל ליצירה רב תחומית, המשלבת טבע, שירה ואמנות."
צריך להגיד: לא מדובר בגן מטופח, שבו כל צמח נושא שלט עם שמו המדעי והסבר על מוצאו. אין כאן חממות מסודרות עם פרחים מעוצבים, וגם לא עצים ושיחים גזוזים במכוון כדי ליצור צורות מושכות עין.
עצים וצמחים מעשרות ארצות
מחוסר תקציב ומשאבים הוזנח הגן במשך שנים ורק עכשיו החלה ד"ר גרוס לשלט את "המוצגים." אבל זה גם סוד הקסם: הגן נשאר ברובו פראי, טבעי ולא נגוע, עם שבילים נפתלים ומעט ספסלים. אפילו דפי מידע על המבחר שבגן טרם ראו אור, וזו גם הסיבה שבעטיה מומלץ לטייל בגן עם הדרכה.
הגן נשאר ברובו פראי, טבעי ולא נגוע
"אנחנו מתכוננים להפעיל את הסטודנטים בפרויקטים של שילוט ודפי הסבר," אומרת גרוס, ומוסיפה שלא רק צמחייה מגוונת יש פה, אלא גם בעלי חיים. "אחד הסטודנטים שלנו עושה כאן מחקר על פרפרים, וכמה אחרים החלו במעקב אחר טיבוע ציפורים. בעתיד אני מתכננת להפוך את המקום למרכז צפרות."
ומה יוכל למצוא כאן מי שמתעניין דווקא בבוטניקה? עצים וצמחים מעשרות ארצות, שהובאו לכאן במהלך השנים, ביניהם דולב ענק, במבוק, דקלים, וושינגטוניות מתנשאות; צמחי תרבות, ביניהם ורד והיביסקוס; צמחי חורש; צמחי מים (חוף, ביצה ושלולית;( צמחים הגדלים במדבר ובנאות מדבר; צמחי בצל ופקעות; גן שבעת המינים; צמחי מרפא ותבלינים, צמחים רעילים, צמחי בר ועוד ועוד.
- סיורים: מודרכים בלבד, בתיאום מראש
- מועדים: א-'ו,' שבתות בתיאום מראש
- מחיר: סטודנטים וגימלאים - 15 - שקל, מבוגרים 20 - שקל, ילדים 10 - שקלים
- הרשמה: בטל' 1-800-301-080
- הגעה: בהצטלבות כבישים 70 ו75- ליד צומת העמקים עולים עד המכללה