שתף קטע נבחר

 

גוגל מתכוונת להשתלט על שוק הספרים / פרשנות

ענקית החיפוש טוענת שהיא סורקת ספרים ישנים בשביל לשמור על המורשת התרבותית, אך בהסכם עם הוצאות הספרים היא שומרת לעצמה את הנכסים התרבותיים הללו

אחד המאבקים החשובים ביותר בתחום שימור התרבות באינטרנט עשוי להגיע לסיומו בקרוב.

 

גוגל, התאחדות המוציאים לאור האמריקנים וגילדת הסופרים הגישו בסוף השבוע האחרון לבית המשפט הפדרלי בניו יורק את ההסדר המתוקן ביניהן בעניין פרויקט סריקת הספרים הדיגיטליים של גוגל.

 

סוף למאבק ממושך

הסכם הפשרה, שהוגש בעקבות התנגדות של משרד המשפטים האמריקני להסכם המקורי, אמור למנוע השתלטות של גוגל על שוק הספרים האלקטרוניים ולהעביר הכנסות מיצירות לצדקה - אם לא יאותרו בעליהן החוקיים. משרד המשפטים טען כי ההסכם בעצם יהפוך את גוגל לקרטל, שעלול לקבוע את מחיריהם של ספרים אלקטרוניים.

 

ההסכם המתוקן, כמו המקורי, קובע כי 63 אחוזים מההכנסות יועברו לידי ההוצאות והסופרים המשתתפים, מלבד הפיצוי הנוסף שנקבע בהסכם. בין השאר, ההסכם המתוקן מאפשר גמישות בהצעת הנחות על ספרים אלקטרוניים והבטחת גישה לאחרים למכירת קטלוג ספרים דיגיטלי, כמו זה המוצע בהסכם. בעלי הזכויות צריכים לאשר מפורשות מכירה של העותק הדיגיטלי על ידי גוגל – אם הספר זמין בצורה אחרת ברחבי העולם.

 

אם משרד המשפטים יקבע בחודש פברואר, 2010, שההסדר הוגן, יהיה זה הצעד האחרון במאבק שנמשך קרוב לארבע שנים ועורר שאלות חדשות בנוגע לזכויות יוצרים ברשת, תחרות חופשית ועתיד ההוצאה לאור והספריות הציבוריות. לא רק משרד המשפטים המתין בציפייה להסדר אלא גם יורשיו של הסופר ג'ון סטיינבק, שהתנגדו להסדר המקורי בסכום של 125 מיליון דולרים.

 

גוגל סרקה יותר מ-10 מיליון ספרים עד כה ואם יתקבל ההסדר, היא תוכל לסרוק מיליוני ספרים נוספים וליצור את מאגר הספרים הדיגיטליים הגדול בעולם. המבקרים, בהם משרד המשפטים האמריקני, טענו בתגובה להסדר המקורי כי הוא עשוי להעניק לגוגל יתרון לא הוגן והזהיר מפני הסכנות שבאחיזת יתר של גוגל בשוק הספרים.

 

משרד המשפטים המליץ לצדדים לצמצם את ההגבלות אודות רישוי כותרים, מהלך אשר המבקרים טענו יעניק כח דומיננטי לגוגל בשוק רישוי הספרים לצורכי תרגום והפצה. המשרד המליץ גם להוסיף הגנות נוספות לבעלי הזכויות של ספרים לא מוכרים ולהימנע מתיאומי מחירים בין סופרים למוציאים לאור. ההנחיה של משרד המשפטים לצדדים הייתה לספק מנגנון שיאפשר למתחרים של גוגל גישה שווה למאגר.

 

המתנגדים: אחיזת עיניים

על אף שההסדר המתוקן נחשב פשרה, ה-Open Book Alliance, ארגון הכולל מתחרות של גוגל, בהן מיקרוסופט, יאהו ואמזון, דחה אותה על הסף.

 

"מבדיקה ראשונית של ההצעה החדשה, עולה כי גוגל ושותפיה מאחזי עיניים", אמר פטר ברנטלי, יושב ראש משותף של הברית. “באופן בסיסי, ההסכם הזה עוצב כדי לשרת את האינטרסים המסחריים הפרטיים של גוגל ושותפיה".

 

גארי ריבק מה- Open Book Alliance אמר בראיון לוושינגטון פוסט בשבוע שעבר כי אם לא יתוקן מהותית, ההסדר יפגע במתחרות בשוק הספרים המקוון ולהוביל להעלאת מחירים לצרכנים. הוא הזהיר כי הפרויקט יאפשר לגוגל לפגוע במתחרות במנוע חיפוש הספרים שלה, בהן מיקרוסופט, יאהו ואמזון, החברות ב- Open Book Alliance.

 

גוגל רוצה לשמור על המורשת

סרגי ברין, אחד ממייסדי גוגל, הגיב לביקורת במאמר אורח שפורסם באוקטובר בניו יורק טיימס. הוא הסביר כי ההסדר חותר להפוך מיליוני ספרים שאזלו מדפוס זמינים תמורת תשלום או חינם עם מודעות. רוב ההכנסות אמורות לעבור לבעלי הזכויות, סופרים או מוציאים לאור, על פי ברין.

 

"הספריה המפורסמת של אלכסנדריה נשרפה שלוש פעמים", כותב ברין, "אני מקווה כי הרס כזה לא יקרה שוב, אך ההיסטוריה עלולה להוכיח אחרת. זאת ועוד, אם המורשת התרבותית שלנו תישאר מבודדת מרוב העולם בספריות, היא למעשה אבודה אם אנשים לא יכולים לגשת אליה בקלות".

 

נדמה שברין מיתמם וצודק פיטר ברנטלי, יושב ראש משותף ב-Open Book Alliance שאמר: “מסקירה ראשונית של פרטי ההצעה החדשה, התיקונים הם קוסמטיים. עדיין מדובר בהסדר שתכליתו לשרת את האינטרסים המסחריים של גוגל ושותפיה. אף לא אחד מהשינויים עוסק בפגמים המהותיים שפורטו על ידי משרד המשפטים ומבקרים אחרים ונוגעים לאינטרס הציבורי.

 

גוגל ושותפיה מנסים להסיח את דעת הציבור מהמאמצים הנמשכים שלהם לבסס מונופול בתחום הגישה לספרים הדיגיטליים והפצתם. הם מתכוונים לחייב סופרים ושאריהם לתבוע בעלות על קניינם ולא – יאבדו אותו ומונעים מהסופרים זכויות פרטניות שהיו להם על פי חוזים שחתמו עליהם.

 

לשחרר את התכנים לכולם

צודק ה-Open Book Alliance שפרויקט הדיגיטציה, סריקת ספרים מהספריות הגדולות בעולם והמרתם לפורמט דיגיטלי, עלול לנעול חלקים מרבים מהנכסים התרבותיים והידע האנושי בידי גוגל. סריקת ספרים היא מפעל חשוב וחיוני לשימור התרבות, אך מדוע גוגל לא נענית לשורת הכללים שהציבו המבקרות על מנת שההסדר יהיה הוגן:

 

  • אסור כי ההסדר יעניק לגוגל זכויות בלעדיות (דה פקטו או אחרת) או להסתיים בגישה בלעדית של חברה אחת על הגישה למאגר הספרים הדיגיטלי הגדול בעולם או על הפצתו.
  • על הסופרים ובעלי זכויות אחרים לשמר בידיהם זכויות מהותיות והיכולת לקבוע את השימוש ביצירותיהם שנסרקו על ידי גוגל.
  • ההסדר יחייב הקמה של ספריה דיגיטלית המעניקה גישה מלאה למאגר ורשות שימוש בתכניו עבור כל החוקרים והמשתמשים, למטרות מסחריות ושאינן מסחריות.
  • כל משתמשי המאגר ראויים ליחס שיוויוני.
  • החברות השותפות להסדר חייבות לעמוד בכללים שהן מבקשות לכפות על אחרים ולא ליצור מערכת כללים נפרדת החלה רק עליהן.

 

ברור כי המתנגדות להסכם הן חברות מסחריות בעלות אינטרס, אך מעמדת האנדרדוג בו הן נמצאות, חלק מהנימוקים בהחלט עומדים בקנה אחד עם האינטרס הציבורי.

 

גוגל אמנם הודיעה כי תאפשר למתחרות לגשת למאגר הספרים למטרות מסחריות, אך השליטה במאגר נותרת בידיה גם על פי ההסדר המתוקן. הארכיטקטורה של הטכנולוגיה קובעת לרוב את יחסי הכוחות בין הצדדים ומאחר ומדובר בפלטפורמה “סגורה”, גוגל יכולה לעצב אותה בכל דרך שהיא סבורה שתועיל לאינטרסים המסחריים שלה. היא תוכל לנצל את כוחה בתחום החיפוש כדי למשוך סופרים והוצאות לאור למכור ספרים דרך השירות ולפגוע במתחרות כמו אמזון.

 

לא מדובר במאגר ספרים עולמי פתוח וחופשי אלא במאגר הספרים של גוגל וכך הוא נשאר גם על פי ההסדר המתוקן. אם משרד המשפטים יקבל את ההסדר המתוקן כלשונו, יהיה זה אור ירוק לגוגל להפוך לגורם משפיע ביותר בשוק הספרים העתידי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי ישלוט בשוק הספרים בעתיד?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים