אובמה בסין: חופש הביטוי - זכות אוניברסלית
בהופעה בפני סטודנטים בשנגחאי התייחס נשיא ארה"ב לזכויות האדם במדינה הקומוניסטית, ואמר כי "חופש הביטוי, הפולחן והגישה למידע, הן חרויות שצריכות להיות נגישות לכל אדם". הוא קרא לשיתוף פעולה וציין: "ארה"ב וסין לא נדונו להיות אויבות"
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר הבוקר (יום ב') בפגישה עם סטודנטים בעיריית שנגחאי כי "חופש הביטוי אינו אידאל אמריקני, אלא זכות אוניברסלית שצריכה להינתן לכל. מחר צפוי אובמה להיפגש עם נשיא סין, הו ג'ינטאו, וידון עמו בין היתר בסוגיית הגרעין האיראני, המשבר עם צפון-קוריאה, חיזוק הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות וסוגיית ההתחממות הגלובלית.
"איננו מעוניינים לכפות מערכת שלטונית כלשהיא על אף אומה אחרת, אך איננו מאמינים שהעקרונות שאנו עומדים עליהם מייחדים אותנו כאומה. חופש הביטוי, הפולחן, הגישה למידע והעקרונות הפוליטיים שאנו מאמינים בהם, הן חרויות אוניברסליות. הן צריכות להיות נגישות לכל אדם, כולל מיעוטים דתיים ואתניים, בין אם בארה"ב, סין או כל מדינה אחרת", אמר אובמה.
אובמה עם סטודנטים סינים, הבוקר בשנגחאי (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב קרא לשיתוף פעולה בין וושינגטון לבייג'ינג וציין כי שתי מדינות הענק "לא נדונו להיות אוייבות". הוא קרא לשיתוף פעולה והביע את דאגתה של ארה"ב ממצב זכויות האדם בסין. לדבריו, וושינגטון ובייג'ינג שותפות לנושאים כלכליים וביטחוניים והוסיף כי "העולם מחכה לפעולה שלנו בעניין האקלים".
"לא מנסים לרסן הצמיחה הסינית"
אובמה התייחס בדבריו גם למלחמה בטרור וציין כי ארגון אל-קאעידה היה ונותר האיום הגדול ביותר על ביטחונה של ארצו. "אני ממשיך להאמין שהאיום הגדול ביותר על ביטחונה של ארה"ב הוא רשתות הטרור של אל-קאעידה. הם (הטרוריסטים) עברו כעת את הגבול מאפגניסטן ונמצאים בפקיסטן, אך ממשיכים לפעול ברשתות יחד עם ארגונים קיצוניים אחרים באזור. אני מאמין שחשוב מאוד עבורנו לייצב את המצב באפגניסטן".
במהלך הפגישה, נשאל אובמה שאלות על-ידי אזרחים סיניים ששלחו את שאלותיהם באינטרנט. חלק גדול מהפניות עסק בפגישתו הצפויה של הנשיא האמריקני עם מנהיגה הרוחני של טיבט, הדלאי למה.
אובמה התייחס גם לנושאים כלכליים וציין כי ארה"ב "אינה מנסה לרסן את צמיחתה של סין", אך הדגיש כי המסחר בין המדינות צריך להיות מאוזן יותר.
"אנו מברכים על היותה של סין חזקה ומשגשגת, וחברה משמעותית בקהילה הבינלאומית. אנו מעוניינים בסין המושכת אליה כוחות יצרתיים מהציבור הסיני.
לדבריי אובמה, בעוד ב-1979 היה המסחר נאמד המסחר בין וושינגטון לבייג'ינג כמה מיליארדי דולרים בשנה, כעת הוא נאמד ב-400 מיליארד דולר בשנה. אובמה הוסיף כי בשיחותיו עם נשיא סין יידון גם שער היואן, שהוא חשוב מאוד לצמצום הגרעון המסחרי של ארה"ב לסין, שנאמד ב-22.1 מיליארד דולרים בחודש ספטמבר.