חרף המשבר - משלחת טורקית בתערוכת המים
מדובר במשלחת של תאגיד המים של איסטנבול, המעורב בין היתר במגעים ליצוא מים לישראל. מטרת הביקור: בחינה של טכנולוגיות לטיפול במי תהום ותפעול סכר גדול שנבנה לאחרונה. לתערוכת "וואטק 2009" יגיעו עוד כ-60 משלחות ממדינות העולם, שרי מים וסביבה ומומחים שונים
משלחת בת עשרה משתתפים מתאגיד המים של איסטנבול (ISKI) - גוף המעורב בין השאר במגעים ליצוא אפשרי של מים לישראל - תבקר מחר (ג') בתערוכת המים "וואטק 2009" בתל אביב. משלחת זו היא המשלחת הרשמית הראשונה המגיעה מטורקיה לישראל מאז פרוץ המשבר בין המדינות.
במשרד התמ"ת אישרו כי המשלחת הטורקית קשורה למגעים סביב ייבוא אפשרי של מים, אך ציינו כי מטרת ביקורם הרשמית תהיה היכרות עם פתרונות טכנולוגיים ישראליים שעשויים לסייע לטורקים בטיפול במי תהום ובתפעול סכר חדש שנבנה באחרונה בדרום מזרח המדינה.
משה לילוס, מנהל התערוכה ציין כי למשלחת הטורקית יתלוו נספחים מסחריים של משרד התמ"ת, אשר יחד עם מומחים ישראלים ידונו עימם אודות האתגרים העומדים בפני טורקיה בתחום המים.
"בטורקיה מתמודדים כיום עם בעיות זיהום של מי התהום", סיפר לילוס. לדבריו, המשלחת הטורקית מתעניינת גם בטכנולוגיות חדשות עבור הסכר ההידרו-אלקטרי "איליסו" שנבנה בדרום מזרח טורקיה. "סכר זה צפוי להיות אחד מהסכרים הגדולים בעולם ונחשב אחד מסמלי הגאווה של טורקיה. לאחר הפסקת הבניה בשיא תקופת המיתון העולמי, הטורקים חזרו להקים את הפרויקט והתבקשנו להציג בפניהם גם את הטכנולוגיות ליצור חשמל מכמויות המים שיעברו בסכר", אמר.
סכר איליסו, שבנייתו החלה כבר לפני שנים רבות, עמד במרכזו של מאבק סביבתי עיקש מצד ארגונים סביבתיים שטענו כי הוא אינו עומד בתקנים וכי הוא יפגע אנושות בסביבה וכן באוכלוסיה באזור. בעקבות המאבק, הופסקה לפני כשנה פעילותו של הסכר אך בחודש יולי האחרון חודשה. עלותו של הסכר הענק הוערכה בכ-1.9 מיליארד דולר והוא נבנה על גדות נהר הטיגריס, לא רחוק מגבול טורקיה עם עיראק וסוריה.
משלחת תאגיד המים הטורקי מצטרפת לרשימה ארוכה של כ-60 משלחות נוספות מרחבי העולם, הכוללות שרי מים ואיכות סביבה רבים, המבקרים בתערוכה על מנת ללמוד מישראל טכנולוגיות בתחום המים.