שתף קטע נבחר

בשנה הבאה: איסור שימוש בנורות ליבון בישראל

במשרד התשתיות יחלו בקרוב בקמפיין לעידוד החיסכון בחשמל, אך בשנה הבאה מתכננים מהלך משמעותי יותר: הצעה לאסור שימוש בנורות ליבון בישראל ומעבר מדורג לשימוש בנורות חסכוניות בחשמל, כמו במדינות רבות באירופה ובארה"ב

משרד התשתיות יעלה בשנה הבאה הצעה להחלטת ממשלה שתאסור שימוש ויבוא של נורות ליבון בישראל, ותחייב את הציבור להשתמש רק בנורות חסכוניות. מהלך דומה, שמטרתו חיסכון לא מבוטל באנרגיה, מתרחש בתקופה האחרונה במדינות האיחוד האירופי, ובמדינות נוספות בעולם. 

 

את הדברים אמר היום (ב') מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, במסיבת עיתונאים לרגל השקת קמפיין חדש לחיסכון בחשמל. הקמפיין יהיה מבוסס על תשדירים קצרים ופשוטים של חצי דקה, שיהיו בנויים על סאונד וכתוביות בלבד, ללא תמונות, ובהם הצעות לחיסכון בחשמל: כיבוי אורות מיותרים, ויסות טמפרטורת המזגן ומכונת הכביסה, ועוד. במשרד התשתיות גם יעודדו את הציבור להתקין מוני חשמל חכמים, באמצעותם ניתן לעקוב אחד דפוסי השימוש בחשמל ולשפר את החיסכון. 

 

אך עוד לפני הצעת החוק האמורה, שואפים במשרד התשתיות לשכנע את הציבור להפסיק להשתמש בנורות ליבון מרצונו. צמח היסס אם להצהיר על יוזמת הנורות, והודיע על כך רק כשנשאל שאלה מפורשת בידי הכתבים. "היינו רוצים שהציבור יוותר על הנורות מרצונו", הוא אמר. "לא היינו רוצים שזה ייראה כמו כפייה. המטרה היא לא לתת לאנשים מכה בראש, אלא לנקוט בגישה ידידותית ולשכנע. בסך הכל, הצרכן עצמו משלם יותר (עבור החשמל שצורכות נורות הליבון - ת.ג) אז אין סיבה שהוא לא ינסה לחסוך".

 

בתוך כך, עוד בטרם היחל המהלך הממשלתי, יצאה לאחרונה חברה מסחרית בקמפיין שמעודד את הציבור לוותר על נורות הליבון שלו במסגרת מבצע הנחות על נורות חסכוניות.

 

אירופה עוברת לאור חסכוני

מהלך דומה להורדת נורות הליבון מהמדפים החל באירופה לפני כמה חודשים. תחילה יופסק הייצור והמכירה של נורות בהספק של 100 וואט ובהמשך - בתהליך שיארך כשלוש שנים - ירדו אט אט גם הנורות החלשות יותר מהמדפים, ויפנו את מקומן לנורות חסכוניות בחשמל: נורות CFL, נורות הלוגן ונורות לד.

 

נורות הליבון היו אמצעי הפקת האור הפופולרי ביותר מאז המציא אותן תומס אדיסון לפני 120 שנה. עיצובן גם לא השתנה הרבה מאז. החיסרון הבולט שלהן הוא חוט הלהט שמפיק את האור - אך גם חום רב. למעשה, רוב החשמל שצורכות הנורות הופך לאנרגיית חום שמתבזבזת, ורק מיעוטו לאור. לעומת זאת, הנורות החסכוניות הן למעשה נורות פלואורסנט קטנות שאינן מפיקות חום ולכן צורכות הרבה פחות חשמל. בנוסף, משך פעילותן של הנורות החסכוניות גדול פי כמה מנורות הליבון, שנוטות להישרף מעת לעת.

 

האיחוד האירופי העריך כי המעבר מנורות ליבון לנורות חסכוניות יאפשר חיסכון של בין 25 ל-75 אחוז מהחשמל הנצרך לתאורה. במונחים כלכליים, ההערכה היא שהחיסכון יהיה של כ-50 אירו בחודש לכל בית אב, וכ-10 מיליארד אירו לכלכלת האיחוד. בסוף המהלך מקווים באיחוד האירופי לחסוך חשמל בכמות השווה לזו של 11 מיליון בתי אב.

 

חסכוניות אבל מעוררות חשש

אך המעבר אינו פשוט, בעיקר משום שרבים טוענים שמחירן הגבוה יחסית של הנורות החסכוניות מרתיע ומקשה על החלפה של כמות גדולה של נורות בבית. ישנן גם טענות שהאור שמפיצות הנורות החסכוניות אינו נעים לעין - ואפילו גורם לכאבי ראש וסחרחורות. לפני כשנה טענו חוקרים בבריטניה כי הנורות פולטות קרינה הגורמת בנסיבות מסוימות לסרטן העור. גם בישראל הזהירה לאחרונה ועדת מומחים מטעם משרד הבריאות מפני חשיפה ארוכה לנורות הללו, ממרחק הקטן מ-30 ס"מ.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

עוד נטען כי הנורות נדלקות לאט ולוקח להן זמן מה עד שהן מפיצות אור מלא, ויש הטוענים כי הן מתקלקלות מהר יותר מנורות הליבון כאשר מדליקים ומכבים אותן בתדירות גבוהה.

 

חיסרון בולט אחר של חלק מהנורות החסכוניות הוא בכספית הנוזלית שבתוכן. הדבר מסוכן כאשר הנורה נשברת, ואז מומלץ לפתוח חלון לאיוורור ולצאת מהחדר ל-20 דקות. את השברים יש לאסוף בזהירות רבה בעזרת מטלית לחה, להימנע ממגע שלהן עם העור, ולהשליך אותך למכלים מיוחדים של פסולת רעילה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
ירדו מהמדפים, כמו בשאר העולם
צילום: index open
חסכוניות, אבל לא נטולות חששות
צילום: jupiter
מומלצים