שתף קטע נבחר

אובמה בסין: איראן תישא בהשלכות על הגרעין

יממה אחרי חשיפת הדו"ח על המתקן הגרעיני האיראני בקום, הזהיר נשיא ארה"ב כי איראן עשויה לשלם מחיר על שאפתנותה הגרעינית: "לאיראן יש הזדמנות להוכיח את כוונותיה לפעולה בדרכי שלום, אך אם תיכשל - יהיו לכך השלכות"

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הבהיר הבוקר (יום ג') כי איראן תצטרך לשאת בהשלכות על מעשיה אם לא תצליח להוכיח כי תוכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום בלבד, כפי שהיא טוענת. בפגישה בבייג'ינג עם הו ג'ינטאו, נשיא סין, הסכימו השניים להמשיך לפעול גם נגד תוכנית הגרעין הצפון-קוריאנית, מחשש ליציבות האזור.

 

"הרפובליקה האיסלאמית של איראן חייבת להציג בטחונות לקהילה הבינלאומית שתוכנית הגרעין שלה שקופה

ולמטרות שלום", אמר אובמה במסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא סין, הו ג'ינטאו.

  

אובמה נקט בקו תקיף הרבה יותר בנוגע לאיראן מזה של מארחו הסיני. "לאיראן יש הזדמנות להוכיח את כוונותיה לפעולה בדרכי שלום, אך אם תיכשל - יהיו לכך השלכות", אמר. לסין יש קשרים כלכליים משמעותיים עם איראן ונראה כי בייג'ין מעוניינת פחות בהקשחת הצעדים נגד המשך העשרת האורניום של טהרן. הנשיא הו נמנע מלהתייחס להשלכות שיהיו על איראן אם תמשיך בפיתוח הגרעין, וציין כי חשוב לפעול לפתרון משבר הגרעין האיראני באמצעות משא ומתן.

 

סוגיית הגרעין האיראני עלתה אתמול שוב לסדר היום הבינלאומי, לאחר שדו"ח של סוכנות הגרעין של האו"ם העריך כי המתקן הגרעיני בקום, שקיומו נחשף לפני כחודשיים, יחל לפעול כבר בשנת 2011. מהדו"ח אף עולה חשש כי איראן מסתירה את דבר קיומם של מתקנים נוספים.

 

עם זאת, הבוקר נחשף כי על אף המאמצים לגבש תמיכה בסנקציות נוספות נגד איראן - יש מי שסוגרים עסקאות

נוגדות מאחורי הקלעים: העיתון "טיימס" חשף הבוקר כי איראן והסוכנות ניהלו משא-ומתן חשאי, שבמסגרתו הועלתה הצעה כי אם יוסרו העיצומים על טהרן והאיראנים יוכלו לשמור על עיקר פרויקט הגרעין שלהם - תסכים איראן לשתף פעולה עם פקחי האו"ם. בסוכנות הכחישו קיומו של מסמך שכזה.

 

בשיחה בין מנהיגי שתי המעצמות עלו נושאים רבים נמצאים במחלוקת בין סין וארצות הברית, אולם הנשיא האמריקני הדגיש כי הדבר לא יפגע בקשרים בינהן. "היחסים בנינו חזקים יותר מכל עניין נקודתי", ציין.

השניים הצהירו על הסכמה לחיזוק שיתוף הפעולה בנושאי כלכלה, שינויי אקלים ואנרגיה, ואף הסכימו לפעול לחידוש השיחות הרב צדדיות בנושא הגרעין הצפון קוריאני, במסגרת מאמץ לקידום "יציבות ושלום בצפון-מזרח אסיה".

 

בין הסוגיות הבעייתיות עומד נושא זכויות האדם, שסין נחשבת למפרה בוטה שלהן. אובמה ציין כי זכויות האדם הן אוניברסליות, וחובה על כל המדינות לכבדן. מנגד, קרא נשיא סין לארצות הברית לכבד את "האינטרסים המרכזיים" של ארצו - כשכוונתו היא יחסי ארה"ב עם טייוואן, שנמצאת בסכסוך ארוך שנים עם סין, ועם הדלאי למה, מנהיג טיבט הגולה הנחשב לאחד המתנגדים הגדולים של הממשל בבייג'ינג. אובמה ריצה את מקבילו כשהבהיר כי טיבט היא חלק מסין - אולם במקביל הפציר בו לפתוח בדיאלוג עם מנהיגה הרוחני של טיבט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה בסין. יהיו השלכות
צילום: AP
מומלצים