אכזבה בארה"ב: הבנייה בגילה מקשה על המאמץ
בעקבות אישור הוועדה המחוזית לבניית 900 יחידות דיור בירושלים, אמר דובר הבית הלבן כי "אסור ששום צד יהיה מעורב במאמצים או ינקוט פעולות חד צדדיות לקביעת עובדות מוקדמות בשטח". גם בריטניה והפלסטינים גינו
תגובה קשה בממשל האמריקני לתוכניות הבנייה בשכונת גילה. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר הערב (יום ג') כי הממשל בוושינגטון מאוכזב מההחלטה של ועדת הבנייה המחוזית, לאשר בניית כ-900 יחידות דיור בשכונה. הפלסטינים עצמם הזדרזו לגנות את הבנייה בשכונה שהוקמה על שטח שסופח לבירה אחרי מלחמת ששת הימים.
הממשל האמריקני הזהיר, כי "בשעה שאנחנו עובדים על חידוש שיחות הקבע,
לדברי גיבס, "ארה"ב מתנגדת גם לפעולות אחרות של ישראל בירושלים בהקשר לבנייה, לרבות דפוס התנהגות של פינוי והריסת בתי פלסטינים". במחלקת המדינה האמריקנית הבהירו: "עמדתנו הברורה היא שהמעמד של ירושלים הוא נושא ליבה שחייב להיפתר במסגרת מו"מ בין הצדדים".
גם בבריטניה הביעו מורת רוח מהחלטת משרד הפנים. משרד החוץ הבריטי פרסם הודעה, לפיה "משרד החוץ היה ברור מאוד בנוגע לרצונו להגיע להסכם שבו ירושלים תהיה בירה משותפת. הרחבת ההתנחלויות על שטח כבוש במזרח ירושלים מקשה על השגת הסכם זה, כך גם ההחלטה לבנות בגילה היא שגויה ואנו מתנגדים לה".
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה אישרה מוקדם יותר את הרחבת
שכונת גילה ודרום ירושלים, והקמת 900 יחידות דיור חדשות בשכונה. "זה שארצות הברית מתנגדת או לא זה לא פקטור. אנו לא עוסקים בפוליטיקה הזו", אמר ל-ynet אחד מחברי הוועדה. "על פי המקובל כרגע השטח הזה הוא שטח ירושלמי וישראלי, לפיכך חל שם חוק התכנון והבנייה הישראלי והוועדה חייבת לדון בתוכנית".
הבוקר פורסם ב"ידיעות אחרונות" על המחלוקת החדשה, בעקבות דרישה שהעלה אמש השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, בפגישתו בלונדון עם שליחי ראש הממשלה. הוא דרש מהם לעצור את הבנייה בשכונה, שנמצאת מעבר לקו הירוק, אחרי שקיבל לדבריו מידע על האישור הצפוי.