שתף קטע נבחר

הכבוד הערבי על המאזניים: מצרים נגד אלג'יריה

מי תהיה הנבחרת הערבית היחידה במונדיאל בדרא"פ 2010? התשובה תינתן בתום העימות הגדול שיתקיים בסודן בין מצרים לאלג'יריה. האלימות לא פוסקת ויחסי שתי המדינות בהדרדרות. מלחמה שמקורה בכדורגל

הקרב על תהילת העם הערבי - אין דרך טובה יותר על מנת להגדיר את העימות אשר יתקיים מחר (ד', 19:25, שידור ישיר בספורט 2) בחרטום שבסודן, בין נבחרות מצרים ואלגי'ריה. שתי הנבחרות שסיימו עם מאזן זהה בבית 3 באזור האפריקני במוקדמות המונדיאל, ייפגשו למשחק הכרעה על מקום בדרום אפריקה 2010.

 

 

כזכור ניצחה מצרים את אלג'יריה 0:2 בשבת האחרונה בקהיר, תוצאה שהביאה למאזן של 13 נקודות והפרש שערים של 4:9 לשתי הנבחרות. זאת, לאחר ששחקני אלג'יריה הותקפו באבנים ובקבוקים עם הגעתם לקהיר, כאשר חלקם נפצעו בראשם.  

 

"השחקנים שלנו היו משותקים וחיוורים בעקבות מה שקרה", סיפר הקשר האלג'יראי חאלד למושי. "יש לנו משפחות ופיפ"א שלחה אותנו לשחק במצב כזה. אם הם מעדיפים לראות את מצרים מאשר אותנו במונדיאל, אז שיגידו לנו בפנים. עלינו עם שחקנים פצועים מההתקפה עלינו, לי יש שלושה תפרים בראש ואף אחד

לא שאל אותנו אם הרגשנו שלא בנוח. מה אתם חושבים שהיה קורה אם נבחרת מצרים היתה מותקפת ככה באלג'יריה? הם היו דורשים ניצחון טכני ובטח גם היו מקבלים את זה".

 

העימותים האלימים התחוללו גם בין אוהדים מצרים ואלג'יראים בשתי המדינות ובכלי התקשורת. האלג'יראים הקניטו את המצרים על כי "מכרו את הפלסטינים לישראל" והאקרים מאלג'יריה פרצו לאתר האינטרנט של ההתאחדות המצרית, שתלו בו מגן דוד וכתבו "אתם הבובות של הישראלים". בתגובה הבטיחו גולשים מצרים כי "אלג'יריה תיתקל ב-11 שהידים בסודן".

 

האלימות המשיכה בימים האחרונים ותימשך ככל הנראה עד שזכרונות המשחקים ידעכו. זאת, לאחר שנשיאי מצרים ואלג'יריה, חוסני מובארק ועבד אל עזיז בוטפליקה, דאגו לממן הטסת אוהדים לחרטום. 48 מטוסים יצאו מאלג'יריה ו-40 ממצרים, בנוסף ל-2000 אוהדים מצרים שיצאו לדרך באוטובוס.


אוהדת אלג'יראית מקדמת את פני נבחרתה (AFP)

 

אוהדי אלג'יריה סיפרו כיצד הוכו על ידי שוטרים מצרים בקהיר, כיצד הוכרחו אוהדות להתפשט לצורך בדיקות, כאשר בנוסף הם נרגמו באבנים על ידי אוהדים מצרים. מאידך, לאחר שפורסמו ידיעות כוזבות על הכאתו למוות של אוהד אלג'יראי בקהיר, התפרעו אוהדים אלג'יראים בארצם.

 

הם השליכו בקבוק תבערה ושרפו כליל חנות גדולה לטלפונים סלולארים בבעלות מצרית, פרצו למשרד תיירות מצרי והשחיתו גם אותו. תשעה אנשים נפצעו בהתקפה והנזק הוערך בעשרות מיליוני דולרים.

 

בעקבות התקרית האלימה זומן שגריר אלג'יריה במצרים, עבדול קאדר-הגר, לשיחה עם ראשי משרד החוץ המצרי, בה הביעו בפניו את דאגתם לנוכח הדרדרות המצב. ראשי הממשלות של שתי המדינות שוחחו אף הם, במטרה להחליט על צעדי הגנה על האזרחים המצרים באלג'יריה, שמצידה הכחישה דיווחים לפיהם בכוונתה לגרש משטחה עובדים מצרים. המתח באלג'יריה גואה גם לנוכח העובדה שמצרים היא המשקיעה הגדולה במדינה.


אוהדי מצרים פשטו על חרטום (רויטרס)

 

המחזות אינם חדשים כאשר מדובר במפגשים בין שתי הנבחרות. בעת שמצרים העפילה על חשבונה של אלג'יריה למונדיאל באיטליה 1990, תקפו השחקנים האלג'יראים את השופט ואחד מהם עקר בעזרת בקבוק שבור את עינו של רופא הנבחרת המצרית.

 

לחדאר בלומי, הכוכב הגדול של אלג'יריה באותה תקופה, נשפט שלא בפניו למאסר וטען כל השנים שהוא חף מפשע. רק השנה הוחלט במצרים לבטל את העונש, כאשר שתי המדינות החליטו על צעדים לצורך שיפור יחסים.

 

מהומות גם במארסיי

המהומות הפעם גלשו גם למארסיי שבצרפת, שם קיימת קהילה גדולה של אלג'יראים, אשר השתוללו וגרמו נזקים לרכוש מקומי. סירות הוטבעו, 500 שוטרים נקראו להשליט סדר ושמונה אנשים נעצרו.


המאבק הגיע גם לאירופה. להבות ברחובות מארסיי (AFP)

 

"כשאתם המצרים מגיעים אלינו אנחנו מקבלים אתכם בברכה, אבל אתם מקנאים בנו ובדגל שלנו", שאג בעצבנות אוהד אלג'יראי למצלמות. "הפסדנו בשבת, אבל לפחות נשארנו בחיים", אמר לטלוויזיה הצרפתית האוהד פאוזי בן עבדולה, שחזר ממצרים.

 

מלבד אלימות, המצרים עסוקים בימים האחרונים גם בחגיגות. קריאת העידוד "מסר" (מצרים), לאחר הקשה חמש פעמים על תוף, נשמעה ללא הרף בימים האחרונים, כאשר מיליוני אוהדים יצאו לחגוג ברחובות את הניצחון בשבת וחסמו את הכבישים.

 

כוכבי קולנוע וטלויזיה, דוגמת מחמוד יאסין (הכוכב הבולט של הקולנוע המצרי) קראו לעם מצרי "לתמוך בבנים שלנו". האזנה לשדרי הטלוויזיה המצרית, המתלהבים עד אין קץ בזמן המשחק, מהווה חוויה בפני עצמה, גם עבור מי שאינו שולט בשפה.


שוטרים סודנים שומרים על הסדר בעירם (AFP)

 

כוחות הביטחון בסודן הוכנו בעוד מועד להתמודד עם המהומות, אבל עד כה ללא הצלחה. עם הגעת הנבחרת המצרית לחרטום השליכו עליו אוהדים אלג'יראים אבנים ואתר האינטרנט המצרי 'קורה' (כדור בערבית) פירסם ציטוט 'מפי אישיות בכירה במצרים', לפיו "הלוואי שהמשחק הזה לא היה מתקיים בכלל".

 

הכנסת אלכוהול נאסרה ואיצטדיון 'אל מריק' צפוי להיות מלא עד אפס מקום, לאחר שהמשטרה הסודנית התירה כניסה ל-35 אלף איש בלבד (מתוך 41 אלף מקומות). התפוסה בבתי המלון בקרבת האיצטדיון מלאה, כאשר לא מעט אוהדים נותרו ללא מקום לינה ונאלצו להתגורר בקמפינג סמוך.

 

מאבק על ייצוג העולם הערבי

יש לציין שבמרכז העימות בין המצרים לאלג'יראים נמצאת הזכות לייצג את העולם הערבי במונדיאל הראשון שיתקיים על אדמת אפריקה. זאת, בעקבות הכישלון המוחלט של המדינות הערביות והאיסלאמיות במוקדמות.


אוהדים אלג'יראים. רוצים לייצג את העולם הערבי (AFP)

 

אם בעבר השתתפו לא מעט מדינות ערביות במונדיאלים, הפעם זה לא יקרה. אוסטרליה החזקה, שהחליטה לעזוב את אוקיאניה ולשחק באסיה, עלתה יחד עם יפן, צפון קוריאה ודרום קוריאה. לאחר שניו זילנד ניצחה בפלייאוף את בחריין 0:1 בשבת האחרונה, נותרה אסיה ללא נציגה ערבית או מוסלמית (ערב הסעודית ואיראן, הנחשבות לבכירות ביבשת, נכשלו) במונדיאל.

 

לעומת זאת באפריקה, העפילה בשבת ניגריה על חשבון טוניסיה, כאשר העולות מהבתים האחרים הן קמרון, גאנה וחוף השנהב. באירופה נכשלו הטורקים ובוסניה-הרצגובינה, שתתמודד הערב בגומלין בפלייאוף מול פורטוגל, עשויה להיות הנבחרת המוסלמית השניה בלבד, אם בכלל, בנוסף למצרים או אלג'יריה. בכל מקרה, על כתפי המנצחת בחרטום תוטל המשימה להציל את כבוד העולם הערבי בדרום אפריקה.

 

מאמן מצרים: "תקפנו בקהיר, עכשיו הטקטיקה תשתנה"

לרשות המאמן המצרי, חסן שחאטה, יעמדו הקשרים האחורים מוחמד שאוקי ממידלסברו האנגלית וחוסני עבד ראבו מאל אהלי שמאיחוד האמירויות, אשר החלימו מפציעות. לעומת זאת הבלם וואעל גומעה מאל אהלי (המצרית) מושעה. במקומו זומן עבדול זאהר אל סקווה בן ה-35.  


שחקני מצרים באימון בסודן (AFP)

 

"במשחק בשבת שמנו דגש על ההתקפה, כי היינו חייבים לנצח בהפרש של שני שערים", אמר שחאטה. "עכשיו נוכל להשתמש בטקטיקה אחרת, כי שתי הנבחרות מגיעות באותו מצב". הנשיא חוסני מובארק טילפן לסודן, ברך את השחקנים ואיחל להם הצלחה.

 

עמאד מוטאב, שעלה כמחליף בשבת וכבש את השער השני הגורלי לזכות ה'פרעונים' בזמן הפציעות, טען: "זה השער הכי חשוב והכי יוקרתי בחיי. כולם היו מדוכאים בדקות האחרונות, אבל לא אני. עכשיו אני בטוח שאנחנו יכולים לנצח אותם עוד הפעם ולהגשים את החלום שלנו".  


סאמיר זאווי האלג'יראי באימון בסודן (AP)

 

אלג'יריה תחסר את השוער לונס גוואווי והקשר למושי, המושעים בשל צבירת כרטיסים צהובים. מאמן "שועלי המדבר", רבאח סעדאן צפוי להציב בין הקורות את פאוזי שאוקי מקבוצת אס סטיף. הבלמים ענתר יחיה מבוכום הגרמנית ורפיק חלישה מנסיונל הפורטוגלית סובלים מפציעות ונמצאים בספק למשחק.

 

פיפ"א מינתה את השופט אדי מיילט מאיי סיישל לנהל את ההתמודדות. הוא ייעזר בקוון בן ארצו ג'ייסון דמו ובקמרוני אבריסט מנקואנדה.

 

הרכבים משוערים

מצרים: עיסאם אל חדהרי; האני סעיד, עבדול זאהר אל סקווה, אחמד סעיד, אחמד פתחי; סעיד מועאווד, אחמד חסן, מוחמד אבו טריקה, מוחמד ("חומוס") סולימאן; עמר זאקי, מוחמד זידאן.

 

אלג'יריה: פאוזי שאוקי; מאג'יד בוגרה, ענתר יחיה, עבד אל קאדר לאיפאווי, נאדיר בלחאדג'; יאזיד מנסורי, חסן יבדה, מוראד מגהני, קארים זיאני; רפיק סאיפי, עבד אל קאדר גזאל.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרטיס למשחק יש, מה עם כרטיס למונדיאל?
צילום: AFP
מומלצים