איראן מערימה עוד קשיים: לא נעביר אורניום לחו"ל
טיוטת ההסכם שגובשה עם המערב דורשת מאיראן להעביר את רוב האורניום המועשר שלה לרוסיה בתמורה לקבלת דלק גרעיני בעתיד. שר החוץ האיראני דחה זאת על הסף והציע לעשות את החילופים בו-זמנית - אך ורק בשטחי המדינה
איראן הצהירה היום (ד') כי אין בכוונתה לקבל את הצעת המערב להעברת רוב האורניום המועשר שברשותה לחו"ל בתמורה לדלק גרעיני בעתיד. השר מנושהר מותקי הציע במקום לעשות את החילוף בו-זמנית - בשטחי הרפובליקה האיסלאמית.
איראן מקיימת בימים אלה מגעים עם חמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון של האו"ם - ארצות הברית, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין - וגרמניה בניסיון להגיע לפשרה בנושא תוכנית הגרעין. בחודש שעבר דווח שטהרן השיבה לטיוטת ההסכם שגובשה בחסות הסוכנות לאנרגיה אטומית, לפיה 75 אחוזים מהאורניום של איראן יועשרו ברוסיה - ומסתמן שהיא תדחה את ההסכם בצורתו הנוכחית.
"ערכנו בדיקה טכנית וכלכלית", אמר שר החוץ האיראני לסוכנות הידיעות איסנ"א. "כמעט שאין לנו ספק שלא נעביר את האורניום המועשר בדרגה 3.5 אחוזים לשטחי מדינה זרה. פירושו של דבר שאנו מוכנים לשקול חילופים סימולטניים בתוך איראן".
על פי ההסכם שהתגבש בשיחות וינה, תוציא איראן לרוסיה כ-1,200 ק"ג אורניום מועשר, מתוך כ-1,500 ק"ג שברשותה, לתהליך העשרה עד לרמה של 20 אחוזים לערך. זוהי רמת ההעשרה הנדרשת כדי להפוך את האורניום למוטות דלק גרעיניים שיפעילו כור לייצור איזוטופים גרעיניים ליד טהרן. בדרך זו תיאלץ איראן לוותר על רוב האורניום המועשר שעלול לשמש אותה לייצור פצצה גרעינית.
העיתון הלונדוני "טיימס" דיווח אתמול כי איראן והסוכנות לאנרגיה אטומית ניהלו משא-ומתן חשאי, שבמסגרתו הועלתה הצעה כי אם יוסרו העיצומים על טהרן והאיראנים יוכלו לשמור על עיקר פרויקט הגרעין שלהם - תסכים איראן
לשתף פעולה עם פקחי האו"ם על פי הדיווח, ראש הסוכנות, מוחמד אל-בראדעי, גיבש את טיוטת ההסכם ובה 13 נקודות בחודש ספטמבר, כדי לנסות ולשבור את הקיפאון במגעים בין איראן לבין המעצמות לפני סיום כהונתו בסוף נובמבר.
לפי ההסכם שגובש, לא רק שאיראן לא תשהה את פעילות העשרת האורניום בשני מתקניה בנתנז ובקום, אלא תוכל להרחיבם. זאת, תחת פיקוח הדוק יותר של סבא"א, שתקים מאגר בינלאומי לדלק גרעיני, שיפעל באיראן ומחוצה לה, ויפקח על כמות האורניום המועשר. לפי סעיף 10 במסמך, אם איראן תסכים להסדר, שאר החתומים עליו ידווחו עליה למועצת הביטחון בחיוב, וידאגו להסרת העיצומים מעליה. "כצעד ראשון, הסנקציות על תנועתם של מהנדסים ומדענים איראנים יוסרו מיידית, כמו גם העיצומים הקשורים לאספקת חלקי חילוף למטוסים ולפעילויות חיוניות אחרות", נקבע בטיוטה.