שתף קטע נבחר

סוף עונת הענבים: טיול בעקבות הבוז'ולה

חביות היין שנחתמו אך לפני שבועות ספורים עם תום הבציר, נפתחות כעת ומהן נמזג יין צעיר ותוסס. החגיגות הרשמיות נערכות בצרפת, ואתם מוזמנים לגליל, ליהנות מהגרסא הישראלית לחגיגות הבוז'ולה. השלכת והנוף המרהיב כבר שם

ארץ הגליל נמצאת עכשיו בעיצומו של סתיו צבעוני ומרהיב. גשמי אוקטובר וראשית נובמבר ניקו את אבק הקיץ, ופלומת עשב ירקרקה מכסה את העמק וההר, החצבים סיימו לפרוח ופינו את מקומם לסתווניות היורה ולחלמונית הגדולה, והאזור כולו נצבע בצבעי שלכת כתומה-אדמדמה של עצי הדולב באזור מקורות המים וכרמי היין בהר.

 

האקשן שאפיין את כרמי היין בעונת הבציר עבר לכרמי הזית, שם מסיימים למסוק את הזיתים, וליקבים, בהם בשקט-בשקט מתחיל לתסוס היין בחביות ולהשתבח מיום ליום. הלילה (ה'), 19/11, בחצות, ייפתחו בקבוקי היין הראשונים של יינות צעירים שרק לפני מספר שבועות עוד היו ענבים.

 

פתיחת היינות הללו מלווה בחגיגות המציינות את סוף עונת הבציר ונקראות חגיגות הבוז'ולה. למרות שיינות בוז'ולה-נובו ניתן למצוא רק בצרפת, בחבל בוז'ולה (בדומה לשמפניה זהו שם מותג בלעדי ואסור לקרוא בשם זה ליינות שלא יוצרו בחבל בוז'ולה), גם בארץ מייצרים היקבים יינות צעירים מענבי גמה–נובו, ואיתם יחגגו השבוע ברחבי הארץ בכלל ובגליל ובגולן בפרט.


שלכת גלילית במלא תפארתה ויפעתה (צילום: חימק'ה הוד)

 

קח בקבוק, קח כוסית, בוא איתי אל הגליל

המסלול שלנו בעקבות צבעי וטעמי הסתיו בארץ הגליל מתחיל בצומת חנניה על כביש 85. שם נפנה לכביש 866 (לכיוון הר מירון) ונתחיל לטפס במעלה הכביש.

 

את הטעימה הראשונה של יין גלילי נעשה ביקב נחל עמוד, יקב בוטיק במושב כפר שמאי שהוא הגשמת החלום של אבי וערן אבו, אב ובן. היקב מייצר כ-10 אלף בקבוקים בשנה והוא שומר על כשרות בהשגחת בד"צ. אזור כפר שמאי, השוכן מעל נחל עמוד, הוא אזור אידאלי לגידול ענבי יין והכרמים הראשונים במקום נטעו ב-1995. ב-1998 התחיל אבי לייצר יין, בהתחלה לצריכה משפחתית ועם ההצלחה נרכש ציוד חדיש, נלמדו שיטות ייצור חדשות ומרתף הבית הפך ליקב בוטיק. במרתף ניתן לראות יינות מתיישנים בחביות עץ אלון ובמכלי זכוכית. יין הקברנה סוביניון המיוצר ביקב אינו מסונן – מה שמקנה לו ארומה, איכות וטעם מיוחד. בנוסף, כפר שמאי נטוע בלב כרמי זית ומשפחת אבו מייצרת גם שמן זית איכותי מהכרמים המשפחתיים.

 

  • יקב נחל עמוד, 04-6989825


בוסתנים ומעיינות. נחל עמוד (צילום: לייזר ברגמן, רשות שמורות הטבע) 

 

אל הנחל

הכרמים של משפחת אבו נטועים ממש על הדרך המובילה לשמורת נחל עמוד (כ-1.5 ק"מ אחרי כפר שמאי) ואחרי שטעמנו טעימה ראשונה של יין גלילי זה הזמן ליהנות מטעימה של שלכת גלילית בצבעי כתום–זהב. שמורת נחל עמוד היא ה-מקום לטעימה כזו בשל עצי הדולב אדירי המימדים הנטועים על מימי הנחל שמשירים כעת את עליהם.

 

המסלול המעגלי האורך כשלוש שעות עובר בינות בוסתני עצי פרי המושקים בדרכים מסורתיות, מתקני חקלאות קדומים (טחנות קמח, מבנה לעיבוד צמר באמצעות המים הקרים ששימש את אנשי צפת) ומעיינות.

 

  • שעות כניסה: 08:00-14:00, במקום תחנת מידע, 04-6999984

 

לאחר הטיול נחזור לכביש 866 ונמשיך לטפס לכיוון צומת מירון. זה הזמן לסטייה מהמסלול. בצומת מירון נפנה שמאלה וניסע לכיוון סאסא, נמשיך עם הכביש ונעלה לשמורת הטבע הר מירון, למסלול שביל הפסגה

 

הר מירון מתנשא לגובה 1,208 מטר מעל פני הים ופסגתו היא הגבוהה ביותר בגליל. שמורת הטבע בהר מירון היא מהגדולות בגליל. המסלול שלנו, שביל הפסגה, מקיף את פסגת ההר ומאפשר תצפיות מרהיבות עין לעבר מרחבי הגליל העליון, הגולן ודרום לבנון. המסלול מסומן ומשולט כולו ולאורכו תצפיות עם לוחות תצפית מסודרים (שימו לב בתצפית הצפונית לאזור דלתון ויראון – לשם יוביל אותנו המסלול בהמשך).


רכס המירון (צילום: באדיבות החברה להגנת הטבע)

 

הדרך עוברת בתוך חורש ים תיכוני ובעונה זו של השנה פורחים בהר שני מבשרי סתיו מיוחדים: סתווניות והחלמונית הגדולה שכשמה כן היא: בצבע החלמון. הפריחה היא עד סוף חודש נובמבר. המסלול אורך כשעה וחצי והוא בדרגת קושי קלה.  

 

גבינות ויין

לאחר שהיינו כמעט בפסגת העולם נחזור בדרך שבה באנו עם הרכב לצומת מירון ונפנה בה שמאלה לכיוון צפת. בצומת הבא, צומת עין זיתים, נפנה שמאלה לכביש 886. הדרך עוברת בתוך יער בירייה (שווה לעצור לאתנחתא ביער) ואנו ממשיכים לכיוון דלתון, ליתר דיוק לפארק התעשייה דלתון, שמשלב ישן וחדש - מפעלי היי-טק נוצצים ולצידם יקב, המשמש תחנה נוספת בדרך היין הגלילית. 

 

הטעימה הבאה שלנו היא שילוב מנצח של גבינות ויין במרכז המבקרים החדש של יקב וחלב אדיר. המרכז הזה הוא פרי יצירתן של שתי משפחות ממושב כרם בן זמרה הסמוך: משפחות רוזנברג ואשכנזי, מהוותיקות במושב, אשר בניהם ממשיכים את דרכן. 

 

ב-1981 החלו המשפחות לגדל עדר עיזים שמונה היום כ-2,000 חולבות והוא אחד מהעדרים הגדולים בארץ לחלב עיזים. מחלבת אדיר שהוקמה ב-1995 היא

 המחלבה הגדולה בארץ לייצור גבינות מחלב עיזים. במקום תוכלו למצוא גבינות רכות, גבינות חצי קשות, יוגורט, לבנה בשמן זית, חמאת עיזים וגלידת יוגורט מעולה מחלב עיזים. לפני מספר שנים החל אבי רוזנברג לייצר יין מכרמי היין המשפחתיים הנפרשים לכל מלוא העין. יקב אדיר מתמחה ביינות אדומים: אל תפספסו את הקברנה סוביניון, המרלו ואת היהלום שבכתר - יין הפלטו.

 

מרכז המבקרים בנוי משני חלקים : חציו האחד מוקדש ליינות וחציו השני לחלב העיזים ומוצריו וניתן ליהנות משני העולמות. כמו כן נמכרים במקום שמן זית מכרמי הזיתים המשפחתיים ופירות שונים ממטעי המשפחה. ניתן להזמין במקום ארוחת טעימות המשלבת גבינות ויין. מרכז המבקרים ערוך לתת שירות למטיילים הממשיכים בטיול והם מספקים שקיות תרמיות עם קרח, והרי  לכם בסיס להצטיידות לקראת פיקניק של גבינות ויין בהמשך הדרך.

 

  • מרכז מבקרים : 04-6991039, אבי - 052-6665110 סגור בשבת

 

ברוכים הבאים ליער ת"ק הפרסאות

לאחר הביקור בפארק התעשייה בדלתון נמשיך עם הכביש, נעבור את הישוב כרם בן זמרה ונמשיך לכיוון הישוב ריחאנייה. ממש לפניו נפנה שמאלה בכביש 8967 ונרד עם הכביש עד הצומת המחבר לכביש 899 (המקביל לכביש הצפון הישן ) ובה נפנה ימינה. נמשיך עם הכביש העובר בתוך נופי יער ברעם עד קיבוץ יראון.

 

האגם החי ביראון הוא גן עדן אמיתי, לילדים ולמבוגרים כאחד. במקום נמצאת אחת מפינות החי המטופחות והנקיות בארץ. ליבו של המקום הוא האגם. במהלך הקיץ ירד גובה המים באגם עד כדי כך שלאחר סוכות נוצר קושי לשוט באגם בשל רדידות המים. בהחלטה אמיצה ולאחר 30 שנים שבהן האגם לא טופל הוחלט לשאוב את שארית המים ולנקות את הבוץ והלכלוך שהצטברו בקרקעית וכעת נותר להמתין לגשמי החורף שימלאו את האגם מחדש.

 

בואדי יראון הסמוך מתקיימים טיולים ליער של פו הדב - מסלול מעגלי האורך כשעתיים ותוך כדי סיפור מציצים הילדים אל בתיהם של דרי היער (שבמקרה אינם במקום...): מאורתו של ארנב, ביתם של קנגה ורו, ביתו של פו, ובהמשך מחפשים דבש, מגיעים למאורה של חזרזיר ומסיימים בעץ המשאלות המיוחד.

 

  • אגם חי, פתוח כל יום בשעות 10:00 – 16:00, בשישי עד 14:00. טלפון : 04-6868304

 

שירה ויין ביראון

נקנח את הטיול שלנו באחד היקבים הגדולים בגליל, יקב הרי גליל ביראון שהוא פרי שיתוף פעולה בין יקבי רמת הגולן לקיבוץ יראון. בשנות ה-80 הבינו ביקבי רמת הגולן כי הפוטנציאל לגידול ענבים בגליל העליון הוא רב בשל הטופוגרפיה, איכות הקרקע והאקלים ההופכים את האזור לבית גידול אידאלי לכרמי יין. במהלך שנות ה-90 הם הרחיבו את נטיעות הכרמים בעמק קדש וב-1997 ניטע הכרם הראשון בקיבוץ יראון. בשנת 2000 הוקם יקב הרי גליל. ליקב 5 כרמים - כולם בגליל העליון, והם מאפשרים מגוון רב של שילובים. 90% מהגפנים הם זנים אדומים.

 

מבנה היקב המיוחד משלב בנייה מעץ וממתכת (רמז לחביות האלון ולמיכלי הנירוסטה ) וביקור במקום משלב תצפיות אל נוף הכרמים מחד ואל אולמות היצור השונים מאידך, תוך ליווי שלבי הכנת היין.


מרכז המבקרים ביקב הרי גליל (צילום: עמית גרון)

 

בימים אלו, בנוסף לסיור הרגיל, חונכים ביקב סיור חדש של שירה ויין. הסיור מתחיל בטיול בכרמים בין הגפנים תוך עצירה בנקודות נוף וסיפורי יין המשולבים בשירה. הסיור כולל הליכה קצרה (עד קילומטר אחד) ובמהלכה תחנות סיפור ושיר על כרמים, יין והאזור. בהמשך נכנסים ליקב ומקנחים כמובן בטעימות יין. את הסיור מוביל עופר גביש, מוסיקאי ומנחה שירה וחוקר זמר עברי. הסיור מיועד לקבוצות מאורגנות בלבד ואורכו 2.5-3.5 שעות.

 

  • יקב הרי גליל. פתוח בימים א'-ה' 9:00-17:00, בימי שישי עד 14:00, טלפון : 04-6868748  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חביות יין ביקב הרי גליל
אולם הייצור ביקב הרי גליל
צילום: יקב הרי גליל
מומלצים