עיריית טהרן לתושבים: "בואו לצחוק"
במועצת העיר טהרן מנסים להתמודד עם אווירת הנכאים שנחה על התושבים, מאז הדיכוי האלים וגל המעצרים שליווה את הבחירות לנשיאות לפני כחמישה חודשים. מה עושים? פותחים סדנאות צחוק לתושבים - דבר שאסור על-פי החוק האיסלאמי
חמישה חודשים אחרי הדיכוי האלים של מחאת האופוזיציה הרפורמיסטית בעקבות הבחירות לנשיאות איראן, מצאה מועצת העיר טהרן דרך משלה לעודד את רוחם של התושבים: הקמת מועדוני צחוק. זאת, בניגוד לחוק הקיים במדינה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 בו נאסר צחוק בפומבי.
העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח היום (יום ו') כי בסדנאות הצחוק הקבוצתיות ייקראו המשתתפים לפרוק את המתח של החיים האורבניים בעיר של 12 מיליון תושבים, הסובלת מזיהום אוויר חמור. העיתון האיראני "טהרן אמרוז", שדיווח על הסדנאות לראשונה, נכתב כי הן נועדו "לאנשים שאיבדו את היכולת לצחוק".
עם זאת, לא בטוח ששלטון האייתוללות יקבל את פתיחת המועדונים ברוח משועשעת כל כך. בהשראת האמרה של מנהיג המהפכה האיסלאמית האייתוללה חומייני, לפיה "אין שום דבר משעשע באיסלאם", נאסר הצחוק בפומבי באופן רשמי במדינה.
גם בשנה שעברה נעשה באיראן ניסיון לפתוח סדנאות צחוק, אולם זה לא צלח וכ-6,000 איש שנרשמו אליהן נאלצו להמשיך ולצחוק בבית. הסיבה אגב לביטול הסדנאות אז היו חודשיים של אבל בלוח השנה המוסלמי.
סדנאות הצחוק של מועצת העיר טהרן קוראות תיגר על טאבו נוסף ברפובליקה האיסלאמית - הן פתוחות גם לנשים. באופן מסורתי, אין זה מנומס באיראן שנשים יצחקו בקולניות. זאת גם הסיבה שעד לאחרונה הצטלמו כלות איראניות בפנים עגמומיות לאלבום החתונה שלהן.
מועדוני הצחוק החדשים נפתחו במרכזי תרבות שנועדו בדרך כלל לקונצרטים, מפגשים אקדמיים וקריאת שירה. מועצת העיר מקווה להגיע באמצעות הסדנאות גם לקבוצות של גמלאים, חולים ואפילו אסירים. המפגשים מבוססים על שיטות שפיתח המטפל מג'יד פזשקי, שפיתח טכניקת צחוק משיטה הודית, המבוססת על העיקרון שלצחוק יש השפעה פיזית ופסיכולוגית על האדם.
המפגשים אולי יקלו במעט על אווירת הנכאים שהותירו הבחירות, בהן נבחר מחמוד אחמדינג'אד לכהונה שנייה כנשיא. כזכור במהומות האלימות שפרצו ברחבי איראן נהרגו כ-70 בני אדם ואלפי פעילי אופוזיציה נעצרו. לפחות חמישה מהמעורבים בהפגנות נשפטו והוצאו להורג.
אחמדינג'אד. מחייך, לא צוחק
צילום: AFP
ההפגנות בטהרן
צילום: AFP
מומלצים