אזרבייג'ן וארמניה: "שיחות אחרונות לפני מתקפה"
מנהיגי המדינות ינסו להגיע לפתרון שימנע את החרפת המתיחות בחבל נגורנו-קרבאך, אך הנשיא האזרי כבר מאיים: "אם השיחות ייכשלו - נשתמש בכוח צבאי"
נשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב, אמר אתמול כי השיחות עם ארמניה על עתידו של חבל נגורנו-קרבאך הן "מכריעות", והבהיר כי ארצו שומרת לעצמה את הזכות להשתמש בכוח צבאי אם המשא ומתן לא יישא פרי. השיחות בין הצדדים יחלו היום (א') במינכן שבגרמניה, ואלייב הבהיר כי אם ייכשלו, "האופציה הצבאית תהיה האופציה היחידה".
כתב ה-BBC בחבל אמר כי תוקפנותו של הנשיא נובעות מחשיבות הצלחת השיחות. זו הפגישה הראשונה בין נציגי המדינות מאז הסכם הנורמליזציה שנחתם בין טורקיה לארמניה בחודש שעבר, הסכם שהותיר את אזרבייג'ן מבודדת.
חבל נגורנו-קרבאך הוא מובלעת בלב אזרבייג'ן שנכבשה על-ידי ארמניה במהלך המלחמה בין השתיים בראשית העשור הקודם, ונותרה מאז בשליטת כוחות פרו-ארמניים. למרות הפסקת אש בת 15 שנה, תקריות ירי עדיין מתחוללות באזור, ואזרבייג'ן דורשת כי במסגרת כל הסדר בין הצדדים - יושב החבל לריבונות אזרית.
סוגיית נגורנו-קרבאך היא אחד "המוקשים" המאיימים על יישום ההסכם שנחתם לאחרונה בין טורקיה לארמניה. ההסכם מתייחס לסוגיית השואה הארמנית רק במרומז וקורא להקמת ועדה בלתי תלויה שתבחן את "המימד ההיסטורי של שנים העמים".
הוא צפוי להוריד לחץ גדול מעל כתפיה של טורקיה במאמציה להתקבל לאיחוד האירופי, ואילו ארמניה תיחלץ מהבידוד המדיני בו היא שרויה מאז התפרקות בריה"מ.
בחודש שעבר ביקר משרד החוץ האזרי את ההסכם, וטען כי הוא "מטיל עננה על היחסים הקרובים מאוד בין טורקיה לאזרבייג'ן". האזרים סבורים כי אסור היה לטורקיה לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם ארמניה לפני יישוב הסכסוך בחבל הבדלני.