שתף קטע נבחר

 

3 שנים ל"פיגוע הגרעיני הראשון": פוטין מטייח?

הרעלתו של הסוכן הרוסי אלכסנדר ליטוויננקו ב-2006 כונתה "הפיגוע הגרעיני הראשון". שלוש שנים חלפו ומאז הפך החשוד המרכזי לפוליטיקאי מצליח ברוסיה והיחסים בין בריטניה לקרמלין עדיין מקרטעים. אלמנתו של הסוכן: "המנגנון הרוסי רקוב"

שלוש שנים חלפו מאז האירוע שזכה לימים לכינוי "הפיגוע הגרעיני הראשון" - רצח הקצין ה-FBS (סוכנות הביון הרוסית)לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו. החקירה המסועפת נמשכה תקופה ארוכה, עוררה האשמות קשות בין לונדון למוסקבה ודירדרה את היחסים ביניהן לשפל חסר תקדים. אולם השורה התחתונה נותרה בעינה: הרוצחים חופשיים והנסיבות כנראה לא יתבררו לעולם.  

 

ליטוויננקו מת כמה ימים אחרי שהורעל בפולוניום-210, חומר רדיואקטיבי שהוחדר לכוס התה שלו בעת שנפגש במלון בלונדון עם סוכן הקג"ב לשעבר אנדרי לוגובוי, ושותפו לעסקים דמיטרי קובטון. הוא היה בן 44 במותו. על ערש דווי, האשים ליטוויננקו את נשיא רוסיה דאז, ולדימיר פוטין, באחריות להרעלתו.

 

סביב נסיבות מותו של ליטוויננקו נפוצו שמועות רבות, אך חקירת הבולשת הבריטית "סקוטלנד יארד" העלתה כי העקבות מובילות ללוגובוי ולממשל הרוסי. בריטניה דרשה את הסגרתו של לוגובוי אך נענתה בשלילה בטענה שהסגרת אזרחים אינה חוקית ברוסיה. הדבר גרר מתיחות גדולה ביחסי שתי המדינות ואף לגירוש דיפלומטים הדדי.

 

במקביל, נפתחה חקירה בגרמניה נגד קובטון לאחר שבדירת גרושתו בהמבורג, שם שהה לפני יציאתו ללונדון, נמצאו שרידי פולוניום-210. ואולם, התיק נגד קובטון נסגר בתחילת החודש. ה-BBC דיווח כי החלטת הפרקליטות הגרמנית נבעה מחוסר יכולתה להוכיח שקובטון הוא זה שאחראי להבאת שרידי הפלוטוניום.

 

"פוטין - אסיר של סודות"

בספר שכתבה רעייתו של ליטוויננקו, מרינה, ושחלקים ממנו פורסמו אמש (יום א') בעיתון הלונדוני "טיימס", מאשימה אשתו של המרגל המורעל את לוגובוי ופוטין במזימה לרצוח את בעלה. לדבריה, בלשי הסקוטלנד יארד פיצחו את הפרשה אולם אינם יכולים להניח אזיקים על ידיהם של מי מהמעורבים.


ליטוויננקו לפני ואחרי ההרעלה (צילום ארכיון: AP)  

 

"יש שני חשודים ברצח: האחד הוא אנדרי לוגובוי - שבריטניה ביקשה את הסגרתו אך נדחתה על-ידי רוסיה. ברגע שהוא יניח את כף רגלו מחוץ לרוסיה, הוא ייעצר הודות לצו מעצר בינלאומי. השני הוא ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, שאותו האשים סאשה (אלכסנדר) בהריגתו כשהיה על ערש דווי. פוטין הוא אסיר של סודות. הוא לא יוכל לוותר על שליטה ברוסיה בלי להסתכן בכך שיורשו, מסיבותיו שלו, יחליט לחקור את רצח ליטוויננקו".

 

מרינה ליטוויננקו מתחה בדבריה גם ביקורת קשה על התנהלות רוסיה מאז המקרה. "כמדינה, היא הסתבכה ברצח בכך שנתנה גיבוי לשני החשודים. הטיוח הרוסי סביב הפרשה הוא כשלעצמו פשע. בביקורו האחרון של שר החוץ הבריטי מיליבנד במוסקבה הוא הציע לשים את הרצח בצד לטובת טיפול משותף בנושאים בוערים כמו ההתחממות הגלובלית ופירוק הנשק הגרעיני.

 

"אבל לרוסיה לא איכפת מנשק גרעיני או מהקטבים הנמסים. הם רוצים שההאשמות נגד לוגובי יזנחו. בכל הנוגע לפוטין, מותו של ליטוויננקו יהדהד באוזניו כל ימי חייו. זה יקרה בגלל אמת אחת פשוטה: אומה אינה יכולה להישאר בריאה כשמשהו רקוב בלב המנגנון הפוליטי שלה", אמרה האלמנה.

 

החיים יותר נוחים בדומא

אנדריי לוגובוי בינתיים שב לחיים פוליטיים ענפים. כשנה לאחר הרצח, הוא נבחר לבית התחתון של הפרלמנט הרוסי כמספר 2 ברשימת מפלגת ימין קיצוני, הנחשבת לבעלת קשרים עמוקים עם פוטין. בחירתו העניקה לו חסינות מפני תביעות משפטיות. בתחילת 2009 דווח כי לוגובוי מעומד לראשות העיר סוצ'י, בה תיערך אולימפיאדת החורף ב-2014, אך זה הכחיש את הדיווח כעבור כמה ימים.

 

בכל הנוגע לפרשת ליטוויננקו, ממשיך לוגובוי להכחיש נמרצות את ההאשמות נגדו. בראיון ל"טיימס" בתחילת החודש הוא האשים את בריטניה ברדיפתו ובניסיון לטייח את מעורבות שירותי הביון שלה ברצח. לטענת לוגובוי, ליטוויננקו ניסה לגייסו ל-MI-6 כשנפגש עמו במלון בלונדון.

 

"המסר שלי לבריטניה הוא שעליה להכיר בעובדה שליטוויננקו היה חלק מהמנגנוני הביון שלה. כל היתר הם פשוט שקרים", אמר לוגובוי בראיון. לדבריו, הוא אף הציע למשטרת בריטניה להגיע ללונדון יחד עם קובטון על-מנת לענות על שאלותיה. "הם סירבו כי הם מפחדים מהשאלות שאשאל אותם", אמר.

 

מברזובסקי לפוליטקובסקיה

פרשת ליטוויננקו מצטרפת לשורת חיסולים וניסיונות חיסול שטרם פוענחו, שהחשוד המרכזי בהזמנתם הוא הקרמלין בתקופת פוטין. נוסף על ליטוויננקו ניתן למנות את רצח העיתונאית אנה פוליטקובסקיה - מבקרת חריפה של פוטין, רצח נטליה אסטמירובה - שחקרה מקרי רצח, עינויים וחטיפות שביצעו מיליציות רוסיות בחסות הממשלה בצ'צ'ניה, חיסול העיתונאית אנסטסיה בבורובה ועו"ד סטניסלב מרקלוב - מסמלי המאבק למען זכויות הצ'צ'נים.

 

ניסיון חיסול אחר, שסוכל ברגע האחרון, כוון ביולי 2007 נגד האוליגרך הגולה בוריס ברזובסקי, אליו היה ליטוויננקו מקורב. זה אותו ליטוויננקו שב-1998 האשים את מפעיליו ב-FSB במתן הוראה להתנקש בטייקון, אחד מיריביו הגדולים של פוטין, כחלק ממסעו לכבוש את הקרמלין.

 

ברזובסקי הוא זה שהכיר בין ליטוויננקו לפוטין ב-1998 - אז עדיין בימים שלפני כהונתו כנשיא. ליטוויננקו תיאר באוזני פוטין את השחיתות ב-FSB, אולם זה - לדבריו - לא הביע עניין בגילויים. ליטוויננקו פרסם את האשמותיו בפומבי ונעצר בנובמבר 1999. הוא הועמד למשפט, זוכה, נעצר שוב וזוכה בשנית בשנת 2000.

 

כשהועמד למשפט בשלישית, כשפוטין כבר מאייש את לשכת הנשיא, נמלט ליטוויננקו לבריטניה יחד עם מרינה וזכה למקלט מדיני. הוא כתב שני ספרים, בהם האשים את שירותי הביון של רוסיה בביצוע פעולות חבלניות כדי לסייע לפוטין לעלות לשלטון, והאשים את האחרון בהוראה לרצוח את פוליטקובסקיה. ב-23 בנובמבר 2006 הורעל ליטוויננקו למוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוגובוי. מכחיש הכל
צילום: איי אף פי
הרצח ירדוף אותו? פוטין
צילום: AP
צילום: איי פי
מרינה ליטוויננקו
צילום: איי פי
מומלצים