שתף קטע נבחר

רופאים אבחנו מום בעובר בריא - האישה בצעה הפלה

רופאים משלושה בתי חולים שונים אבחנו פגם בעובר והאישה עברה הפלה יזומה. בדיקה נרחבת שבוצעה לאחר ההפלה הראתה - העובר היה למעשה בריא. עכשיו תובעים ההורים את שערי צדק, איכילוב ושיבא

טעות קריטית באבחון הובילה להפלה מיותרת: כך טוענים בני זוג מהישוב צורן, שתובעים ארבעה מיליון שקלים מבתי החולים שערי צדק, איכילוב ושיבא, בטענה כי בעקבות אבחון חלקי בבדיקת מי שפיר והמלצה של יועצים גנטיים להפסיק את ההיריון, החליטו לעבור הפלה. אילו נעשתה הבדיקה באופן תקין, הם טוענים בכתב התביעה, היה מתברר כי העובר בריא. בני הזוג הגישו את התביעה באמצעות עורך הדין גיל ברקאי בבית משפט המחוזי בפתח תקווה, כנגד בתי החולים שערי צדק ואיכילוב שביצעו את האבחון השגוי על פי כתב התביעה, וכנגד בית החולים שיבא שם בוצעה ההפלה.

 

"העובר ייוולד לא תקין"

תחילת הפרשה בסדרת בדיקות שעברה התובעת במהלך ההיריון, שבמסגרתן ביצעה גם בדיקת שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת. בשתי הבדיקות לא נמצאו ממצאים חריגים. כעבור כשבועיים, בבדיקת דם, נמצא סיכון קטן לתסמונת דאון, ולפיכך ולאחר ייעוץ גנטי, בוצע גם דיקור מי שפיר.

 

מי השפיר הועברו לבדיקה ביחידה לאבחון גנטי בבית החולים איכילוב. תוצאות הבדיקה הצביעו על ממצא גנטי לא תקין (קריוטיפ לא מאוזן). כבר למחרת היום פנו בני הזוג לייעוץ גנטי בבית החולים שערי צדק. היועצת הגנטית הסבירה כי מדובר בחוסר איזון כרומוזומלי המוביל לפיגור שכלי, ובחלק מהמקרים גם למומים נוספים וסימנים גופניים חריגים. לטעת כתב התביעה, אותה יועצת הוסיפה כי היא ממליצה לבני הזוג לבצע הפלה.

 

ההורים פנו לייעוץ בבית החולים שיבא, שם עיינו במסמכי התוצאות מבית החולים איכילוב ובהמלצות מבית החולים שערי צדק. לפי כתב התביעה, היועצת בשיבא כתבה: "עברתי על המסמכים... דיברתי עם היועצת הגנטית משערי צדק. מדובר בעובר עם מבנה כורמוזומי לא מאוזן ולכן ייוולד לא תקין".

 

בני הזוג פנו לוועדה להפסקת הריון שאישרה את הפסקת ההיריון. בחלוף מספר חודשים ולאחר שהתאוששה האישה מהפסקת ההיריון, פנו בני הזוג, בהתאם לייעוץ גנטי שניתן להם, לבירור נוסף מתוך רצון להיכנס שוב להריון. הפעם פנו לבית החולים בילינסון, שם נמצא בבדיקות כי לאישה יש אותו מבנה גנטי כמו שהיה לעובר שהופל, וממצא זה לא גורם לכל בעיה אצל העובר.

 

"כאב, סבל ועגמת נפש"

לטענת בני הזוג, היועצים הגנטיים מבתי החולים שערי צדק, איכילוב ושיבא לא השלימו את הבירור, לא הזמינו אותם לבדיקה גנטית סופית, העסיקו צוות ייעוץ גנטי לא מיומן ולא ביררו אם בוצעו הבדיקות לפני שאושרה הפסקת ההיריון.

 

לפי כתב התביעה, מומחית לגנטיקה רפואית שעיינה במסמכים הרלוונטיים, קבעה כי עקרונות ייעוץ הגנטיקה והאתיקה קובעים שיש לקבל ולמסור לזוג הורים את כל המידע הרלוונטי כדי לאפשר להם לקבל החלטות מבוססות בנוגע להמשך ההיריון ולגבי הריון אפשרי בעתיד. במקרה הנוכחי, קבעה המומחית, אין עדות שבוצעו בדיקות נוספות לצורך דיוק באבחנה.  זוג ההורים לא הוזמנו לבדיקת קריוטיפ (מיפוי כרומוזומלי) -  פרקטיקה ראויה לאחר ממצא חריג, שיש לעשותה לפני מסירת התשובה הסופית.

 

בני הזוג, כאמור, תבעו את בתי החולים בסכום של ארבעה מיליון שקלים בגין כאב, סבל ועגמת הנפש שנגרמו להם כתוצאה מהעובדה שהתובעת נאלצה לבצע הפלה לעובר שהיה בריא לחלוטין, ואילולא האירועים היה היום הפעוט בן או בת 3.

 

מבית החולים שערי צדק נמסר בתגובה: "נלמד את התביעה ונגיב בבית המשפט". מבית החולים שיבא נמסר כי "פרטי המקרה אינם ידועים לנו. טרם קיבלנו לידינו את כתב התביעה, נלמד את הנושא ונגיב במוסדות המקובלים". מבית החולים איכילוב נמסר כי טרם התקבל אצלם כתב התביעה, ולכן אין ביכולתם להגיב בפירוט והוסיפו: "מהחומר המצוי בידינו - אין בסיס לתביעה מול המרכז הרפואי ת"א".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הבדיקה לא היתה תקינה". אילוסטרציה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים