הבנק לפיתוח תעשייה יימכר לצביקה בארינבוים
זאת, תמורת 572 מיליון שקל. גבר על מזרחי-טפחות ובנק ירושלים במכרז להפרטת הבנק. בארינבוים ל"כלכליסט": "כבר שנתיים אנחנו בודקים עסקאות וזו העסקה שהכי מתאימה לנו"
צביקה בארינבוים הוא הזוכה במכרז להפרטת הבנק לפיתוח תעשייה – כך נמסר היום מרשות החברות הממשלתיות. על פי העסקה, תרכוש חברת בי. ג'י. איי השקעות בבעלותו של בארינבוים 100% מהון המניות של הבנק בתמורה ל-572 מיליון שקל.
ביצוע העסקה כפוף לקבלת אישורים רגולטוריים הנדרשים על פי דין וכן להשגת הסדר, לשביעות רצון בי. ג'י. איי, בעניין תשלומים הקשורים למניות הבנק המוחזקות על-ידי תושבי ארה"ב.
בארינבוים מקבל למעשה חברה עם מזומנים בהיקף של כ-300 מיליון שקל. תיק הלוואות של מיליארד שקל, מתוכו 400 מיליון נושא הכנסה שוטפת מריבית. 600 מיליון שקל הלוואות בעייתיות שאותן תנסה החברה לגבות, ואשר אינן נושאות ריבית. הפסדים לצרכי מס בהיקף 550 מיליון שקל, כש-100 מתוכם מאושרים לכל פעילות והיתר לפעילות בנקאית או פיננסית ופלטפורמה לפעילות בתחום הפיננסי.
לחברה אין חובות בנקאיים, ומאחר והרשיון שלה כבנק נלקח ב-2008, היא יכולה לעסוק גם בפעילות של בית השקעות כמו קופות גמל וקרנות נאמנות, והאפשרות הזו נשקלת על ידי בארינבוים.
בארינבוים זכה במכרז במסגרת הליך התמחרות שהתקיים אתמול, שבו השתתפו גם בנק מזרחי-טפחות ובנק ירושלים. "כבר שנתיים אנחנו בודקים עיסקאות ולא עשינו שום עיסקה. העיסקה הזו מתאימה לפרופיל שבי.גי.איי הציבה לעצמה, סיכון נמוך עם תשואה נאה ואפשרות אפסייד בעתיד, ולכן זו ההשקעה היחידה שהחלטנו לבצע", אמר בארינבוים ל"כלכליסט".
שטייניץ: "זאת סנונית ראשונה"
שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, בירך על מכירת הבנק לפיתוח תעשייה ואמר שהיא "בבחינת סנונית ראשונה לקראת מכירת מניות המדינה בבנק לאומי ובנק דיסקונט שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ובכך תביא להקטנת חובות המדינה".מנהל רשות החברות הממשלתיות, רו"ח דורון כהן, אמר: "העבודה המאומצת והמוצלחת של הנהלת הבנק וצוות העובדים בראשותו של יו"ר מועצת המנהלים, ד"ר רענן כהן, הפיחה חיים בהשקעה אשר היה חשש כבד כי תרד לטמיון עקב המשבר שפקד את הבנק בשנת 2002. כל זאת בסיוע הדוק של בנק ישראל ומשרד האוצר שדאגו להעמיד קו אשראי של למעלה משני מיליארד ש"ח. תהליך ההפרטה המוצלח שנוהל ע"י רשות החברות הממשלתיות ואגף החשב הכללי מביאה לכך שאזרחי ישראל, הבנקים, הגופים המוסדיים ומאות אנשים פרטיים בארץ ובחו"ל אשר השקיעו את כספם במניות הבנק זוכים היום לקבל החזר על השקעתם".
בהודעת משרד האוצר נכתב כי "הליך מכירת מניות הבנק לפתוח תעשייה הינו ייחודי לאור העובדה כי הרשות ניהלה את הליך המכירה בשמם של כלל בעלי המניות של הבנק (הבנק לפתוח תעשייה מוחזק על ידי המדינה, הבנקים והציבור בארץ ובחו"ל) וזאת במסגרת הסדר שהושג בין הבנק המדינה ושאר בעלי המניות, הסדר אשר אושר גם על ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב. במסגרת ההסדר התחייבה המדינה שלא למכור את הבנק מתחת לממוצע שתי הערכות שווי בפירוק שנערכו עבורה על ידי שני מעריכי שווי עצמאיים".
"במסגרת ההסדר שגובש על ידי רשות החברות והבנק הסכימו למעשה בעלי המניות מראש על אופן חלוקת תמורת המכירה בין בעלי המניות השונים ועל הסדרת מכלול הבעיות והתביעות אשר היו מנת חלקו של הבנק בשנים האחרונות. על מנת לגבש הסדר כאמור היה על המדינה לנהל משא ומתן ארוך עם בעלי המניות האחרים בבנק עליהם נמנים שלושת הבנקים הגדולים במשק, עשרות גופים מוסדיים ובעלי מניות פרטיים וזאת בכדי להגיע להסכמות שתאפשרנה גיבוש הסדר", נכתב בהודעה.