עתירה נגד סגירת מרכז ערבי: טרור או בריאות?
בחודש יולי נסגר מרכז "נידאל" בעיר העתיקה בירושלים על-ידי המשטרה, כיוון שהוא משמש מקום פעולה של תנועת החזית העממית. העובדים עתרו לבג"ץ וטענו שמדובר רק במרכז קהילתי-חברתי, העוסק בהפצת ערכי בריאות
עובדי מרכז "נידאל" בעיר העתיקה בירושלים הגישו היום (ב') עתירה לבג"ץ, נגד סגירת המקום. המרכז נסגר בחודש יולי על-ידי המשטרה, בטענה כי הוא משמש מקום פעולה של ארגון החזית העממית.
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכת הדין לאה צמל, נטען כי המקום משמש כמרכז קהילתי חברתי, העוסק בהפצת ערכי בריאות והינו חלק מעמותה הממומן מתרומות, בעיקר ממדינות השוק האירופי. עוד נטען כי המרכז הוקם לפי חוק ומתנהלות בו פעולות חוקיות, כאשר מטרות העמותה הינן קידום ופיתוח החברה הירושלמית ותמיכה בנוער, והינו חלק ממרקם חברתי חשוב וחיוני.
הכניסה למרכז נידאל בעיר העתיקה (צילום: גיל יוחנן)
לטענת עו"ד צמל, בחודש הגיעו שוטרים למרכז וללא כל הודעה מוקדמת הוציאו את העובדים ממנו, ריתכו את הדלתות ומסרו לו צו סגירה, בו נאמר כי המקום יהיה סגור כחודש, כיוון שהוא משמש מקום פעולה של תנועת החזית העממית. כמה ימים לאחר-מכן שלח המרכז השגה לצו, בה נטען כי המקום נסגר ללא כל אזהרה מוקדמת וללא כל הליך של שימוע, כאשר מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, אף התבקש להציג את מלוא השיקולים שהביאו אותו להחלטה קיצונית כל-כך.
בעתירה נטען כי בתשובת המפכ"ל להשגה נכתב כי צו הסגירה הוצא בעקבות מידע שנצבר בידי רשויות הביטחון, לפיו המקום משמש כמקום פעולה ומפגש של פעילי תנועת החזית העממית ונערכת בו פעילות חינוכית של התנועה לצעירים. עוד נכתב כי המקום מנוהל על-ידי פעילים של התנועה, שריצו בעבר עונשי מאסר בגין פעילות צבאית במסגרת ארגון החזית העממית.
"אין קורסים, קייטנות ופעילות נגד סמים"
לאחר תום החודש נשלחה למרכז הודעה, לפיה רב-ניצב כהן מאריך את צו הסגירה בחודש נוסף, ולאחר שמנהל המרכז נחקר אף הוגש לו צו סגירה חדש, בו נקבע כי המרכז יהיה סגור במשך שנה וחודשיים. בעקבות כך שוב נשלח מכתב מחאה נוסף על-ידי המרכז, בו נטען כי מנהל המרכז נחקר מבלי שיוצג על-ידי עורך דין וללא כל התייחסות עניינית לתוכן ההשגות.
בעתירה של "נידאל" נטען כי הפסקת הפעילות של המרכז פירושה הפסקת חינוך לבריאות בבתי ספר, וכן הפסקת קורסים לנשים, קייטנות לילדים, והפסקת החינוך
נגד השימוש בסמים, שהמרכז כה פעיל בו. "סגירתו של המרכז מתקבלת בציבור כהצרה נוספת של פעילות חברתית פלסטינית במזרח ירושלים, ואינה יכולה להתפרש אלא כחלק מן הכוונה לעצור ולייבש כל התפתחות חברתית עצמאית במזרח העיר", נטען בעתירה.
לבסוף נטען בעתירה כי המרכז פועל בחוגים נרחבים, שאינם מזוהים פוליטית, וכי יש לברך ולעודד פעילות חברתית המקדמת ומפתחת ומתרכזת במסרים חברתיים, ואינה קשורה למעשי אלימות וטרור. עוד נטען כי כוונת ממשלת ישראל הינה לדכא ושוב לדכא את ניצני העצמאות החברתית וההתפתחותית של קידום לימוד והעצמה "ולהותיר אותה כולה במצב של חוטבי עצים ושואבי מים מדוכאים עד עפר".