פר"ח: סטודנט ערבי? לא למשפחה יהודית
מ' נדהם להיתקל בסירוב לחנוך ילד יהודי - רק בשל היותו ערבי. הנהלת הפרויקט בתגובה: זה מקרה פרטני שיטופל
פר"ח (פרויקט חונכות) פועל במשך שנים ארוכות באמצעות סטודנטים המציעים עזרה לילדים הזקוקים לסיוע לימודי ורגשי. מפעילי הפרויקט חרטו על דגלם כי הן החונכים והן החניכים יגיעו מכל זרמי החברה הישראלית. אלא שכנראה הצהרות לחוד ומעשים לחוד: ל-ynet נודע כי סטודנט ערבי, שביקש לסייע לילדים ממשפחות יהודיות נתקל בסירוב בשל מוצאו, בטיעון כי המשפחות מתנגדות להצבתו לחנוך את ילדיהם וכי הדבר "נוגד את הנהלים".
הסטודנט, מ', פנה תחילתה למנהלת פר"ח באוניברסיטת בן-גוריון שבנגב בניסיון לברר האם ישנם פרויקטים בהם יוכל להשתלב. תחילה נענה על ידי המזכירות כי כל התקנים במגזר הערבי אוישו. עקב כך, פנה בבקשה להשתלב בסיוע לבן משפחה יהודית, אך נענתה שהדבר בלתי אפשרי בעקבות סירוב המשפחות.
מ' סירב לקבל את הנימוק והתעקש לברר מול המשפחות עצמן האם מוצאו הוא אכן הסיבה לדחייתו. "זה כל כך מעליב, בכלל לא ציפיתי לזה", הוא סיפר בשיחה עם ynet. "נרשמתי לפר"ח ולא חשבתי שיש הבדל בין המגזרים. מאוד הופתעתי שלא זימנו אותי בכלל לראיון, ועוד בנימוק שההורים לא רוצים חונך ערבי לילדם", הוא אמר בתסכול.
את הדרישה לבירור שיגר מ' לנציגת פר"ח במחוז הדרום, שטענה כי הסירוב לשלבו במגזר היהודי הוא "על פי נהלים שלפיהם הם עובדים".
איציק שמולי, סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל וחבר הנהלת הפרויקט, הביע זעזוע מפרטי המקרה. "כחברי הנהלת פר"ח וכמי שאמונים על שמירת כבודם של הסטודנטים בישראל אנו רואים את העניין בחומרה. מוטלת עלינו החובה לבדוק כיצד אירע מקרה כה מביש, דווקא בגוף חינוכי.
יש גם ולוודא שלא ישנו מקרים מסוג זה. אני מבקש להדגיש כי אני לא מכיר הנחייה כזו בפר"ח. כסטודנט, נפלה בחלקי הזכות להיות חונך בקבוצה מעורבת של יהודים וערבים במשפחות מעורבות".
בפר"ח, לעומת זאת, מתעקשים כי לא מדובר בנהלים אלא במקרה פרטני שיטופל על ידם. הילה מגדל-בק, סמנכ"ל פר"ח, אמרה: "היום בחרנו חונכת מצטיינת ערבייה מרחובות מחונכות מופלאה. כל מקרה נבדק לגופו. אני ממליצה לסטודנט לפנות להבא למנהלת או לדמות מוסמכת אחרת - ולא לפקידה, שצפויה להינזף".
הידיעה הראשונית התקבלה באמצעות האימייל האדום