גלעד תמורת רבי המרצחים? שכנעו את השרים
רגע לפני שישראל חותמת על עסקה לשחרור רבי מרצחים תמורת גלעד שליט, חוו את דעתכם ונסו לשכנע את השרים
ראשי חמאס הגיעו למצרים כדי לדון בפרטים האחרונים של עסקה, במסגרתה ישוחררו מחבלים עם דם רב על הידיים תמורת החייל החטוף, גלעד שליט.
הורים שכולים וארגון אלמגור כבר עתרו לבג"ץ, כדי שיורה לממשלה לפרסם את שמות המחבלים שצפויים להשתחרר בעסקה. בשלב זה עדיין לא ברורים פרטי העסקה, אולם כבר עתה ברור שהמחיר שתשלם ישראל יהיה אדיר - אולי חסר תקדים: שחרורם מהכלא של כמה מגדולי המרצחים שפעלו כאן מאז קום המדינה, ואחראים לנהרות של דם. מנגד, על הכף מונח גורלו של חייל, שנמק בשבי חמאס כבר כמעט שלוש שנים וחצי.
רגע לפני שישראל חותמת - עם הצבעה דרמטית על העסקה בירושלים - חוו אתם את דעתכם ונסו לשכנע את השרים: האם יש לאמץ את המתווה, או לדחות אותו. שילחו תגובה מנומקת וסמנו תחילה: בעד או נגד העסקה.
"לשחרר בלי ספק"
יוסי מרעננה כתב שהוא תומך בשחרור המחבלים: "את הגלגל אי אפשר להזיז לאחור. אבל בהחלט אפשר לסובב אותו קדימה! לשחרר בלי ספק בכלל. הערך מספר 1 של צה"ל זה לא להפקיר חיילים בשטח. ולכל ההורים השכולים, כמה שזה כואב, ילדכם לא יחזרו. אבל גלעד שליט יכול לחזור אז למה לא להתפשר?"
גולשת שכינתה את עצמה אמא כתבה: "קודם נחזיר את הילד שלנו הביתה. אחר כך נטפל במשוחררים המסוכנים ביניהם. הם נתפסו פעם אחת ויתפסו פעם שנייה". שמואל הציע שהכנסת תחוקק חוק, שתגביל את מספר האסירים שישתחררו בכל עסקה: "לפי דעתי צריך לחוקק חוק מדינה - שכל העולם ידע על זה, שעבור חייל נחזיר בתמורה 50 אנשים. (למה יותר מ 1 - כי אנחנו יותר טובים ואנושיים מהם). ברגע שזה יהיה חוק, האויבים שלנו יידעו שיותר אין מקום למשא ומתן על מספר האנשים. זהו - ויותר לא למסור מאות אנשים בתמורה לחייל, כי אחרת זה ידרבן אותם להמשיך לחטוף".
מאיה כתבה: "הייתי אומרת מראש לומר לא. מהשנייה של החטיפה בתור חוק - לא משחררים אסירים. לא בתור מחוות ולא בשביל שום דבר. בעיקר בגלל שזה מעודד לחטיפות נוספות. אבל בשלב הזה כבר מאוחר מידי לומר לא. צריך לשלם את המחיר של החוסר החלטיות הראשונית. אם כבר אמרו שכן, נתנו תקווה גם לגלעד וגם להוריו (וגם לחצי מדינה), אז חייבים לשחרר. וכן לשלם מחיר שעלול לטווח הארוך להזיק".
אלעד בוקר פירט שורת נימוקים בעד העסקה, והסביר בין היתר ש"העסקה תיצור אפשרות להקל על חיי התושבים ברצועה וכך להוריד את הלחץ הבינלאומי מישראל".
"עסקה מעודדת עוד חטיפות"
ויש גם גולשים המתנגדים לעסקה. חייל כתב: "המדינה לא צריכה להקריב עצמה עבור חייליה, אלא חייליה עבורה! זה כמובן לא אומר שלא צריך לפעול לשחרורו - ברור שכן! רק לא על-ידי שחרור מחבלים שבבירור יחזרו לפעילות טרוריסטית". גם לדן אותה עמדה: על מנת למנוע דילמות עתידיות יש לקבוע כללים: 1) עונש מוות לכל מי שביצע או תיכנן פישעי טרור חמורים במתכוון כנגד אזרחים. ברגע שרבי מרצחים אלו לא היו בחיים, כבר לא היו אמורות להיות דילמות לגבי עיסקה זו או אחרת. 2) כל היתר מועמדים בהגדרה לשיחרור בעתיד או שינמקו בכלא כל חייהם".
מגיב אחר טען ש"תפקידם של חיילים להגן על אזרחים. בתפקיד זה הם מסתכנים בפציעה/נכות/שבי ואפילו במוות. אם ישוחררו מאות מחבלים מנוסים, הרי שהבאים למות יהיו אזרחים תמימים, כאלה שעליהם יצא גלעד להגן", ותהה: "האם התהפכו היוצרות והאזרחים ישלמו בחייהם כדי להגן על החיילים? בשביל מה להחזיק בכלל צבא אם עדיף להגן על חיי חייל אחד מאשר על חיי אזרחים רבים"?
אלי כתב כי הוא באמת רוצה שגלעד יחזור הביתה. אך הוא הוסיף תנאים: "אבל במקום להתווכח על המחיר כאן, היה צריך לגבות מהחמאס מחיר על כל יום שהוא בשבי, על
מנת שהצד השני יבקש לשחררו". יסמין הסבירה למה גם היא מתנגדת: "עיסקה כזו מעודדת את החמאס לחטוף חיילים - הם יתכננו פיגועים וכדומה, יעצרו, ואז ישתחררו על-ידי חטיפת חייל. בנוסף, יש בכך סכנה ממשית לכל העם - מי יודע כמה פיגועים אותם משוחררים עם דם על הידיים יבצעו. לפעמים צריך לפעול מהשכל ולא מהרגש, כולם רוצים אותו בבית, אבל האושר הרגעי של החזרתו הביתה יתחלף בעצב מתמשך על חס וחלילה התחלת פיגועים. לדעתי מדינה בעלת ביטחון עצמי צריכה להחזיר חייל חטוף על-ידי מלחמה בלבד ולא על-ידי החזרת שבויים. עם כל הכאב...".
היו גולשים שהשמיעו קול מחאה על עצם הדיון הטוקבקיסטי; היו שטענו שהעיסוק האינטנסיבי בשאלה - כן או לא עסקה - רק מסב לה נזק. את הדילמה הבלתי אפשרית סיכם אחד הגולשים: "אני שמח שלא אני שצריך להחליט בעניין. אם החלטת הממשלה תהיה לבצע עסקה, שבה שליט יוחזר - אתמוך בה". ואילו שליימה כתב: "בכל מקרה, מה שלא יחליטו זו תהיה החלטה קשה ביותר, אבל הגיע הזמן להחליט ולסיים את הסיפור הזה אחת ולתמיד".
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 1,248 ימים.