בלי קללות: 9 דברים שלא ידעתם על טורט
על שם מי נקראת ההפרעה, האם ניתן לשלוט ב"טיקים" המאפיינים אותה, והאם באמת אנשים שסובלים מטורט מקללים ללא שליטה? הפסיכיאטר ד"ר אילן טל מבחין בין הדעות הקדומות - ובין המציאות בשטח
תסמונת טורט (Tourette Syndrome) היא בעיה נוירולוגית-פסיכיאטרית, הבאה לידי ביטוי בטיקים מוטורים וקוליים. עניין מיוחד בתסמונת נרשם לאחרונה בשל הימצאותו של בנצי, הלוקה בהפרעה, לבית "האח הגדול". מהי טורט, כיצד היא באה לידי ביטוי, והאם יש לה טיפול?
1. על שם מה "טורט"?
הראשון שאבחן את התופעה בצרפת היה הנוירולוג ז'יל דה לה טורט, וכך קיבלה ההפרעה את שמה.
2. מה זה בדיוק "טיקים"?
הפרעת טורט מאופיינת בתנועות קצרות ובקולות קצרים, המופיעים באופן חוזר ונשנה. בלשון העם הם נקראים "טיקים". הביטוי התנועתי שלהם יכול להיות מצמוץ העיניים, הזזת הגפיים, הכתף, מפרקי הלסת והצוואר והאף - לרוב באופן בלתי רצוני. הטיקים הקוליים מתבטאים בכחכוח, אימוץ מיתרי הקול באופן מובהק ולעתים אף בשאגות קטנות או נהימות - גם אלה, לרוב, באופן בלתי נשלט.
3. האם טיקים מופיעים רק בטורט?
טיקים אינם דבר נדיר. לכולנו קורה לפעמים שפתאום העין "קופצת" לנו, או שעוברת בנו צמרמורת לא נעימה. אצל אנשים שהטיקים האלה קורים כל הזמן נפגמת איכות החיים. יש לציין שאם ביטוי הטיקים הוא רק מוטורי לא מדובר בטורט, שכן ההפרעה מתאפיינת בטיקים קוליים ובטיקים מוטוריים.
4. האם הטיקים לגמרי בלתי נשלטים?
נהוג לחשוב כי הסובלים מהתסמונת אינם יכולים לשלוט כלל בטיקים, אך הדבר אינו מדויק. לפעמים הסובלים מהתסמונת חשים בטיקים שעומדים לבוא. לעתים, הם יכולים "להחניק" או לדכא חלק מהטיקים. פעמים רבות, לאחר שמנסים לדכא את הטיק ואז הוא "משתחרר", ישנה תחושת הקלה מסוימת.
5. "אנשים שסובלים מטורט מקללים בלי שליטה": זה נכון?
ברוב המקרים הטיקים הקוליים נשמעים כמו כחכוח, כאילו משהו מפריע בגרון, או כמו נהמה. הקללות הן מיתוס, שכן בדרך כלל אין מילים שלמות שנאמרות.
6. מתי ואיך מופיעה ההפרעה?
ברוב המקרים, הטיק הגופני קודם לטיק הקולי. אלה מתחילים להופיע בין גילאי 3 ל-8. יש עוצמות שונות לתסמונת טורט - היא יכולה להופיע באופן קל יותר, ובגיל העשרה יכולה להתרחש אחת משתי תופעות: או שהתסמונת תחמיר, לפעמים אפילו מאוד, או שתשתפר. במקרים קשים, מעבר לטיקים שתוארו, מופיעים גם פרצי אלימות. אלה יכולים להיות מכוונים כלפי אנשים אחרים וגם כלפי האדם עצמו, בצורת הכאה עצמית למשל. יש לציין כי התנהגויות כאלה הן נדירות ואינן מאפיינות את רוב הסובלים מטורט. בנוסף, התסמונת נוטה להיות פעילה יותר ביום מאשר בלילה. אך חלק מהסובלים ממנה מדווחים גם על שינה לא שקטה ולא רציפה.
7. אפשר לחיות עם זה?
ניתן למצוא אנשים בוגרים עם התסמונת בכל תחומי העיסוק והלימוד. ישנו מרצה בכיר באוניברסיטה בארץ, למשל, שבתחילת כל סמסטר מסביר לקהל השומעים שהוא סובל מטורט.
8. האם יש גם בעיות פסיכיאטריות?
אצל ילדים שכיח לראות הפרעת קשב וריכוז, דחייה חברתית, וקשיים מול המשפחה. OCD (הפרעה טורדנית כפייתית) היא תופעה בולטת ביותר בקרב הסובלים מהתסמונת. OCD מאופיינת בהקפדה אובססיבית על סדר וניקיון, בדיקות חוזרות של אותה פעולה (האם נעלתי את הדלת, האם סגרתי את הגז ועוד) ומחשבות חוזרות ונשנות שאינן נותנות מנוח.
9. יש טיפול לטורט?
לא קיימת תרופה ייעודית למחלה. הטיפול נעשה בתופעות והוא משולב:
- טיפול פסיכיאטרי-תרופתי להורדת הטיקים ולטיפול באובססיות, אם ישנן.
- טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, המסייע לשלוט ברבות מההתנהגויות.
- טיפול נפשי (טיפול בשיחות) כתמיכה למצוקות.
- אצל ילדים נדרשת לעתים התערבות חינוכית במסגרת בית הספר, כדי לאפשר סובלנות כלפי ההפרעה וסבלנות כלפי הילדים הסובלים ממנה.
הכותב הוא פסיכיאטר מומחה ומנהל מרכז ד"ר טל