לגרמנים נמאס: השירות הצבאי יקוצר לחצי שנה?
צעירי גרמניה מחוייבים להעניק תשעה חודשים מחייהם לצבא או לשירות הלאומי, ולאחר מכן להופיע למילואים. הממשלה סבורה כי השירות ארוך מדי ולכן הורתה לקצץ את אותו בשליש. אולם יש גם מתנגדים ליוזמה: "איזה כישורים כבר יהיו להם?"
ממשלת גרמניה מתכננת לצמצם את אורך שירות החובה בצבא, מתשעה חודשים לשישה. במערכת הביטחון ואזרחים רבים הביעו חשש שצעד זה ייפגע בכישורי הצבא וינחית מכה קשה על מוסדות הרווחה הנהנים מהשירות הלאומי, שכנראה יקוצר אף הוא.
הקואליציה בראשותה של הקנצלרית אנגלה מרקל הכריזה כי השינויים בשירות הצבאי ייכנסו לתוקף ב-2011. לפיהם, שירות החובה יצטצמם לשישה חודשים בלבד, ולאחריו יידרשו החיילים להתייצב למילואים אחת לשנה. מפקד הצבא הגרמני, ריינהולד רובה, העריך כי הקיצוץ באורך השירות יהיה יעיל יותר עבור הצבא.
בראיון ל"דויטשלנד רדיו קולטור" אמר רובה: "שלושת החודשים הראשונים לשירות הצבאי הם חשובים ומשמעותיים ולכן הזמן מנוצל ביעילות. אולם ששת החודשים הנוספים לעתים באים לידי בבטלה". לדבריו, "אין דבר גרוע יותר מלגרום לאנשים צעירים לחוש חסרי תועלת".
חרף הצהרות הממשלה בנושא נראה שהיוזמה החדשה מעוררת גם לא מעט ביקורת במדינה. וולפגנג בנדר, בכיר במערכת הביטחון הגרמנית, תהה: "איזה כישורים יהיו לחיילי המילואים אם הם יעזבו את השירות הסדיר אחרי חצי שנה בלבד?"
מאז הקמת הצבא הגרמני המחודש בשנת 1956 נדרשו כל האזרחים לשרת בני 18 עד 45 להקדיש 18 חודשים לשירות המדינה. מאז פועלות ממשלות גרמניה השונות לצמצם את אורך השירות, שכיום עומד על תשעה חודשים. במערכת הביטחון תמיד התנגדו לקיצור השירות, אך הפעם הם זוכים לתמיכה מפתיעה מצד אזרחים רבים, החוששים כי המהלך ייפגע בכישורי הצבא.
חשש נוסף שעלה בעקבות יוזמת הממשלה היא שכל החלטה על קיצור השירות הצבאי תחייב את קיצור השירות הלאומי, שבו מחוייבים אזרחים שאינם
הולכים לצבא. רוב הצעירים הגרמנים בוחרים כיום בשירות לאומי על פני הצבא ולכן הם מרכיב חשוב בבתי חולים, בתי אבות ומוסדות טיפוליים. השירות הלאומי נמשך אף הוא תשעה חודשים.
"אם יחליטו לקצר את השירות הלאומי, כנראה שלא נוכל לקבל יותר אנשים", אמר היקה ווסט, העובד בארגון סעד במגדבורג. "רק תהליך ההכשרה לא יהיה משתלם. אצלנו הם צריכים לעבור קורס במשך 28 יום, הם זכאים ל-20 ימי חופשה והם גם תמיד חולים. אז מה כבר נשאר?"