הפלסטינים: לא מספיק, הקפיאו הבנייה בירושלים
בניגוד לציפיות בירושלים ובוושינגטון, ברמאללה לא ממהרים להתרגש מהקפאת הבנייה. אבו מאזן: יש להקפיא באופן מלא את כל הבנייה. עריקאת: זו לא התקדמות שתאפשר את חזרת הפלסטינים למו"מ. עם זאת, ברשות מעריכים כי ההודעה עשויה לחדש את המגעים בין הצדדים לקראת חזרה למו"מ
בישראל ובארצות הברית ציפו שההודעה הדרמטית של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הקפאת הבנייה בהתנחלויות לעשרה חודשים, תוביל לחידוש המשא-ומתן, אבל כפי שהדברים נשמעים הערב (יום ד') ברמאללה - זה לא ממש קורה. דובר הנשיאות הפלסטינית נביל אבו רודיינה, אמר כי חידוש המו"מ דורש הפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות - גם בגדה וגם בירושלים: "ירושלים עבור הפלסטינים והערבים היא קו אדום שלא ניתן לחצותו, לא נקבל שום מצב אם ירושלים לא תהיה חלק מההקפאה".
נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, אמנם לא התייחס באופן ישיר להחלטת הקבינט על ההקפאה, אולם בהודעה משותפת בסנטיאגו עם נשיאת צ'ילה, מישל באשלט, קראו השניים להקפאה מלאה של כל הבנייה בהתנחלויות, "הפוגעות ברצף של המדינה הפלסטינית העתידית שבירתה ירושלים". במסיבת עיתונאים שקיימו השניים בבירת צ'ילה, הוסיפו כי "יש להגיע לשלום צודק ובר-קיימא על בסיס פתרון שתי המדינות".
עם קשר או בלי קשר להודעת נתניהו, הודיע אבו מאזן כי בכל מקרה לא יתמודד שוב בבחירות לנשיאות. הוא הבהיר שיישאר בתפקיד עד הבחירות הבאות.
מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, אומר כי דברי נתניהו אינם מהווים התקדמות או התפתחות מספיקה שתאפשר את חזרת הפלסטינים למו"מ. יועצו של אבו מאזן, נימר חמד, אמר כי עמדת הצד הישראלי "אינה רצינית ואינה משכנעת". עוד הוסיף: "נתניהו אמר שישראל תמשיך לבנות 3,000 יחידות דיור ותמשיך לבנות בנייני ממשל. מדובר בדברים שטומנים בחובם סכנה גדולה. ישראל צריכה להתחייב למה שהיה בסעיף הראשון של מפת הדרכים".
למרות דברים אלה, ברשות מעריכים כי הודעת נתניהו עשויה לחדש את המגעים בין הצדדים שיאפשרו את חזרת הצד הפלסטיני למו"מ. מספר מדינות ערביות, בהן מצרים, דרשו בשבועות האחרונים מהפלסטינים לא להתנות את החזרה למו"מ בהקפאת ההתנחלויות.
פלסטיני ממזרח ירושלים: לא רוצים אותנו כאן
בהודעתו הערב הבהיר נתניהו כי הבנייה בירושלים תימשך. "הבטחתי בעבר לאפשר ל-300 אלף אחינו תושבי יהודה ושומרון הישראלים לחיות חיים נורמליים, ולכן לא נעצור את הבנייה הקיימת במגורים. אנחנו נמשיך לבנות בתי כנסת בתי ספר גני ילדים ומבנים ציבוריים הכרחיים להמשך החיים הנורמליים. לגבי ירושלים, בירתנו הריבונית, העמדה שלי ידועה היטב. אינני שם שום הגבלה על הבנייה בבירתנו. ואני רוצה גם לחזור על המחויבות שלנו לשמור על חופש הפולחן לכל הדתות בירושלים וכן להבטיח יחס הוגן ושוויוני לכל תושבי העיר יהודים וערבים כאחד".
במזרח ירושלים עצמה, קיבלו התושבים הערבים במורת רוח את ההודעה שהבנייה תימשך, וגם הריסת הבתים. פחרי אבו-דיאב, תושב שכונת סילוואן שקיבל לאחרונה צו המבשר לו כי ביתו אינו חוקי וייהרס בקרוב, אמר ל-ynet: "בניתי את הבית שלי ב-1992, על אדמה שירשתי מאבא וסבא שלי, ועכשיו רוצים להרוס אותו ולהעביר את האדמה למתנחלים. ביקשתי וביקשתי את אישורי הבנייה, אני משלם מסים וארנונה, אבל הבית שלי ייהרס. אני לא עבריין בנייה, וגם יתר תושבי השכונה, אבל העירייה לא רוצה שאני אבנה באדמה שלי, לא רוצים אותנו כאן".
"בזמן שאנחנו מבקשים אישורים, כי אין לנו בית לישון בו ומקום לגור בו, בא ראש הממשלה ונותן אישורים לאחרים בלי שהם אפילו ביקשו", הוסיף אבו-דיאב. "עוד יומיים יש חג, ואמרתי לאשתי: 'בחג הבא כבר לא נהיה בבית הזה'. קשה לתאר את הכאב הפנימי. זה ההבדל בינינו לבין האחרים, אחרים נהנים ובונים בשבילם, אני, העתיד שלי שחור".
השליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל, הבהיר בעניין ירושלים כי "מדיניות ארצות הברית לא השתנתה. נושא ירושלים צריך להידון במסגרת הסכם הקבע. ארצות הברית מתנגדת להמשך הבנייה ולהריסת בתים במזרח ירושלים".
מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה: "אנחנו מאמינים שבעזרת אמון במשא ומתן, הצדדים יכולים להסכים על תוצאה שתביא לסיום הסכסוך בדרך כזו שתפשר בין השאיפה הפלסטינית לעצמאות ולמדינה עצמאית המבוססת על קווי 1967, עם חילופים מוסכמים, לבין המטרה הישראלית לקיים מדינה יהודית בטוחה ובעלת גבולות מוכרים, העומדים בדרישות הביטחוניות. אני רוצה לומר לכל תושבי האזור והעולם: מחויבותנו להגיע לפתרון שתי המדינות החיות זו לצד זו בשלום לא תיפסק".