בגין: זה לא הקפאה, רק הגבלות על אישורי בנייה
השר נזעק להגן על הצבעתו בקבינט בעד הקפאת הבנייה בהתנחלויות לעשרה חודשים: "בעשרת החודשים האלה ייבנו כמה אלפי דירות ומבני ציבור חשובים - ועם תום התקופה, תתחדש הבנייה". גם השרים ליברמן ויעלון הצדיקו את ההחלטה: "המטרה היא להימנע מעימות חזיתי עם ידידינו בעולם"
בני בגין, מגדולי התומכים במפעל ההתנחלות, נאלץ להגן על הצבעתו בעד ההחלטה להקפיא את הבנייה בהן לעשרה חודשים. בשיחה עם כתבים הערב (יום ד'), לאחר ישיבת הקבינט בהשתתפותו, שבה אושרה ההחלטה ברוב גדול, ביקש השר ללא תיק להבהיר: "ועדת השרים לביטחון לאומי לא קיבלה החלטה על הקפאת הבנייה ביו"ש, אפילו לא לעשרת החודשים הבאים. מוטלות הגבלות על אישורי בנייה חדשים".
לדבריו, "בעשרת החודשים האלה ייבנו כמה אלפי דירות בשומרון וביהודה, וייבנו מבני ציבור חשובים, הנוגעים לרקמת החיים ומאפשרים חיים נורמליים - ועם תום עשרת החדשים האלה, ממשלת ישראל, על-פי הודעתה המובהקת, תחדש את הבנייה ביו"ש על פי המדיניות שהייתה נקוטה על-ידי הממשלות הקודמות".
לשאלה כיצד יתקבלו דברים אלה על ידי הצד הפלסטיני, השיב בגין: "אני חושב שצריך להצטער על כך שהשכנים שלנו, שאנחנו רוצים לחיות איתם בשלום ובשלווה ולהגיע סוף סוף לקץ הסכסוך עמם, אינם נענים לשום בקשה, גם לא של מצד מדינות באירופה וארה"ב, לבוא למו"מ ישיר ללא תנאים מוקדמים, כדי לנסות להגיע להסכם. אבל איננו יכולים לתלות את עתידנו במה שהם בדיוק רוצים או לא רוצים".
בגין התייחס לשאלה אם ההחלטה על ההקפאה אכן תביא לחידוש המו"מ: "אנחנו צריכים לחכות ולראות הסימנים. ברגע זה הם אינם טובים, אבל ישנם עוד שבועות אחדים, כדי לראות אם יש למישהו השפעה על ההנהגה הזאת - כדי לבוא סוף סוף למו"מ ישיר בלי תנאים מוקדמים".
"התור של אבו מאזן לכדרר"
בישיבת הקבינט הגורלית, תיאר ראש הממשלה בנימין נתניהו את התהליך שהביא לגיבוש ההחלטה: "אחרי שיחות שנמשכו מספר חודשים עם ארה"ב, שבהם ארה"ב לא אימצה את הגישה שלנו, הייתה התקרבות משמעותית. אמרנו שהייתה הקפאת יישובים של תשעה חודשים על-ידי ממשלת אולמרט, באופן מעשי. אישרנו 450 יחידות חדשות, והיו עוד 2,500 לפני כן. אני מקווה שהפלסטינים יסכימו למשא ומתן אחרי מחווה זאת. הכדור אצל אבו-מאזן, התור שלו לכדרר".
שר התשתיות עוזי לנדאו, היחיד שהתנגד להחלטלה בקבינט, אמר בישיבה: "בסוף התקופה, האמריקנים יגידו לנו שיש להמשיך ולהקפיא - וצריך להגיד להם שזאת המולדת שלנו".
המשנה לראש הממשלה משה (בוגי) יעלון, שהפתיע בתמיכתו בהחלטה, הסביר בדיון כי "הממשלה נתקלה בעמדה אמריקנית ועמדה אירופית שדרשה הקפאה מוחלטת. התביעה התבססה גם על מפת הדרכים. אי אפשר יותר להישען על הבנות של האמריקנים עם ממשלות קודמות. בחודשים האחרונים, מתוך הסיטואציה הזאת, נעשה פה תמרון מדיני. יש פה הצלחה, אם כי חלקית".
"המטרה של הניווט או התמרון הזה", הסביר יעלון, "היא להימנע מעימות חזיתי עם ידידינו בעולם. מצד שני, המטרה היא לשמור על האינטרסים שלנו. זה ניווט מוצלח על ידי ראש הממשלה, שמשקלל את ראיית כל האינטרסים. אני חושב שההקפאה הלא מוחלטת, המאפשרת את בניית ירושלים ומבני ציבור, היא נכונה. בלב כבד אני חושב שיש לכבד את ההחלטה".
ליברמן: בפועל אין בנייה כבר שנה
גם סגן ראש הממשלה ושר החוץ, אביגדור ליברמן, הסביר את תמיכתו בהחלטה: "נהגנו ביותר מהוגנות כלפי הרשות הפלסטינית, גם בנכונות שלנו למו"מ, גם בצעדים שביצענו בשטח, כמו הסרת מחסומים, השקעות, שיתוף פעולה עם טוני בלייר.
איפשרנו לחבורה הבלתי אחראית הזאת לערוך את ועידת הפתח והתקבלו שם החלטות לא שונות מאלה של החמאס. המחויבות שלנו היא לא כלפי הרשות הפלסטינית, אלא כלפי ידידי ישראל בעולם, שתמכו בנו בנושא דו"ח גולדסטון. אנו חייבים לעזור למדינות האלה לסייע לישראל".
המחויבות השנייה שלנו", הוסיף שר החוץ, "היא כלפי המתיישבים היהודים ביהודה ובשומרון. לכן צריכים לחזור ולומר, שבתום עשרה חודשים נשוב ונבנה. בפועל אין בנייה שם. בפועל יש עצירה של הבנייה מזה שנה". בנקודה זו הוסיף שוב ראש הממשלה: "אישרנו עוד 500 (יחידות דיור) מעבר ל-2,500 שכבר קודם", וליברמן השלים: "צריך להיענות לג'סטה הזאת".