שתף קטע נבחר

 

נאמן: מערכת המשפט גורמת נזק לעשיית צדק

בנאום בקיסריה הזהיר שר המשפטים, יעקב נאמן, כי בהיעדר התייעלות - יידרדר אמון אזרחי המדינה במערכת המשפט. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש: "יש חשש שתוך מספר שנים בית המשפט העליון לא יוכל להתקיים כערכאה העליונה המנחה את המערכת כולה"

שר המשפטים, יעקב נאמן, קרא הערב (יום ה') להרחיב את סמכויות בתי משפט השלום והמחוזיים, וקרא לבצע בהתנהלותם תיקונים מידיים. נאמן אמר: "המערכת היום, במצבה הנוכחי, גורמת נזק אדיר בעשיית הצדק". הוא אף הזהיר מפני הידרדרות חמורה של האמון שנותנים אזרחי המדינה במערכת המשפטית.

 

בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בקיסריה, שבה וקראה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, להקים ערכאת ערעור בין בתי המשפט המחוזיים לבית המשפט העליון, כדי להפחית את העומס מעל שופטי העליון. היא הזהירה מפני "פתרונות ביניים לשם כיבוי שריפה", ואמרה כי "ללא ערכאת ערעור יש חשש שתוך מספר שנים בית המשפט העליון לא יוכל להתקיים כערכאה העליונה המנחה את המערכת כולה בהלכות מחייבות".

 

"האלטרנטיבה הנראית בעיני כאפשרות היחידה שתציל את המערכת היא הקמת ערכאת ערעור ארצית", אמרה, "תקציבית העניין יתאפשר אם בסופו של הליך גם יקטן מספר שופטי בית המשפט העליון והם יוכלו לדון בהרכבים מורחבים בעניינים שיבואו בפניהם על פי רשות. הרבה מאוד ערעורים, עררים על מעצרים והליכי ביניים היו מוצאים אז את פתרונם המהיר בערכאה זו... ערכאת ערעור בנפרד מבית המשפט העליון קיימת כמעט בכל שיטת משפט מוכרת לנו - יש הפרדה בין בית משפט לערעורים לבית משפט עליון שאליו מגיעים ברשות בלבד".


ביניש ונאמן בכנס (צילום: ג'ורג גינסברג)

  

שר המשפטים הגיב להצעתה של ביניש להקים ערכאת ערעור נוספת ואמר כי הוא צופה שזו לא תזכה לרוב בכנסת, אולם לא ציין האם הוא תומך במהלך או מתנגד לו.

 

בהמשך דבריה ציינה ביניש כי תיקים רבים כבר הועברו לבית המשפט המנהלי ומאות עתירות הנוגעות לכניסה לישראל, למשל, נשמעות בבתי המשפט המנהליים. "אנו מקווים כי בעניינים מנהליים מסוימים - מקומיים באופיים - נצליח גם להעביר תיקים לבית משפט השלום".

  

הנשיאה ביניש העירה כי "בציבור מתקבל משום מה הרושם שאנו שופטי העליון חושבים כל הזמן איך מנהלים את המדינה, איך להשתלט על הכנסת איזו מהפכה לעשות. המציאות אפורה בהרבה. אחוז התיקים בהם נידונים העניינים הציבוריים הוא קטן עד מזערי".  

 

על ההחלטה לבטל את חוק הקמת הכלא הפרטי, היא אמרה: "עם כל הצער

 בגין התמשכות התיק, זהו אחד מאותם תיקים עקרוניים שהעיכוב העיקרי בו היה מסיבות שאינן קשורות דווקא בעומס על בית המשפט. הוא אינו דוגמא אופיינית. בדיון הראשון שהתקיים בתיק, עוד בהרכב של שלושה שופטים ב-2005 הבהרנו למדינה כי כאשר תיבחר החברה הזוכה להקמת בית הסוהר יהיה צורך ליידע אותה בדבר העתירה ויש להביא את האפשרות של ביטול החוק בחשבון. שקלנו הוצאת צו-ביניים והמדינה ביקשה שלא יינתן והודיעה כי אם יהיה צורך היא תקנה את בית הסוהר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתריעה. השופטת ביניש
צילום: ג'ורג גינסברג
נאמן. משבר אמון בין הציבור למערכת המשפט
צילום: ג'ורג גינסברג
מומלצים