הקרב על הפרטת המכללות הקדם-אקדמיות
בעקבות הצעה זולה יותר במכרז, יופעלו לראשונה משנת 1967 המכללות הקדם-אקדמיות בידי גורם פרטי. המשמעות: קיצוץ בסיוע ומסלולי לימוד שונים, העוזרים לאוכלוסיות חלשות להתקבל ללימודים באוניברסיטאות
אחרי הפרטת בתי הסוהר, שכשלה במבחן בג"ץ , נפתחת המלחמה על הפרטת המכללות הקדם-אקדמיות: ראשי המכללות האקדמיות החליטו לפתוח במאבק נגד משרד החינוך, לאחר שזה הוציא למכרז את הטיפול במכללות הקדם-אקדמיות, מכרז שהזוכה בו תהיה חברה מסחרית. במכרז החדש תנאים שבהם יצומצמו שירותים רבים הניתנים כיום - ובהם הפסקת שירותים חברתיים שונים.
תפקידן של המכללות הקדם-אקדמיות חשוב ביותר, בהיותן מובילות ומועדדות השכלה גבוהה במגזרים רחבים, בעיקר בפריפריה ובקרב אוכלוסיות חלשות - ובהן חיילים משוחררים מרקע חברתי-כלכלי קשה. בדו"ח מבקר המדינה משנת 1999 דווח כי אותן מכינות הצליחו להכפיל פי שלושה את מספר המתקבלים ללימודים אקדמיים.
פי 3 יותר מתקבלים ללימודים אקדמיים בזכות המכללות (צילום: ירון ברנר)
משנת 1967 ועד היום הייתה "האגודה לקידום החינוך" מפעילת המכינות, שמספרן הלך וגדל עד ל-45 ברחבי הארץ. נוסף על כך, נחשבות אותן מכללות למקור חשוב מאוד לסיוע למספר רב של לקויי למידה, שלא זכו למענה במערכות החינוך היסודית והתיכונית.
בשבוע שעבר הכריעה ועדת המכרזים - שמנתה שלושה חברים בלבד - בסוגיית הפעלת המכללות, ובחרה בחברת "מרמנת", שהגישה הצעה זולה מזו של "האגודה לקידום החינוך". הפעלת המכללות על-ידי גוף מסחרי שתכליתו השגת רווח כלכלי מעוררת חשש מפני צמצום משמעותי באפשרויות הייחודיות שפותחו זה עשרות שנים על-ידי האגודה, באישור המוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
"מכללה מותר להפריט - ובית כלא לא?"
כבר בחודש אוגוסט האחרון קיצץ משרד החינוך את תקציב המכללות. "האגודה לקידום החינוך" פעלה למנוע את המהלך, ובתום מאבק במשרד החינוך, הצליחה לקבל הבטחה להגדיל את התקציב בחזרה ל-5 מיליון שקלים, שמהם יועבר סיוע לתמיכה בסטודנטים יוצאי אתיופיה - בעיקר במימון שכר לימוד ובמלגות קיום.
במכרז החדש מאפשר משרד החינוך את הפעלתם של חמישה מסלולי בגרות בלבד במכינות, ואין בו כל התייחסות לאוכלוסיות מיוחדות ולתוכניות העשרה. יו"ר ועד מנהלי המכינות, זוהר אביטן, אמר ל-ynet: "אחד החששות הוא שהעברת ניהול הפרויקט ממוסד ללא כוונות רווח עם חזון חברתי, שמטרתו לקדם אוכלוסיות פריפריה, לטובת חברה מסחרית, תביא לפגיעה בלתי הפיכה באוכלוסיות שלהן אנו נותנים מענה. לא ניתן יד לניסיון ציני במכרז שנסיבותיו לוטות בערפל להביא להתמוטטות פרויקט לאומי", אמר.
נשיאת מכללת לוינסקי, לאה קסן, שבמכינה הקדם-אקדמית הפועלת במסגרת המוסד שאותו היא מנהלת לומדים 600 סטודנטים, אומרת כי אלמלא לימודים ייחודיים אלו - היה קלוש סיכויים של תלמידים רבים להתקבל למוסדות הדורשים תעודת בגרות. "לא ברור מה יהיו ההשלכות של המהלך", אמרה: "מגמת ההפרטה במערכת החינוך מסוכנת, בעיקר מבחינה ערכית. בג"ץ פסק רק לאחרונה נגד הפרטת בית כלא. מדוע אסור להפקיר אסירים בידי חברה פרטית, אך מותר לעשות זאת לסטודנטים?"
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "לאחרונה יצא מכרז להפעלת המכינות הקדם-אקדמיות, בהתאם לחוק חובת המכרזים. הזוכה הייתה חברת 'מרמנת', שעמדה בכל התנאים. במשרד משוכנעים כי לאחר תקופת החפיפה, יפעיל הזכיין החדש את השרות כמצופה”.