שתף קטע נבחר
 

ישראל: כשליש מחולי האיידס מתגלים מאוחר מדי

חשוב להיבדק מוקדם: חוקרים בשיבא גילו כי 35% מחולי האיידס שאובחנו בבית החולים התגלו בשלב מאוחר מידי המסכן את חייהם. הסיבה: החולים לא נבדקו קודם לכן ולא קיבלו טיפול מונע אשר יכול היה להציל את חייהם

מחלת האיידס נחשבת היום למחלה כרונית עמה ניתן לחיות, אולם מחקר חדש מגלה כי גברים הטרוסקסוקאליים מעל גיל 48 נמצאים בסיכון גבוה ללקות במחלה ולא לדעת על כך. מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא מגלה כי כשליש מהחולים שאובחנו בבית החולים, התגלו בשלב מאוחר מידי, כשהמחלה כבר התפשטה בגופם עד לשלב מסוכן.

 

המחקר החדש נערך על ידי ד"ר איציק לוי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל המרפאה לאיידס בבית החולים. ד"ר לוי בדק את כל המקרים של אבחון מחלת האיידס בין השנים 1988 ועד 2007 ומצא כי ב-35% מהמקרים בהם אובחנה המחלה, זה היה בשלב מאוחר מאוד כאשר החולה כבר היה עם מערכת חיסונית פגועה ביותר כיוון שלא נבדק קודם לכן ולכן לא אותרה נשאותו.

 

"בשל היותה של מחלת האיידס ברת טיפול, אבחון מאוחר של חולים מונע מהם את האפשרות לקבל טיפול מוקדם אשר יכול להאריך את חייהם באופן משמעותי ביותר", מסביר ד"ר לוי.

 

על פי המחקר במרכז הרפואי שיבא, התגלו בשנים הללו 258 מקרים של מחלת האיידס (מחלה פעילה) ומתוכם ב-91 מקרים (35.3%) נתגלתה המחלה מאוחר כאשר מצב המערכת החיסונית כבר היה ירוד ביותר. מניתוח הממצאים נמצא כי אלה המצויים בסיכון לגילוי מאוחר של דבר נשאות המחלה היו גברים הטרוסקסואליים, בעלי רמת השכלה נמוכה, בגילאים גבוהים מ-48, שסובלים מרקע של מחלה פסיכיאטרית ולא נולדו בישראל.

 

בימים אלה מאושפזים בבית החולים שיבא שלושה גברים שלקו בדלקת ריאות קשה, שניים מהם מונשמים. רק לאחר שאושפזו אובחן כי הם נשאים של נגיף ה-HIV וסובלים מדיכוי חיסוני קשה. לא מזמן אושפז גבר בן 47 שסבל מחום ופרכוסים, ורק לאחר אשפוזו נמצא כי הוא נושא את נגיף ה-HIV, בעקבות כך סובל החולה מפגיעה מוחית קשה לאחר שנדבק בנגיף בשם JC. נגיף זה מהווה זיהום המאפיין חולי איידס שלוקים בפגיעה מתקדמת במערכת החיסון שלהם. הפגיעה שנגרמה למוחו של החולה קשה והוא סובל מפגיעה תפקודית קשה בדיבור, בתנועה ובחשיבה.

 

"מצב זה אינו מאפיין רק את ישראל", מסביר ד"ר לוי, "עקב התמותה והתחלואה הקשה המלווים גילוי מאוחר והעלות הכספית האדירה הנובעת מגילוי מאוחר, קראו ארגוני הבריאות הלאומיים בארצות הברית קנדה ובאיחוד האירופאי לבצע סקר מוקדם לגילוי נגיף ה-HIV בקרב אנשים הנמצאים בסיכון לשאת אותו. על פי ההנחיות של ארגונים אלו צריך כל אדם הנמצא בסיכון להדבקה להיבדק כל שנה".

 

ד"ר לוי הסביר כי על פי הנחיות אלה, הנמנים על הקבוצות הבאות נדרשים להיבדק אחת לשנה בהיותם משויכים לקבוצות בסיכון גבוה להדבקה בנגיף האיידס: גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, משתמשים בסמים, אסירים לשעבר, מגיעים ממדינות נגועות באיידס.

 

ההנחיות ממליצות גם לחולים מסוימים להיבדק לנגיף בהיותם בסיכון מסוים להיות נשאים של הנגיף. בין אלה, חולים הלוקים במיעוט טסיות דם, לימפומה, דלקות ריאה חוזרות ושחפת. עוד ממליצות ההנחיות לבדוק כל אישה הרה בתחילת ההיריון ובשליש השלישי להריון. "במדינת ישראל טרם אימצו את ההמלצות הללו", מסביר לוי, "אולם בעקבות המחקר שנעשה בשיבא ייתכן ויש מקום לאמץ את ההמלצות לגבי גילוי מוקדם גם כאן". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
איידס. אבחון מאוחר של שליש מהחולים בישראל
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים