הפגנה בשייח ג'ראח: בני דודים לא זורקים לרחוב
עשרות ערבים ופעילי שמאל באו לשכונה במז' ירושלים, במחאה על פינוי משפחות מבתי מגורים שבהם אוכלסו יהודים. אחת המפגינות: "להוציא גם יהודים שגרים בבתים ערביים-לשעבר"
כ-70 מפגינים - ערבים תושבי מזרח ירושלים ופעילי שמאל יהודים - יצאו בצהריים (יום ו') מרחבת המשביר שבמרכז העיר אל עבר מתחם "שמעון הצדיק" שבשכונת שייח ג'ראח, במחאה על "יחס המדינה והעירייה לתושבי מזרח העיר הערבים", כלשונם. המפגינים התמקמו מול הבתים שאליהם נכנסה בחודשים האחרונים קבוצת יהודים, באישור צו בית משפט. כוחות משטרה וביטחון נשלחו למקום על מנת לשמור על הסדר, ולא נרשמו גילויי אלימות.
המפגינים תופפו בדרבוקות וקראו: "גנבים, גנבים, צאו מיד מהבתים" ו"תשוחרר שייח ג'ראח". כוחות משטרה וביטחון הגיעו למקום כדי לוודא שהסדר נשמר. במקום היה גם נאסר ראווי, שהתגורר בבית שעליו מתנוסס כעת דגל ישראל, וכעת מתגורר באוהל שהוקם מולו, כמחאה. "גורשתי מהבית בתחילת חודש אוגוסט, זה הבית שלי", אמר ל-ynet. "אני עומד כאן בתקווה לחזור. הילדים ואשתי גרים אצל המשפחה בשועפט, ואני פה באוהל, אבל ההפגנה מחממת את הלב. זה אומר שלא כל היהודים רעים, יש כאלה שאכפת להם מהערבים".
בתופים ובצעקות. ההפגנה בשייח ג'ראח (צילום: דודי ועקנין)
בין אנשי השמאל, בלטה בהפגנה נחום נוברצא, חרדי תושב שכונת רמת אשכול, שלדבריו אינו מעורב בשום גוף פוליטי - אך גילה את דבר קיומה של ההפגנה ברשת החברתית פייסבוק, והחליט לבוא ולהביע הזדהות, כשהוא אוחז בשלט שעליו כתב: "בני דודים לא משליכים לרחוב". לדבריו, "כשפינו התנחלויות מגוש קטיף נתנו להם קרוואנים ובתי מלון זמניים עד שיקבלו מקומות מגורים חדשים. פה זורקים את הערבים למגורים בגשם ללא תחליף. יש פה אפליה. הם גרים פה 43 שנים וזורקים אותם לרחוב כמו כלבים".
בתיה קופיץ, תושבת ירושלים, הגיעה גם היא להפגין. "אם זורקים אנשים מהבתים שם הם גרו מאז ומתמיד, אז יש לעשות זאת בצורה דו-צדדית ולפנות גם יהודים שגרים בבתים של ערבים בשכונת טלביה", אמרה ל-ynet. "אני לא יודעת באיזו זכות המדינה עושה דברים כאלה. כנראה שהם 'בסך הכול ערבים' ונשבים לאזרחים סוג ז' פה. אני לא מבינה איך אפשר לתת למשפחות שלמות לגור כך באוהלים".
"למפוני גוש קטיף נתנו בתי מלון, אותם זורקים לרחוב" (צילום: דודי ועקנין)
הקפאת הבנייה: לא כוללת את מזרח ירושלים
שכונת שייח ג'ראח עולה על סדר היום החדשותי והמדיני חדשות לבקרים. ביולי האחרון - עוד טרם החל איכלוס הבית במתחם "שמעון הצדיק" בידי יהודים - התגלעה מחלוקת בין ישראל בין מחלקת המדינה של ארצות הברית, שדרשה להפסיק מיד את הכנות לבניית יחידות דיור במתחם מלון "שפארד" בשכונה - הנמצא בבעלות המיליונר היהודי-אמריקני ארווין מוסקוביץ'.
שגריר ישראל בארצות הברית, מייקל אורן, זומן אז לפגישה בעקבות חששם של האמריקנים כי הבנייה בשכונה הערבית תשנה את אופי האזור מבחינה דמוגרפית.
בפגישתו, אמר השגריר אורן כי מדובר בבנייה פרטית שאושרה על ידי עיריית ירושלים.
ההכרזה האחרונה מהשבוע של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בדבר החלטתו להיענות לדרישת האמריקנים ולהקפיא את הבנייה ברחבי יהודה ושומרון למשך 10 חודשים - אינה כוללת את השכונות שסופחו לירושלים לאחר מלחמת ששת הימים.
בשבוע שעבר אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי הממשל בוושינגטון "מאוכזב מההחלטה של ועדת הבנייה המחוזית, לאשר בניית כ-900 יחידות דיור בשכונת גילה שבדרום ירושלים". אתמול קרא נשיא מצרים, חוסני מובארק, לראש הממשלה נתניהו לכלול גם את ירושלים בממלך הקפאת הבנייה. "אינני מציב כל הגבלה על הבנייה בבירתנו", הבהיר ראש הממשלה כשהציג את התוכנית לנשיא המצרי.